Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar op al je vaste lasten

Bespaar met de Vastelastenbond op al je vaste lasten. De gemiddelde besparing op al je vaste lasten is: 

€1.000,- p.j

Meer informatie

Minder hypotheek betalen bij waardestijging woning

Dinsdag 08 oktober 2024 12:20Teun van Uijtregt
U kunt honderden euro's besparen op uw hypotheekkosten

U kunt honderden euro's besparen op uw hypotheekkosten

Veel huiseigenaren betalen onnodig honderden euro’s per jaar extra aan hypotheekrente vanwege een onbekend begrip: risico-opslag. Deze rente-opslag wordt door banken in rekening gebracht als het risico dat zij lopen bij het verstrekken van een hypotheek hoog is, bijvoorbeeld wanneer je veel geld hebt geleend ten opzichte van de waarde van je woning.

Onnodig
Als de waarde van je huis echter stijgt, kan de risico-opslag vaak vervallen, maar dit gebeurt niet automatisch. Twee op de drie hypotheekbezitters weten echter niet wat risico-opslag is en ondernemen daarom geen actie. Dit leidt ertoe dat veel mensen onnodig te veel betalen.

Hypotheek
Uit onderzoek van consumentenprogramma Radar onder bijna 7500 hypotheekbezitters zonder NHG blijkt dat 98 procent van hen een waardestijging van hun woning heeft ervaren sinds het afsluiten van de hypotheek. Bijna 94 procent geeft aan dat deze waardestijging komt door de stijgende huizenprijzen. Toch is het concept van risico-opslag bij velen onbekend. Tweederde van de ondervraagden weet niet wat het begrip inhoudt en meer dan de helft is niet zeker of hun hypotheekrente gebaseerd is op een risicocategorie.

Aanvragen
Voor mensen die wel weten dat ze risico-opslag betalen, blijkt het proces om deze te verlagen vaak onduidelijk. De bank past de risico-opslag niet automatisch aan wanneer de waarde van je woning stijgt; huiseigenaren moeten dit zelf aanvragen. Slechts 14 procent geeft aan dat hun bank dit automatisch heeft aangepast, terwijl 43 procent het zelf moest regelen.

Procedures
Een grote groep hypotheekbezitters is van plan actie te ondernemen, maar vaak wordt dit vertraagd door de complexe en tijdrovende procedures van banken. Hoewel sommige mensen honderden euro’s per jaar besparen door de risico-opslag te verlagen, blijft het voor velen een onbekend en lastig proces om deze kosten te verlagen.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Bespaartips

Ontdek de voordelen van een thuisbatterij

Wat moet je weten over een thuisbatterij?

Dinsdag 08 oktober 2024 08:33

Een thuisbatterij, ook wel bekend als thuisaccu, slaat energie op om deze op een later moment te gebruiken of terug te leveren aan het elektriciteitsnet. Dit is vooral nuttig in combinatie met zonnepa...

Lees meer
De koopkracht neemt voor eenieder toe het komende jaar.

Veel verschil in toekomst koopkracht

Dinsdag 24 september 2024 13:08

‌ De Miljoenennota presenteert de plannen en verwachtingen van het kabinet voor het komende jaar. Een van de belangrijkste vragen is hoe deze plannen jouw koopkracht zullen beïnvloeden. Het kab...

Lees meer
Kosten bespaar je door onder meer te wassen als de zon schijnt.

Eigenaren zonnepanelen passen gebruik aan op zonuren

Dinsdag 27 augustus 2024 14:49

‌ Veel eigenaren van zonnepanelen betalen momenteel terugleverkosten voor de stroom die ze te veel opwekken. Daarnaast worden de omvormers van zonnepanelen soms uitgeschakeld bij piekbelasting. ...

Lees meer
Met een warmtepomp kun je flink besparen op je energiekosten.

Aanschaf warmtepomp juist nu interessant

Donderdag 22 augustus 2024 15:20

‌ Nu de verplichting tot het installeren van warmtepompen is komen te vervallen, zijn de prijzen aanzienlijk gedaald. Dit roept de vraag op of dit hét moment is om een warmtepomp aan te schaffe...

Lees meer