Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar op al je vaste lasten

Bespaar met de Vastelastenbond op al je vaste lasten. De gemiddelde besparing op al je vaste lasten is: 

€1.000,- p.j

Meer informatie

Meer zonnepanelen op daken dankzij energiecrisis

Dinsdag 10 oktober 2023 09:31Frank van de Ven
Op Europees niveau heeft Nederland per hoofd van de bevolking de grootste hoeveelheid opgewekte zonnestroom. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn inmiddels ruim 2 miljoen daken van woningen bedekt.

Op Europees niveau heeft Nederland per hoofd van de bevolking de grootste hoeveelheid opgewekte zonnestroom. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn inmiddels ruim 2 miljoen daken van woningen bedekt.

Het aantal zonnepanelen op Nederlandse daken is flink gestegen, stelt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De hoge gasprijs was daar medeverantwoordelijk voor, waardoor huishoudens en kleine bedrijven naar duurzamere en goedkopere alternatieven zochten. Die zoektocht zorgde ervoor dat er in Nederland ruim 50 procent meer zonne-energie wordt opgewekt dan een jaar eerder.
 
Sinds 2019 is de hoeveelheid opgewekte zonnestroom verdrievoudigd, vergeleken met 2021 was de totale groei een kleine 30 procent. Op Europees niveau heeft Nederland per hoofd van de bevolking de grootste hoeveelheid opgewekte zonnestroom. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn inmiddels ruim 2 miljoen daken van woningen bedekt.
 
Nieuwsuur meldde vorige week op basis van een rondgang onder installateurs wel dat er sinds de zomer een terugval is in het aantal aanvragen voor zonnepanelen. De gedaalde energieprijs speelt daar een rol bij.


Salderingsregeling afschaffen

De Tweede Kamer is van plan om de salderingsregeling af te schaffen. Dankzij de regeling krijgen huishoudens geld terug voor de hoeveelheid opgewekte zonnestroom die zij niet verbruiken. De RVO verwacht hoe dan ook dat de hoeveelheid zonne-energie tot 2025 zal groeien tot een kleine 31 gigawattpiek, van 19 GWp eind vorig jaar.

Volgens de overheidsdienst is zonder grote aanpassingen al 8 procent van het oppervlak van alle daken en parkeerplaatsen zonder aanpassingen geschikt voor zonnepanelen, wat al goed is voor 13 GWp aan zonne-energie. Nederland haalde vorig jaar 15 procent van het totale elektriciteitsgebruik uit zonne-energie.
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Zonnepanelen

Het team van de Vastelastenbond is erin geslaagd om een mooi aanbod te regelen dat niet alleen voor bezitters van zonnepanelen interessant is.

Bezitters zonnepanelen kunnen meerjarencontract afsluiten via Vastelastenbond

Dinsdag 10 oktober 2023 09:08

‌Bezitters van zonnepanelen die graag een langdurig energiecontract afsluiten, hebben weinig keuze. Het merendeel van de energieleveranciers waagt zich daar niet aan, omdat de salderingsregelin...

Lees meer
In dit blog beantwoordt directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond prangende vragen over zonnepanelen.

Ontdek in dit blog de zin en onzin van zonnepanelen

Maandag 04 september 2023 15:07

‌Zonnepanelen staan volop in de belangstelling nu Vandebron de heffingskosten flink verhoogt en andere energieleveranciers bezitters van deze energiebesparende maatregelen geen meerjarencontrac...

Lees meer
De populariteit van zonnepanelen zorgt voor problemen in de energiemarkt, omdat energieleveranciers de kosten voor het terugleveren van zonnestroom willen terugverdienen via de consument. Verschillende energieleveranciers gebruiken verschil

Leveringskosten schieten de lucht in voor bezitters zonnepanelen

Vrijdag 01 september 2023 07:49

‌De populariteit van zonnepanelen zorgt voor problemen in de energiemarkt, omdat energieleveranciers de kosten voor het terugleveren van zonnestroom willen terugverdienen via de consument. Vers...

Lees meer
Hoe zit het nu eigenlijk met salderen en teruglevering? En wat zijn de gevolgen van het prijsplafond voor bezitters van zonnepanelen? Dit blog geeft het antwoord!

Hoe zit het nu eigenlijk precies met de terugleververgoeding?

Maandag 07 augustus 2023 08:49

Als je zonnepanelen hebt en meer zonne-energie teruggeeft dan je verbruikt, krijg je van jouw energieleverancier een terugleververgoeding. De hoogte van deze vergoeding hangt van verschillende facto...

Lees meer