Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar op al je vaste lasten

Bespaar met de Vastelastenbond op al je vaste lasten. De gemiddelde besparing op al je vaste lasten is: 

€1.000,- p.j

Meer informatie

Lokale groene projecten zorgen voor problemen op elektriciteitsnetwerk

Vrijdag 11 januari 2019 14:29Margot Boesveld
zonnepanelen zorgen voor problemen netwerk elektriciteit

zonnepanelen zorgen voor problemen netwerk elektriciteit

Door een gebrek aan capaciteit moeten netbeheerders ‘nee’ verkopen aan boeren, bedrijven en verenigingen die zelf energie willen opwekken door zonnepanelen. De stroom kan door het huidige elektriciteitsnetwerk in Groningen en Drenthe al niet meer verwerkt worden.

Streep door nieuwe initiatieven

Netbeheerder Enexis geeft aan dat nieuwe initiatieven mogelijk (binnenkort) niet door kunnen gaan omdat de maximale belastbaarheid wordt gehaald. Het Klimaatakkoord valt of staat echter bij de zekerheid dat zelf opgewekte stroom ook verwerkt kan worden. Een forse tegenvaller dus voor de ondertekenaars van dit akkoord.

Onverwachte stijging

In 2017 werd onderzoek gedaan of het stroomnet toekomstbestendig zou zijn. De nationale netbeheerder TenneT kwam toen tot de conclusie dat dit het geval was. Nu blijkt dit echter niet zo te zijn. Dit komt o.a. door een extreme stijging van zonneparken. De toename van energie opgewekt door zonnepanelen nam met 50 procent toe in 2018.

Stroom komt terug op het net als dit door de eigenaar van de zonnepanelen niet gebruikt wordt. De stroom wordt dan weer gebruikt door andere bedrijven of particulieren.

Lokale problemen

De problemen doen zich nu voornamelijk voor in Groningen, Drenthe en Overijssel. Relatief gezien wonen hier weinig mensen waardoor de capaciteit van het netwerk minder is. De grond waar de panelen op geplaatst worden is alleen goedkoper en daardoor ontstaan er hier veel zonneparken. Zes hoogspanningsstations kunnen op dit moment al geen extra grootverbruiksaansluitingen meer aan.

Verrassing

Zonneparken worden in tegenstelling tot windparken niet gecoordineerd geplaatst. Hierdoor is het voor de netbeheerders onmogelijk in te schatten hoeveel parken erbij komen en wanneer. Hierop anticiperen is van te voren dus niet mogelijk. In 2016 beloofde de overheid de regierol op zich te nemen, dat is tot op heden alleen nog niet gebeurd. In het Klimaatakkoord is dit wel al opgenomen.

Slecht voor draagvlak energietransitie

De problemen zijn niet goed voor het toch al povere draagvlak voor de energietransitie. Het doel van de energietransitie dat iedereen mee kan doen wordt zo niet waargemaakt. Daarnaast is het nu wie het eerst komt wie het eerst maalt, waardoor kleinere initiatieven het soms niet redden omdat er in de regio een grote partij is opgestaan.

Netbeheerder Enexis geeft aan grote voorstander te zijn van regionale projecten, maar dat het de stroom gewoonweg niet kwijt kan. Het verzwaren van het stroomnet is kostbaar en kost minimaal drie tot tien jaar.
 

(Bron: de Volkskrant)
 

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Meinster

is het dan zo dat particulieren die reeds zonnepanelen hebben laten plaatsen straks meer moeten gaan betalen

Donderdag 24 januari 2019 12:06

Plaats een reactie

Lees meer over Zonnepanelen

Duurzame oplossingen wind, zon en waterstof

Duurzame energie: Zijn wind- en zonneparken de oplossing?

Zaterdag 22 december 2018 13:28

Grootschalige zonneparken zijn de volgende stap in de energietransitie. Ook zijn collectieve windmolens of aandelen in een windmolen erg in trek. Maar wat als de wind niet waait en de zon niet schijnt...

Lees meer
Zonnepanelen wel of geen invloed WOZ-waarde

Zonnepanelen wel of geen invloed op WOZ waarde?

Maandag 17 december 2018 12:06

Gemeenten tasten in het duister: Zonnepanelen wel of geen invloed op WOZ waarde? De samenhang in het WOZ-beleid van Nederlandse gemeenten in het meetellen van zonnepanelen is ver te zoeken. Gemeen...

Lees meer
veel zonnepanelen in 2018 geplaatst

2,3 miljoen extra zonnepanelen geplaatst

Woensdag 07 november 2018 16:07

Nederland krijgt steeds meer zonnepanelen. In de eerste helft van het jaar werden 2,3 miljoen panelen geplaatst. Dit is een record. De verwachting is dat de groei de komende maanden aanhoudt. De pa...

Lees meer
Importheffing zonnepanelen

Importheffing op Chinese zonnepanelen stopt

Maandag 03 september 2018 14:16

De bescherming van Europese zonnepanelen producenten komt te vervallen. De Europese Commissie heeft besloten om de importheffing af te laten lopen. Hierdoor is het mogelijk om de Chinese zonnepanelen ...

Lees meer