Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

Juridische bezwaren voor symbolische verlaging DSW eigen risico

Maandag 22 januari 2018 12:32Margot Boesveld
DSW krijgt juridisch bezwaar

DSW krijgt juridisch bezwaar

De opzienbarende verlaging van het eigen risico die zorgverzekeraar DSW voor dit jaar aankondigde, stuit op juridische bezwaren. Volgens experts maakt de verzekeraar met de actie misbruik van de wet en ontstaat zo oneerlijke concurrentie op de markt. Dat blijkt uit een rondgang van het FD naar aanleiding van de recent gepubliceerde polisvoorwaarden van DSW.

DSW kondigde vorig jaar als eerste verzekeraar een verlaging van het verplichte eigen risico aan. In plaats van de wettelijk vastgelegde 385 euro zou het eigen risico bij deze zorgverzekeraar slechts 375 euro bedragen. DSW verklaart het als volgt: De 'symbolische' verlaging is bedoeld als een signaal naar de politiek, omdat de ze vindt dat het eigen risico te hoog is. Het is een slimme marketingstunt, volgens de Vastelastenbond. Zorgverzekeraars hebben de mogelijkheid een aantal zorgaanbieders aan te wijzen waar de verzekerde geen of slechts een deel van het eigen risico hoeft te betalen. Zo kunnen verzekeraars patiënten stimuleren naar een zorgverlener te gaan die voor bepaalde behandelingen beter of goedkoper is dan zijn concurrenten. Om zo meer klanten te werven is slim. De actie kreeg publieke aandacht en kan mensen over de streep trekken om daardoor voor DSW te kiezen. Of het de kwaliteit van de zorg ten goede komt is een tweede, aldus de Vastelastenbond. 
 

'misbruik maken van een optie in de wet'

De polisvoorwaarden waren bij de bekendmaking van deze actie nog niet gepubliceerd en daarom was onduidelijk of DSW zich met de actie wel aan de regels zou houden. Een verzekeraar mag alleen in uitzonderingsgevallen afwijken van het wettelijk vastgestelde eigen risico. Volgens Marco Varkevisser, hoogleraar bij Erasmus School of Health Policy & Management, blijkt nu uit de polis dat DSW 'oneigenlijk gebruikmaakt van een optie in de wet'. Chris Oomen, Bestuursvoorzitter van DSW erkent in een reactie dat 'je zou kunnen zeggen dat we een beetje misbruik van de wet maken'. Maar, zo stelt hij, 'daarmee is het nog niet illegaal'. DSW heeft naar eigen zeggen van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en het ministerie van Volksgezondheid toestemming gekregen.de NZa, die namens het ministerie toezicht houdt op de zorgverzekeringsmarkt, zegt wettelijk geen bezwaar te zien. 

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over