We lopen achter. Het tempo van verduurzamen ligt te laag en een groot gedeelte van de woningen heeft nog geen definitief energielabel. Als we het tempo van de afgelopen 5 jaar aanhouden, he...
Lees meer“Wij helpen je graag met je vaste lasten”
Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!
Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond
Gemiddelde besparing bij het isoleren van je woning
Gemiddelde opbrengst bij Zonnepanelen
Heb je een raam met HR++ glas op het zuiden? Combineer dat altijd met zonwering, anders kan het juist erg warm worden in huis.
Steenwol of glaswol wordt vaak als isolatiemateriaal voor thermische isolatie (warmte) gebruikt. Ook op het gebied van geluidsisolatie is dit materiaal aan te bevelen. Glaswol is een van de meeste gebruikte isolatiematerialen vanwege de makkelijke toepassing. Het is goedkoop en isoleert goed, maar is niet duurzaam vanwege het productieproces. De Knauf Ecose biedt wel hoge isolatiewaarden en is zeer brandveilig.
Isolatieplaten van pur of pir (een verbeterde versie van pur) houden warmte goed binnen, maar zijn minder geschikt dan glaswol om warmte buiten te houden. Het is vooral de dikte van het materiaal dat ervoor zorgt dat de warmte wordt buitengehouden. Minerale wol, vooral glaswol van circa 26 cm dikte is zeer goed bruikbaar om je woning te isoleren tegen de warmte.
U-waarde en R-waarde zijn belangrijke factoren die bepalen hoeveel warmte per seconde, per m² en per graad temperatuurverschil tussen de ene en de andere zijde van een wand wordt doorgelaten.
De R-waarde (warmteweerstand) is de omgekeerde waarde van de U-waarde. Zo staat een U-waarde van 0,57 gelijk aan een R van 1/0,57= 1,75.
De lambdawaarde is een getal dat aangeeft hoe goed een isolatiemateriaal warmte geleidt. Hoe lager de waarde, des te beter de isolatiewaarde is.
Van een plat dak kun je ook stapsgewijs een groen dak maken. Groen op, tegen of rondom je huis zorgt namelijk voor verkoeling. Dat kan wel twee tot vier graden schelen in huis! De plantjes koelen bovendien de omgeving doordat ze zonlicht opvangen en water verdampen.
Een andere optie is een wit dak. De meeste platte daken in Nederland hebben een zwarte bitumen afwerking. Deze daken weerkaatsten slechts zo’n vijf procent van de warmte, terwijl witte dakbedekking wel 85 procent weerkaatst. Het helpt dus om je platte dak af te werken met witte dakbedekking of witte kiezels.
Niet alleen goede isolatie helpt je om de warmte buiten te houden. Je kunt zelf ook een paar dingen doen om je woning koeler te houden:
Lees ook Tien ecologische manieren op je woning koel te houden.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.
We lopen achter. Het tempo van verduurzamen ligt te laag en een groot gedeelte van de woningen heeft nog geen definitief energielabel. Als we het tempo van de afgelopen 5 jaar aanhouden, he...
Lees meerVerduurzamen woning binnen budget. Wat als je minder budget hebt, maar wel je woning wil verduurzamen? Margot van de Vastelastenbond geeft aan dat je verschillende manieren van verduu...
Lees meerPostcoderoosregeling is veranderd Vanaf 1 april 2021 is er een vervanger voor de huidige postcoderoosregeleing: de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking. (SCE)Deelnemers aan ...
Lees meerLaag energielabel, hoge WOZ-waarde Zeven van de acht gemeenten met de hoogste gemiddelde WOZ-waarden kennen meer huizen met een laag energielabel dan het landelijk gemiddelde. De laatste vi...
Lees meer
Reacties
Frans de Bruijckere
Ik las dat je zwarte platte daken warmte kunt isoleren met witte tegels. Graag info over kosten, subsidie mogelijkheden e.d.
Reactie Vastelastenbond:
Dinsdag 16 augustus 2022 08:47Voor deze specifieke, situatieafhankelijke vragen verwijzen we u graag door naar onze partner. U kunt hen kosteloos om advies vragen en uitnodigen voor een gratis huisbezoek: https://www.vastelastenbond.nl/zonnepanelen-advies/aanvragen/
Plaats een reactie