Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar op al je vaste lasten

Bespaar met de Vastelastenbond op al je vaste lasten. De gemiddelde besparing op al je vaste lasten is: 

€1.000,- p.j

Meer informatie

In stand houden salderingsregeling zorgt voor hogere kosten huishoudens

Maandag 19 februari 2024 11:00Frank van de Ven
De handhaving van de salderingsregeling is zeker goed nieuws voor bezitters van zonnepanelen. Eigenaren van deze verduurzamingsmaatregelen mogen hun zelf opgewekte elektriciteit terugleveren aan het net.

De handhaving van de salderingsregeling is zeker goed nieuws voor bezitters van zonnepanelen. Eigenaren van deze verduurzamingsmaatregelen mogen hun zelf opgewekte elektriciteit terugleveren aan het net.

Het voorstel van demissionair minister Rob Jetten om de salderingsregeling voor zonnepanelen af te bouwen is afgekeurd door de Eerste Kamer. Goed nieuws voor bezitters van zonnepanelen, maar minder goed nieuws voor de Nederlandse schatkist. De huidige salderingsregeling zorgt namelijk voor een gat van 2,8 miljard euro op de begroting. 

De handhaving van de salderingsregeling is zeker goed nieuws voor bezitters van zonnepanelen. Eigenaren van deze verduurzamingsmaatregelen mogen hun zelf opgewekte elektriciteit terugleveren aan het net. Het gaat hier om huishoudens en kleine bedrijven. De salderingsregeling streept de jaarlijks opgewekte elektriciteit weg tegen het jaarlijkse verbruik. Daarover hoeft geen belasting betaald te worden. Als iemand meer opwekt dan verbruikt, ontvangt diegene voor het overschot een redelijke vergoeding.
 
Als iemand in de zomer 1.500 kWh stroom bijvoorbeeld teruglevert aan het net, mag diegene in de winter 1.500 kWh stroom gebruiken zonder dat dit in rekening wordt gebracht. De salderingsregeling is ontwikkeld om het gebruik van zonnepanelen te stimuleren. Hiermee worden de kosten van zonnepanelen extra snel terugverdiend. Gemiddeld binnen 7 jaar.
 

Jetten teleurgesteld

Het kabinet wilde in eerste instantie de salderingsregeling vanaf 2025 tot 2031 stap voor stap afbouwen naar 0 procent. De Eerste Kamer heeft tegen dit wetsvoorstel gestemd en dat betekent dat de salderingsregeling blijft bestaan. 

Dat de salderingsregel voor zonnepanelen nog gewoon doorgaat, is een flinke tegenvaller voor de demissionair minister voor Energie. , De huidige regeling veroorzaakt namelijk een gat van 2,8 miljard euro op de begroting. Niet alleen Jetten is teleurgesteld, want ook Olof van der Gaag van de Nederlandse Vereniging van Duurzame Energie (NVDE) is niet blij met de gang van zaken.


Bezuinigingen nodig

De voorzitter van de NVDE spreekt van een “zeer spijtige situatie, waarin de Eerste Kamer 'voor Sinterklaas heeft gespeeld'. Alleen anders dan bij de echte Sinterklaas, moet de prijs van deze cadeautjes wél worden betaald en dat gaat mensen zonder zonnepanelen én de schatkist heel veel geld kosten.”

Het gat van 2,8 miljard euro dat de salderingsregeling op de overheidsbalans veroorzaakt, komt bovenop de bestaande precaire financiële situatie van de overheid. “En we weten dat de nieuwe regering waarschijnlijk zal moeten bezuinigen, dus het probleem wordt groter,” liet Van der Gaag BNR weten.


Aardgaswinning gedaald

Het gasverbruik in Nederland daalt, blijkt uit cijfers van het CBS. Huishoudens bespaarden het meest: 11 procent vergeleken met 2022. Die daling komt deels door de enorme stijging van de gasprijzen. De energietransitie speelt ook een belangrijke rol bij de vermindering van het gasverbruik, zegt energiedeskundige Gilles van den Beukel. De expert is verbonden aan het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS).

De winning van aardgas daalde in Nederland met 34 procent. “Dat is opmerkelijk", zegt Van den Beukel. “Zeker als je bedenkt dat er zonder het effect van 'Groningen' nog een daling van 20 procent overblijft. En dat is echt veel, als dat zo doorgaat hebben we in 2030 vrijwel geen gasproductie meer over, terwijl we nog wel veel consumeren. Dat verhoogt wel onze kwetsbaarheid in Nederland. Het is kennelijk niet meer zo aantrekkelijk om gas te produceren.”
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn het afgelopen jaar flink goedkoper geworden, zodat de aanschaf in zes jaar kan worden terugverdiend blijkt uit onderzoek.

Milieu Centraal: zonnepanelen voordeliger, inleg sneller terugverdiend

Maandag 04 december 2023 11:45

‌Zonnepanelen zijn het afgelopen jaar flink goedkoper geworden, zodat de aanschaf in zes jaar kan worden terugverdiend. Milieu Centraal onderzocht de cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend...

Lees meer
Directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond: “Zonnepanelen zijn goedkoper dan ooit, de leveringstijden zijn extreem kort en je bespaart nog steeds op je energierekening.”

“Dit is juist het moment om zonnepanelen aan te schaffen!”

Dinsdag 07 november 2023 14:40

‌Het rommelt in de wereld van de zonnepanelen nu vrijwel alle energieleveranciers extra kosten in rekening brengen vanwege de salderingsregeling. Veel mensen twijfelen of de aanschaf van panelen ...

Lees meer
Op Europees niveau heeft Nederland per hoofd van de bevolking de grootste hoeveelheid opgewekte zonnestroom. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn inmiddels ruim 2 miljoen daken van woningen bedekt.

Meer zonnepanelen op daken dankzij energiecrisis

Dinsdag 10 oktober 2023 09:31

‌Het aantal zonnepanelen op Nederlandse daken is flink gestegen, stelt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De hoge gasprijs was daar medeverantwoordelijk voor, waardoor huishoudens...

Lees meer
Het team van de Vastelastenbond is erin geslaagd om een mooi aanbod te regelen dat niet alleen voor bezitters van zonnepanelen interessant is.

Bezitters zonnepanelen kunnen meerjarencontract afsluiten via Vastelastenbond

Dinsdag 10 oktober 2023 09:08

‌Bezitters van zonnepanelen die graag een langdurig energiecontract afsluiten, hebben weinig keuze. Het merendeel van de energieleveranciers waagt zich daar niet aan, omdat de salderingsregelin...

Lees meer