Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar op al je vaste lasten

Bespaar met de Vastelastenbond op al je vaste lasten. De gemiddelde besparing op al je vaste lasten is: 

€1.000,- p.j

Meer informatie

"Houd zonnepanelen aantrekkelijk voor iedereen"

Dinsdag 22 oktober 2024 09:54Teun van Uijtregt

De VVD en SP willen dat er een einde komt aan de zogenoemde ‘terugleverboete’ voor zonnepaneelbezitters als de salderingsregeling in 2027 stopt. Beide partijen willen dat er een wettelijk verbod komt op terugleverkosten voor mensen die hun zelf opgewekte energie aan het net leveren.

Salderingsregeling

Momenteel kunnen eigenaren van zonnepanelen hun opgewekte stroom verrekenen met de energie die zij op minder zonnige dagen afnemen. Dit is geregeld in de salderingsregeling, die oorspronkelijk was bedoeld om het gebruik van zonnepanelen te stimuleren. Het nieuwe kabinet wil deze regeling echter vanaf 2027 afschaffen, mits de Tweede en Eerste Kamer akkoord gaan.

VVD
Kamerlid Silvio Erkens van de VVD benadrukt dat zonnepanelen een aantrekkelijke investering moeten blijven. Hij wil dat de energierekening eenvoudiger en transparanter wordt, zodat het duidelijk is hoeveel zonnepanelen opleveren. "De terugleverkosten en andere onnodige heffingen moeten verdwijnen," stelt Erkens.

SP
Sandra Beckerman van de SP is het daarmee eens en waarschuwt dat het onaantrekkelijk maken van zonnepanelen "kortzichtig" is. Ze vindt dat de extra kosten voor mensen met zonnepanelen moeten stoppen. "Schaf de terugleverboetes af en maak zonnepanelen toegankelijk voor iedereen," aldus Beckerman.

Overvloed
Energiebedrijven zijn al langere tijd kritisch over de salderingsregeling. Zij stellen dat ze op dure momenten stroom leveren en die vervolgens moeten wegstrepen tegen energie die wordt teruggeleverd bij overvloed, wanneer de prijzen laag zijn. Volgens hen leidt dit tot financiële verliezen, die zij via een terugleververgoeding willen compenseren om te voorkomen dat klanten zonder zonnepanelen de dupe worden. Beckerman blijft echter vasthoudend: "Maak zonnepanelen niet duurder, maar zorg dat ze aantrekkelijk blijven voor iedereen."

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Zonnepanelen

De salderingsregeling komt mogelijk snel ten einde.

Gevolgen einde salderingsregel ongewis

Dinsdag 08 oktober 2024 13:52

‌ In 2027 stopt mogelijk de salderingsregeling, die zonnepaneelbezitters momenteel in staat stelt om opgewekte stroom te verrekenen met hun verbruik. Deze regeling heeft bijgedragen aan de popul...

Lees meer
Er blijkt gematigd animo te zijn om zonnepanelen tegen betaling uit te zetten

Proef met uitzetten zonnepanelen

Dinsdag 17 september 2024 11:44

In Zeeland heeft een energieleverancier met netbeheerder Stedin een proef gelanceerd waarin deelnemers betaald worden om hun zonnepanelen tijdelijk uit te schakelen. Deze maatregel is bedoeld o...

Lees meer
Salderingsregeling verdwijnt definitief in 2027.

Definitief einde aan salderen in 2027

Dinsdag 17 september 2024 08:10

Het kabinet heeft in het regeerprogramma bevestigd dat de salderingsregeling voor zonnepanelen op 1 januari 2027 wordt stopgezet. Deze maatregel komt overeen met het hoofdlijnenakkoord van partijen zo...

Lees meer
De huidige salderingsregeling eindigt vermoedelijk in 2027

Einde in zicht voor salderingsregeling

Dinsdag 10 september 2024 08:19

Het einde van de salderingsregeling voor zonnepanelen is een stap dichterbij gekomen nadat de ministerraad groen licht heeft gegeven voor een wetsvoorstel. Deze regeling, die consumenten nu nog in s...

Lees meer