Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar op al je vaste lasten

Bespaar met de Vastelastenbond op al je vaste lasten. De gemiddelde besparing op al je vaste lasten is: 

€1.000,- p.j

Meer informatie

Hoe stel je je thermostaat in? Slimme thermostaat of slim omgaan met je klokthermostaat?

Vrijdag 02 oktober 2020 12:59Margot Boesveld
Besparen met de thermostaat

Besparen met de thermostaat

De komende tijd is het nat. En kouder. Tijd om de verwarming weer aan te zetten. Hoe zorg je ervoor dat je er weer warmpjes bij zit, zonder dat je te veel warmte verspilt? Het gebruik van de verwarming doet de energierekening namelijk het hardst stijgen. Daarom is het verstandig om je thermostaat (opnieuw) goed in te stellen. Zeker nu we massaal thuiswerken. 20 procent van de Nederlandse huishoudens heeft een slimme thermostaat. Het meerendeel, 80 procent, doet het nog steeds met een  kamerthermostaat of een klokthermostaat

De ideale temperatuur

De ideale temperatuur heeft te maken met de isolatie van je huis, hoe groot de ruimtes zijn, wat voor een cv-ketel je hebt, maar ook hoe koud het buiten is. Over het algemeen geldt:

  • Overdag: 20-21°C voor de leefruimte, 17-18°C voor de slaapkamers en 22°C voor de badkamer. 
  • 's nachts: 16 graden. Bij vloerverwarming 18 graden. 

Ga je minder dan twee uur weg? Het heropstarten van je ketel kost het meeste energie, dus laat je verwarming dan aan. Bij vrieskou, of als uw woning minder goed geïsoleerd is, is het zelfs aangeraden om de temperatuur dag en nacht constant te houden.

Heb je vloerverwarming den gelden er andere regels. Vermijd grote temperatuurschommelingen en hanteer een verschil van maximum 2°C.  Met andere woorden, als je overdag  20  graden aanhoudt, ga dan snachts niet onder 18 °C zitten. Mocht de minimum temperaatur op 16°C staan, dan kost het gewoon te veel energie om je vloer ’s ochtends weer warm te krijgen.

Klokthermostaat instellen

Heb je een kamerthermostaat met een dag- en nachtregeling of een klokthermostaat, dan kun je een 'ritme' programmeren. Dat betekent dat je de thermostaten zo kan instellen dat ze op bepaalde tijdstippen aan of uit gaan. Gebruik bij het instellen de volgende richtlijnen:

  • 30 minuten voor het opstaan: de woning op comforttemperatuur brengen (21°C)
  • 15 minuten voor het vertrek: de verwarming op het lage temperatuurregime zetten (16°C)
  • 30 minuten voor het thuiskomen opnieuw opwarmen naar de comforttemperatuur (21°C)
  • 30 minuten voor het slapengaan de temperatuur opnieuw laten dalen naar het nachtregime (16°C)

Vloerverwarming? Programmeer de thermostraat  eerder

De basis temperatuur voor vloerverwarming is, zoals hierboven beschreven anders. Vloerverwarming heeft ook meer 'opstartproblemen' dan een radiatorverwarming. Kortom wil je in de ochtend warme voetjes in de badkamer? Zet de verwarming dan 2 uur eerder aan.

Voordeel slimme thermostaat

Slecht 20 % van de huishoudens heeft een slimme thermostaat, zoals Toon, Smarthome, Nefit EasySensor en Tado. Sommige slimme thermostaten komen bij een energiecontract , maar het meest voordelig is om er zelf een aan te schaffen. De kosten van een thermostaat liggen rond de 200 euro. Het voordeel van een slimme thermostaat is dat deze van afstand is in te stellen. Daarnaast 'leert' een slimme thermostaat je ritme te volgen. Ook hebben veel slimme thermostaten een bewegingssensor. Als er langere tijd geen acite is, schakelt de thermostaat uit. 

TOok kun je bij een slimme thermostaat speciale radiatorknoppen met ingebouwde temperatuurmeter en afstandsbediening aanschaffen, zodat je alle kamers apart kan verwarmen.

"Om niet overal in huis de verwarming volledig op te hebben staan, is het verstandig om op alle radiatoren een kraan te plaatsen. Zo kun je in elke ruimte apart de warmtetoevoer regelen."
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

verleg

door Feenstra is een nieuwe atag ketel geplaatst. de thermostaat heb ik zelf moeten plaatsen. Ik heb een boekje van deze thermostaat erbij gekregen maar ik kan niets vinden over hoe ik hem met de klok kan instellen. WIE KAN MIJ HELPEN??

Maandag 14 november 2022 11:32

Reactie Vastelastenbond:

Maandag 14 november 2022 12:17
U kunt het beste even contact opnemen met Feenstra. Zij zullen u vast kunnen helpen! Anders kunt u het misschien via Google proberen?

Plaats een reactie

Lees meer over Bespaartips

Bespaartips, huis isoleren of zelf energie opwekken met zonnepanelen

Besparen op je vaste lasten III: Slimme bespaartips (verduurzamen, isoleren, etc.)

Vrijdag 04 september 2020 07:54

DEEL 3: In het derde deel van de reeks 'Besparen op je vaste lasten' gaan we dieper in op hoe je door middel van (simpele) bespaartips je energierekening kan verlagen. Daarnaast schenken we ...

Lees meer
Besparen op je vaste lasten. Je kan het niet allemaal tegelijk. Regel eerst de grootste kostenposten: hypotheek verlagen, overlijdensrisicoverzekering en onderhoud.

Besparen op je vaste lasten | van groot naar klein

Maandag 24 augustus 2020 08:04

In drie delen nemen we je mee met ons bespaarplan. Je kan niet alles in 1 keer doen. Begin bij de basis en breidt langzaam het besparen op vaste lasten uit. De basis begint bij de grootste uitgaven, ...

Lees meer
Heb je last van een terug-van-vakantie-dip? Dat is dus helemaal niet zo raar. Zo ga je er mee om.

Terug-van-vakantie-dip? Met deze 5 tips begint je (werk)routine makkelijker

Zaterdag 15 augustus 2020 20:43

De één rolt zo de vaste routine weer in. De ander heeft wat meer moeite om op te starten. Kinderen weer naar school en ouders en verzorgers weer aan het werk. Een 'after-vakantie-dip' is he...

Lees meer
Je telefoonaccu blijft het langst goed als deze steeds tussen de 50% en 80% vol is.

Smartphone opladen? 's nachts of overdag. Lees de tips

Vrijdag 07 augustus 2020 07:12

Laad jij ’s nachts je smartphone op? Het is beter om je mobiel overdag op te laden. De accu blijft namelijk het langst goed als deze steeds tussen de 50% en 80% vol is. Hierdoor blijven de bat...

Lees meer