Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

Hoe goed is je energieleverancier

Donderdag 04 november 2010 00:00Margot Boesveld

 

In Nederland is de energievoorziening goed geregeld: het is voor iedereen bereikbaar en de leveringszekerheid is erg hoog. Je hoeft niet bang te zijn dat je leverancier failliet gaat, je stroom wordt toch wel geleverd. Omgekeerd geldt ook dat jouw energieleverancier je niet zomaar kan afsluiten. Sterker nog, dat moet de regionale netbeheerder doen wanneer het zover zou komen.

Op internet zijn er talloze vergelijkingssites om uit te zoeken wie de goedkoopste energieleverancier is. Ook zijn er verschillende websites die aangeven hoe duurzaam sommige energiebedrijven zijn. Toch zijn er geen sites die kijken naar de prijs/kwaliteitverhouding van de door energiebedrijven geleverde energie.

Hoe meet u de kwaliteit van energie?

Bij gas kun je nog kijken naar de calorische waarde, maar bij elektriciteit gaat dit niet op. Is de kwaliteit beter als de stroom door een nieuwe gasgestookte centrale wordt geproduceerd dan wanneer deze door een oude kolenbak wordt geproduceerd? Nee. Maar het is wel duurzamer doordat er minder CO2 wordt uitgestoten.

Jaren geleden was groene stroom nog onderscheidend en Greenchoice is daar redelijk groot mee geworden. Tegenwoordig levert ieder energiebedrijf groene stroom en zelfs groen gas, ondanks het feit dat er helemaal niet voldoende geproduceerd wordt in Nederland. Het 'vergroenen' wordt voornamelijk gedaan door waterkrachtcertificaten uit Scandinavië in te kopen voor nog geen 0,003 cent per kWh en deze groencertificaten op de grijs geproduceerde stroom te plakken.

Groen asbest op uw dak

Stel dat je je dak moet laten vervangen. Op internet ga je op zoek naar een goede partij en je vindt er een die én goedkoop is én duurzame materialen gebruikt. Het dak gaat er vervolgens op. Niet alleen lekt het, maar er is ook asbest gebruikt! Woest bel je de aannemer. Je krijgt het volgende te horen:

'Ach meneertje/mevrouwtje, wij hebben certificaten ingekocht om onze materialen te verduurzamen. Het maakt dus niet uit dat wij asbest gebruiken. In Scandinavië gebruiken ze FSC hout, maar doordat wij hun certificaten hebben gekocht, is het net alsof zij daar nu het asbest hebben liggen dat in werkelijkheid op uw dak ligt.'

Waarschijnlijk spant negen op de tien Nederlanders een rechtszaak aan tegen deze aannemer. Niet alleen om het dak te repareren, maar ook om het asbest te verwijderen. En waarom? Omdat ze zich besodemieterd voelen.

Voer energielabels in

In de Nederlandse energielevering is een dergelijke gang van zaken echter niet alleen legaal, het is ook volledig geaccepteerd door het gros van onze samenleving. In Duitsland hebben ze dit anders geregeld. Daar heb je labels die gewoon laten zien waar en waarmee de stroom wordt geproduceerd. Als we in Nederland dan toch naar een soort Duits feed-in model gaan, laten we dan ook meteen dit soort energielabels introduceren. Wellicht dat er dan op basis van de prijs/kwaliteitverhouding voor een energiebedrijf kan worden gekozen in plaats van alleen de prijs en de illusie.

Jan Willem Zwang: Jan Willem Zwang is ondernemer in de energiemarkt sinds 2002 en oprichter en eigenaar van Green Spread.

Bron: fd selections.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Hoosje

Beste mensen,
Wij vinden het schandalig dat de Nederlandse roverheid deze praktijken oogluikend toelaat.
Het is erg fijn dat er een bond is die voor de belangen van de minder bedeelden opkomt.
Gelukkig lees ik over de belangenverstrengeling van de Nederlandse energiemaatschappij (Wij waren bijna overgestapt) nu dus niet smerige oplichters(nb).
Het blijkt dat ik 100% gelijk heb met mijn gevoelens.

Vrijdag 07 november 2014 09:03

Hoosje

Beste mensen,
Wij vinden het schandalig dat de Nederlandse roverheid deze praktijken oogluikend toelaat.
Het is erg fijn dat er een bond is die voor de belangen van de minder bedeelden opkomt.
Gelukkig lees ik over de belangenverstrengeling van e Nederlandse energiemaatschappij (Wij waren bijna overgestapt) nu dus niet smerige oplichters(nb).
Het blijkt dat ik 100% gelijk heb met mijn gevoelens.

Vrijdag 07 november 2014 09:01

Plaats een reactie

Lees meer over