Ondanks dit verzet verdwijnt de salderingsregeling nu op 1 januari 2027. Dit besluit staat in de budgettaire bijlage van het onderhandelaarsakkoord, zonder verdere toelichting. Het oorspronkelijke p...
Lees meer“Wij helpen je graag met je vaste lasten”
Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!
Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond
Bespaar met de Vastelastenbond op al je vaste lasten. De gemiddelde besparing op al je vaste lasten is:
Een dreigende kaalslag onder installateurs van zonnepanelen in Nederland roept vragen op over de toekomst van zonne-energie. Energieprijzen zijn gedaald en de salderingsregeling loopt op zijn einde. Wat betekent dit voor de zonne-energiesector?
Faillissementen en Economische Terugval
Kees Koolen, oprichter van Booking.com en investeerder in Uber, heeft faillissement aangevraagd voor zijn zonne-energiebedrijven. Dit weerspiegelt de moeilijke situatie: de omzet van deze bedrijven halveerde recentelijk en de aankomende afschaffing van de salderingsregeling in 2027 gaf de genadeklap. Koolen is niet alleen; veel installateurs verliezen een groot deel van hun omzet.
Overheidsbeleid en Marktverzadiging
De enorme groei van zonnepanelen in Nederland heeft geleid tot problemen. Met een hoge zonnepanelen-dichtheid stroomt er veel groene stroom het net op als de zon schijnt, wat de stroomprijs verlaagt. Energiebedrijven hebben daarom terugleverkosten ingevoerd om verliezen te dekken. Dit vermindert het voordeel van de salderingsregeling0.
Toekomstperspectieven
Ondanks de huidige crisis zal Nederland niet stoppen met het kopen van zonnepanelen. Door goedkope Chinese panelen zijn zonnepanelen betaalbaar gebleven. Daarnaast dalen de productiekosten van zonnepanelen structureel. Hierdoor blijven de vooruitzichten voor zonne-energie op lange termijn gunstig.
Europese acties en innovaties
Europa wil minder afhankelijk zijn van Chinese panelen en introduceert de Net-Zero Industry Act om tegen 2030 40% van de benodigde technologie zelf te produceren. Importheffingen kunnen op korte termijn de paneelprijzen verhogen, maar moeten leiden tot efficiëntere technieken. Nederlandse bedrijven zoals Solarge en Kameleon Solar innoveren met lichtgewicht en esthetische panelen om nieuwe markten aan te boren.
Conclusie
Hoewel installateurs het momenteel zwaar hebben en de Europese zonne-industrie bedreigd wordt, blijft de toekomst van zonne-energie in Europa en Nederland stralend. De sector past zich aan door innovaties en beleidsveranderingen, waardoor zonne-energie een belangrijke rol blijft spelen in de energietransitie.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.
Ondanks dit verzet verdwijnt de salderingsregeling nu op 1 januari 2027. Dit besluit staat in de budgettaire bijlage van het onderhandelaarsakkoord, zonder verdere toelichting. Het oorspronkelijke p...
Lees meer Het uitvallen van zonnepanelen komt steeds vaker voor op zonnige dagen doordat het elektriciteitsnet de overvloed aan groene stroom niet kan verwerken en de netspanning te hoog oploopt. Vorig ...
Lees meer De activiteiten van zonnepaneelinstallateurs zijn weer in volle gang. De vraag is afgelopen maand aanzienlijk gestegen na een eerdere daling, en de reden hiervoor is de politieke discussie r...
Lees meerHet voorstel van demissionair minister Rob Jetten om de salderingsregeling voor zonnepanelen af te bouwen is afgekeurd door de Eerste Kamer. Goed nieuws voor bezitters van zonnepanelen, maar m...
Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!
Plaats een reactie