“Wij helpen je graag met je vaste lasten”
Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!
Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond
Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten
Gemiddelde besparing op al je vaste lasten
De overheid en burgers zullen flink in de buidel moeten tasten. Een premiestijging voor de zorgpremie is niet meer te voorkomen. De Barometer Nederlandse Gezondheidszorg 2017 en accountantskantoor EY (stresstest*) doen elk jaar onderzoek naar de markt, en financiële situatie van de gehele zorgsector van Nederland. Zorgorganisaties leveren zorg onder kostprijs. Op lange termijn kunnen cliënten hier de effecten van ondervinden. Extra financiering blijft nodig.
De ingrijpende systeemwijzigingen liggen achter ons In 2016 liggen de grote systeemwijzigingen die in 2012 zijn ingezet inmiddels achter ons. Er hebben geen ingrijpende veranderingen plaatsgevonden en om die reden is er ook geen collectief uitstel meer verleend aan de GGZ-instellingen. Het einde van de systeemwijzigingen betekent ook het einde van veel overgangsregelingen, transitieregelingen en vangnetconstructies. Een jaar dus om de balans op te maken en te kijken waar de sector nu daadwerkelijk staat. En de uitkomsten daarvan zijn op zijn zachtst gezegd schokkend. In vier jaar tijd is het rendement meer dan gehalveerd, van 2,2% over 2012 naar 1,0% over 2016 waarmee het rendement voor het eerst uitkomt onder de kritische grens van 1,5%.
Want als de winst te laag is kunnen ziekenhuizen en instellingen geen investeringen meer doen. Volgens Rob Leensen, partner en accountant bij accountants en adviesorganisatie, zijn de dalende winstcijfers te verklaren door de lagere tarieven afgedwongen door de verzekeraars en gemeenten en de snel stijgende kosten van met name dure geneesmiddelen. "Zorgaanbieders die geen investeringen meer kunnen doen, komen in een negatieve spiraal terecht. Bovendien zijn de banken bij lage winsten minder snel bereid een lening te verstrekken. Volgens Leensen kan de sector geen nieuwe bezuinigingen aan. "De rek is eruit. We verwachten dat een kwart van de instellingen in de ouderenzorg het niet zal redden, met name in de thuiszorg.”
Dat het met de zorgsector niet goed gaat is duidelijk, maar welke consuquenties en op welke termijn dit voor de burger heeft is nog niet bekend. Gezien de onderzoeksresultaten kan het volgens hoogleraar Wim Groot niet uitblijven dat ook de premies voor de zorgverzekering gaan stijgen. Het kabinet moet meer geld neertellen voor de langdurige zorg (VWS heeft 400 miljoen toegezegd voor 2018, red.) én de premie gaat omhoog. Hoogleraar zorgeconomie, Wim Groot, verwacht voor komend jaar een stijging van 20 euro per maand, jaarlijks dus zo’n 200 tot 250 euro extra. Of dat zo is, weten we rond november 2017. Vereniging de Vastelastenbond houdt u op de hoogte en zal een overzicht van de zorgpremies plaatsen.
De stresstest bestaat uit zes financiële kengetallen die inzicht geven in de solvabiliteit, de winstgevendheid en de capaciteit om aan rente- en aflossingsverplichtingen te voldoen. De sectorscore geeft het aantal bancaire normen waaraan een subsector voldoet weer. Deze normen zijn ontleend aan financieringsconvenanten en interviews met banken.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!
Plaats een reactie