Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar op al je vaste lasten

Bespaar met de Vastelastenbond op al je vaste lasten. De gemiddelde besparing op al je vaste lasten is: 

€1.000,- p.j

Meer informatie

Gevolgen einde salderingsregel ongewis

Dinsdag 08 oktober 2024 13:52Teun van Uijtregt
De salderingsregeling komt mogelijk snel ten einde.

De salderingsregeling komt mogelijk snel ten einde.

In 2027 stopt mogelijk de salderingsregeling, die zonnepaneelbezitters momenteel in staat stelt om opgewekte stroom te verrekenen met hun verbruik. Deze regeling heeft bijgedragen aan de populariteit van zonnepanelen, maar volgens minister Sophie Hermans van Klimaat en Groene Groei wordt het nu te duur voor de overheid.

Afbouw
De belastingderving door de regeling zou in 2027 oplopen tot 574 miljoen euro, en zelfs 665 miljoen euro in 2032. Hermans wil daarom de regeling per 1 januari 2027 abrupt beëindigen, zonder de eerder voorgestelde geleidelijke afbouw.

Wetsvoorstel
Het wetsvoorstel van Hermans heeft echter veel kritiek gekregen. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) waarschuwt dat het plan voor onzekerheden zorgt, vooral rond de terugleververgoeding, terugleverkosten en de terugverdientijd, de zogeheten "3T's".

Terugleververgoeding
Na het stopzetten van de salderingsregeling worden consumenten afhankelijk van de terugleververgoeding voor de stroom die zij aan het net leveren. Momenteel is deze vergoeding gemiddeld 5 cent per kWh, maar wat een "redelijke" vergoeding is, zoals in het wetsvoorstel staat, blijft onduidelijk. Bovendien waarschuwt de ACM dat energieleveranciers terugleverkosten kunnen blijven doorberekenen, wat de winst van zonnepaneelbezitters verder zou verminderen.

Zonnepanelen
Een andere belangrijke zorg is de terugverdientijd van zonnepanelen. Veel consumenten vrezen dat hun investering langer zal duren om terug te verdienen. Dit leidt tot onzekerheid, vooral voor mensen die recent zonnepanelen hebben aangeschaft. Vereniging Eigen Huis heeft zelfs een petitie gestart tegen het wetsvoorstel, met inmiddels meer dan 100.000 handtekeningen.

Huurders
Ook huurders van woningen worden geraakt door het verdwijnen van de salderingsregeling. Aedes, de vereniging van woningcorporaties, vreest dat de uitrol van zonnepanelen op huurwoningen zal vertragen, waardoor de ongelijkheid tussen huur- en koopwoningen toeneemt. Momenteel hebben huurwoningen minder vaak zonnepanelen dan koopwoningen, en deze trend kan door de afschaffing verder worden versterkt.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Zonnepanelen

Er blijkt gematigd animo te zijn om zonnepanelen tegen betaling uit te zetten

Proef met uitzetten zonnepanelen

Dinsdag 17 september 2024 11:44

In Zeeland heeft een energieleverancier met netbeheerder Stedin een proef gelanceerd waarin deelnemers betaald worden om hun zonnepanelen tijdelijk uit te schakelen. Deze maatregel is bedoeld o...

Lees meer
Salderingsregeling verdwijnt definitief in 2027.

Definitief einde aan salderen in 2027

Dinsdag 17 september 2024 08:10

Het kabinet heeft in het regeerprogramma bevestigd dat de salderingsregeling voor zonnepanelen op 1 januari 2027 wordt stopgezet. Deze maatregel komt overeen met het hoofdlijnenakkoord van partijen zo...

Lees meer
De huidige salderingsregeling eindigt vermoedelijk in 2027

Einde in zicht voor salderingsregeling

Dinsdag 10 september 2024 08:19

Het einde van de salderingsregeling voor zonnepanelen is een stap dichterbij gekomen nadat de ministerraad groen licht heeft gegeven voor een wetsvoorstel. Deze regeling, die consumenten nu nog in s...

Lees meer
Stijgende terugleverkosten baart eigenaar zonnepanelen zorgen

Terugleverkosten baren eigenaar zorgen

Dinsdag 03 september 2024 09:57

‌ Zonnepaneelbezitters worden geconfronteerd met stijgende kosten voor de stroom die ze terugleveren aan het net. Deze kosten, vaak aangeduid als een ‘zonnepaneelboete’, zijn de laat...

Lees meer