Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Gasprijzen ruim 30% gestegen door geopolitieke onzekerheid

Dinsdag 13 augustus 2024 13:18DirkJan Wolfert
Gasprijs stijgt hard door aanhoudende geopolitieke onzekerheid.

Gasprijs stijgt hard door aanhoudende geopolitieke onzekerheid.

De spanningen tussen Rusland en Oekraïne, evenals de situatie in Iran, zorgen voor onrust op de gasmarkt. De gasprijs ligt nu een derde hoger dan een maand geleden.

Op de Amsterdamse groothandelsmarkt blijft de gasprijs stijgen, onder meer door zorgen over mogelijke Oekraïense aanvallen in een Russische regio waar een belangrijke gaspijplijn loopt. Ook de aanhoudende spanningen in het Midden-Oosten dragen hieraan bij. Iran dreigt al een week met een aanval op Israël.

De prijs van de Dutch TTF Natural Gas future is gestegen naar €42,82, bijna 6% boven het slotniveau van afgelopen vrijdag. Dit betreft gas dat volgende maand geleverd moet worden. Voor januari en februari ligt de prijs rond de €45 per megawattuur.

Tip: groothandelsprijzen worden doorberekend in consumentenprijzen; sluit nu snel een contract af en voorkom hogere tarieven (13-8-2024).

De hogere gasprijzen, die nu een derde hoger liggen dan een maand geleden, stuwen ook de elektriciteitsprijzen op. Voor het eerst sinds begin juni is de Duitse jaarprijs boven de €100 per MWh gestegen, terwijl het Franse equivalent in korte tijd verdubbeld is naar €50. Het verschil is dat de prijs in Frankrijk sterk wordt beïnvloed door kernenergie.

Daarnaast neemt de concurrentie met Azië om vloeibaar gemaakt gas (lng) toe. Tijdens de recente hittegolven in China en Japan verminderden de Europese lng-importen uit de VS. Nu de hitte afneemt, richten Amerikaanse leveranciers zich weer op Europa, mede omdat de reis rond Kaap de Goede Hoop duur is. Analisten van S&P Global Commodity Insights waarschuwen echter dat de routes snel kunnen veranderen.

Volgens Adnoc, het olie- en gasbedrijf van Abu Dhabi, groeit de wereldwijde vraag naar vloeibaar aardgas sneller dan voorspeld door organisaties als het Internationaal Energieagentschap (IEA). 'We zien een enorme vraag naar lng,' zei Adnoc Gas CFO Peter van Driel in een interview met Bloomberg TV. Om aan deze vraag te voldoen, bouwt Adnoc een nieuwe fabriek bij Ruwais, die tegen 2028 de lng-exportcapaciteit van de VAE meer dan zal verdubbelen. Ook Oman en Qatar breiden hun lng-productie uit.

Adnoc verwacht een wereldwijde toename van de gasvraag met 14% in het komende decennium, terwijl het IEA verwacht dat het gebruik tegen het einde van dit decennium zijn piek bereikt.

Wil je profiteren van scherpe vaste energietarieven? Kies dan voor Energie Vanzelf Geregeld en laat het regelen van het goedkoopste energiecontract over aan de experts van de Vastelastenbond. 

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Het verschil variabele energietarieven en vaste energietarieven is opgelopen tot meer dan duizend euro.

Persbericht: Prijsverschil energiecontract opgelopen tot meer dan 1000 euro

Dinsdag 09 juli 2024 20:28

Het verschil tussen een variabel energiecontract (modelcontract) en een vast energiecontract kan oplopen tot meer dan 1.000 euro op jaarbasis. Energieleveranciers waren stil rond 1 juli; het moment w...

Lees meer
Gebruik zonne-energie als de zon schijnt

Terugleverkosten minimaliseren? Zo gebruik je meer van je eigen zonne-energie

Dinsdag 25 juni 2024 12:05

Alle energieleveranciers rekenen op dit moment terugleverkosten aan bezitters van zonnepanelen. Wil je deze kosten minimaliseren? Dan moet je zoveel mogelijk van je eigen zonne-energie gebruiken. Hi...

Lees meer
Gasprijzen stijgen fors de laatste maanden

Gasprijzen bereiken nieuw hoogtepunt in 2024 door diverse factoren

Vrijdag 07 juni 2024 11:16

De afgelopen maanden stegen de gasprijzen aanzienlijk. De inkoopprijs voor energieleverancier (TTF-gasprijs) voor levering in 2025 bereikte meer dan 39 €/MWh, het hoogste niveau sinds december ...

Lees meer
Gasprijs naar hoogste niveau in 2024

Gasprijs bereikt hoogste punt van het jaar

Maandag 03 juni 2024 09:11

‌De Europese gasprijs is gestegen naar het hoogste niveau van dit jaar. In enkele uren tijd werd een megawattuur ongeveer 10 procent duurder en noteert nu rond de 38 euro. Volgens persbureau B...

Lees meer