Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

Feiten & fabels zorgverzekering

Vrijdag 23 december 2016 12:19Margot Boesveld

 

Weet u precies hoe het zit met het eigen risico van uw zorgverzekering? Is een collectieve verzekering wel of niet gunstig? Vereniging de Vastelastenbond zet een aantal feiten en fabels op een rij.

1.Collectieve verzekering is altijd goedkoper: Fabel

Veel mensen denken dat een collectieve verzekering goedkoper is waardoor dit een goede keus lijkt. Dit hoeft echter niet zo te zijn. Vaak wordt de korting namelijk gegeven op duurdere zorgverzekeraars. In sommige gevallen betaalt u veel meer dan nodig. Vereniging de Vastelastenbond schonk hier al eerder extra aandacht aan.

TIP: Controleer uw polis, samenstelling, dekking en prijs van de huidige polis. Ook wanneer u een collectieve verzekering heeft kunt u een vergelijking maken.

2. Een verzekeraar is verplicht mij te accepteren voor de basis zorgverzekering: Feit

Iedere zorgverzekeraar in Nederland heeft een acceptatieplicht voor de basisverzekering. Uw leeftijd, gezondheid en persoonlijke situatie mogen hier niet van invloed op zijn. Iedere zorgverzekeraar is verplicht u voor de basisverzekering te accepteren.

3. Een verzekeraar is verplicht mij te accepteren voor de aanvullende zorgverzekering: Fabel

Voor de aanvullende verzekering gelden andere regels. Verzekeraars zijn niet verplicht om u voor een aanvullende verzekering te accepteren. Dan zal er door de verzekeraar een aantal medische acceptatievragen worden gesteld. Dit komt het meeste voor bij het afsluiten van een tandartsverzekering. Er zijn ook verzekeraars die geen medische acceptatie hanteren, maar een wachttijd van bijvoorbeeld een half jaar tot zelfs 2 jaar.

TIP: Zeg niet klakkeloos uw huidige verzekering op. Meld u in dit geval voor 31 december aan bij een nieuwe verzekeraar. U gaat dan automatisch het acceptatieproces in. In het geval de verzekeraar uw aanvraag afwijst op de medische vragen, heeft u in ieder geval de huidige zorgverzekering nog achter de hand. In het geval dat u wordt geaccepteerd, zegt de nieuwe verzekeraar uw huidige verzekering op.

4. Elk jaar je polis bekijken is onzin: Fabel

Het vertrouwde gevoel om uw oude verzekering aan te houden kan helaas een valse geruststelling zijn, want zorgpolissen veranderen elk jaar. Ook bij uw huidige verzekeraar. Het kan gebeuren dat niet alleen de premie veranderd, maar ook de dekking van uw zorgverzekering. Bekijk elk jaar nauwkeurig uw polisvoorwaarden en lees de brief van uw huidige verzekeraar over de wijzigingen goed door. Het kost wellicht even tijd, maar de zorgverzekering elk jaar onder de loep nemen is zeer de moeite waard.

5. Een basisverzekering is overal precies hetzelfde: Fabel

Hier zit een duidelijke nuance in. Het basispakket en welke zorg daar onder valt is wettelijk vastgesteld. Dit is in hoofdregel overal hetzelfde. Echter heeft u tegenwoordig de keuze uit verschillende polissen. Het grootste verschil zit in de vrije zorgkeuze en de afspraken die zorgverzekeraars met medisch specialisten maken. Er zijn namelijk zogenaamde restitutieverzekeringen, natura verzekeringen en combinatiepolissen. Bij de restitutieverzekering kiest u zelf een ziekenhuis, huisarts en andere zorgverleners. De nota betaalt u in eerste instantie vaak zelf.

In de natura zorgverzekering heeft de verzekeraar afspraken met zorgverleners gemaakt. U krijgt de medische kosten vergoed als u naar een gecontracteerde zorgverlener gaat. Kiest u voor een niet gecontracteerde zorgverlener? Dan betaalt de verzekeraar de nota niet volledig. Bij de natura zorgverzekering stuurt de zorgverlener de nota rechtstreeks naar de verzekeraar en niet naar de patiënt. De combinatiepolis is, zoals de naam al verraadt, een combinatie van de andere twee vormen.

6. Kinderen hebben geen eigen risico: Feit

Het eigen risico geldt voor volwassenen vanaf 18 jaar. Dat betekent dat kinderen tot 18 jaar geen eigen risico hebben.

7. Samen op één polis is altijd slim: Fabel

Tegenwoordig kan het juist verstandiger zijn om een andere zorgverzekering af te sluiten als partner. Zeker wanneer u kinderen heeft kan het verstandig zijn om te kijken naar een aparte zorgverzekering. Uw kind kan dan bij geschreven op de meest uitgebreide zorgpolis. Hierdoor kan de partner een goedkopere zorgpolis kiezen. Zo voorkomt u dat een van u onder of juist oververzekerd is.

8. Een bezoek aan de huisarts kost u geld: Fabel

Een bezoek aan de huisarts kost u niets, want het bezoek wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Geeft uw huisarts u een verwijzing mee voor een medisch specialist, dan kan er wel aanspraak gemaakt worden op uw eigen risico.

9. Het eigen risico geldt niet in het buitenland: Fabel

In principe gelden dezelfde regels wanneer u in het buitenland zorg heeft gekregen. Valt deze medische zorg in Nederland ook onder de dekking van de basisverzekering en geldt er voor deze zorg in Nederland het eigen risico? Dan geldt het eigen risico ook voor de zorg die u in het buitenland nodig heeft gehad. 

 

 

 

 

 

Deze pagina is samengesteld door Vereniging de Vastelastenbond. U kunt geen rechten ontlenen aan deze pagina. Wilt u weten wat er vergoed wordt door uw zorgverzekeraar? Bekijk dan altijd de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering. 

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over