Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

E.ON stoot kolencentrale af

Maandag 12 september 2016 14:52Margot Boesveld

 

Het grootste energiebedrijf van Duitsland, E.ON, neemt afscheid van zijn kolen- en gascentrales. De vervuilende onderdelen van het bedrijf zijn afgesplitst en ondergebracht in een nieuwe onderneming genaamd Uniper, die vandaag een eigen notering aan de beurs in Frankfurt kreeg. De afsplitsing bezorgt het moederaandeel Eon zoals verwacht een forse koersdaling. Bij opening ging de beurskoers meer dan 10 procent omlaag en noteert rond half tien 7,09 euro, de laagste beurskoers in 23 jaar. Om half tien opende Uniper op 10,02 euro.

Uniper is ook eigenaar van kolen- en gascentrales in Nederland en een grote leverancier van energie aan de zakelijke markt in ons land. E.ON gaat zich volledig richten op de verdere ontwikkeling van wind- en zonne-energie.

Rode cijfers voor traditionele energielevancier

Het gaat slecht met de grote energiebedrijven in Europa. De Duitse reuzen Eon en RWE (eigenaar van het Nederlandse Essent) zitten net als het Zweedse Vattenfall (eigenaar van het Nederlandse Nuon) en het Franse Engie (ook actief in Nederland) in de rode cijfers. De bedrijven hebben vele miljarden moeten afschrijven op hun energiecentrales omdat die nog voor veel te veel geld in de boeken stonden. Hun waarde is sterk gedaald doordat ze veel minder uren draaien door de lage elektriciteitsprijzen en overcapaciteit.

De elektriciteitsprijs is de afgelopen jaren flink gedaald. Het aandeel wind- en zonne-energie is mede door subsidies fors toegenomen. De verwachting is dat kolen- en gascentrales in de toekomst alleen nog maar nodig zijn als er tijdelijk niet genoeg zon- of windenergie beschikbaar is. Kolencentrales kunnen niet snel opgestart worden en zullen onder meer door milieumaatregelen uiteindelijk verdwijnen. Sommige gascentrales zijn langer nodig om negatieve pieken in schone energie op te vangen, maar dat maakt ze nog niet rendabel.

De energiemarkt

Het wordt een spannende dag voor Eon, maar ook voor de hele energiemarkt. Na Eon splitst ook het tweede energiebedrijf van Duitsland RWE, de eigenaar van het Nederlandse Essent, zich eind dit jaar op. 

Het verschil met Eon is dat RWE de herwinbare energieactviteiten los zet in een nieuw bedrijf, Innogy geheten, en het oude bedrijf achterblijft met de fossiele activiteiten en de kerncentrales. 

 

 

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over