Volgens berekeningen van VEH stijgt de belasting op de gemiddelde gas- en stroom rekening in 2019 met 25%. Dit gaat om ruim 150 euro voor een gemiddeld gezin. De energiebelasting op gas stijgt en e...
Lees meer“Wij helpen je graag met je vaste lasten”
Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!
Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond
Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.
Regel het directEnergie Vanzelf Geregeld
Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!
Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).
Nederland maakt zich op voor een grootschalige energietransitie. Om te voldoen aan afspraken uit het klimaatakkoord van Parijs zijn er grote veranderingen nodig. De overheid, consumentenorganisaties, milieugroeperingen en andere belanghebbenden hebben de laatste maanden hard nagedacht en onderhandeld over de te nemen maatregelen. Een deel van deze maatregelen heeft invloed op de koopwoning van iedere Nederlander. Wat zijn de kosten om een koopwoning te verduurzamen?
Een van de voornaamste doelstellingen van de energietransitie is het terugdringen van de CO2-uitstoot in Nederland. Dit moet leiden tot 50% minder uitstoot in 2030 dan in 1990. Een van de belangrijkste stappen die de Nederlandse overheid wil nemen is dat ieder huis in Nederland gasvrij wordt. Dit betekent dat bij ieder koophuis in Nederland een alternatief moet komen voor het verwarmen van water en de verwarming. Op dit moment worden verschillende maatregelen uit het klimaatakkoord uitgewerkt, zoals de isolatiestandaard en diverse ontzorgingsconcepten.
Het meest genoemde alternatief is de warmtepomp. Een warmtepomp kan (deels) het verwarmen van het huis en het water in het huis overnemen. Dit zorgt voor minder of geen gasverbruik en dus minder CO2-uitstoot.
Daarnaast wordt er gekeken naar het gebruik van blok- of stadsverwarming. Hierbij wordt er vanuit een centraal punt middels buizen warmte gestuurd naar alle woningen die aangesloten zijn. Een aantal steden en wijken in Nederland maakt inmiddels gebruik van deze vorm van warmte.
De landelijke overheid wil dat alle gemeenten in 2021 bekend gaan maken welk plan zij hebben om de woningen in hun gemeente te verduurzamen. Elke woningeigenaar moet dan op de hoogte gesteld worden of hij gebruik kan gaan maken van stads- of blokverwarming of dient te kiezen voor een warmtepomp of ander persoonlijk alternatief.
Eigenaren van een koopwoning dienen dan ook op de hoogte gesteld te worden wanneer de maatregelen genomen worden en men hiervan gebruik kan maken. Consumenten kunnen zo rekening houden met keuzes die zij de komende jaren maken m.b.t. de verwarming van hun huis, bijvoorbeeld bij het aanschaffen van een nieuwe ketel.
Het uitgangspunt in het klimaatakkoord dat verduurzaming voor huishoudens woonlastenneutraal uitpakt, maar dat blijkt niet helemaal realistisch te zijn. Het aanpassen van een koopwoning in verband met de energietransitie brengt ook kosten met zich mee voor woningeigenaren. Een deel moet zelf betaald worden en er zijn voor een aantal zaken subsidies. Ook het verstrekken van duurzaamheidsleningen tegen lage rentetarieven is onderdeel van de voorstellen die de Nederlandse overheid, consumentenorganisaties en milieugroepen hebben gedaan. Op dit moment zijn er twee miljoen huiseigenaren genoodzaakt om geld te lenen als zij hun huis moeten verduurzamen, bijvoorbeeld omdat hun wijk van het aardgas afgaat.
Wat zijn de kosten om een woning te verduurzamen? Dat is namelijk voor elke woning anders.
Bij deze schatting is men uitgegaan van het extra isoleren van de woning, het aanschaffen van een warmtepomp en het plaatsen van (extra) zonnepanelen. Dit laatste omdat de alternatieven van gas zorgen voor extra stroomverbruik. Om dit ook groen en duurzaam op te wekken zijn zonnepanelen nodig.
Buiten het terugdringen van de CO2-uitstoot kan de energietransitie voor een eigenaar van een koopwoning nog meer voordelen hebben. Doordat men minder of niet meer afhankelijk is van de energieleverancier dalen deze maandelijkse uitgaven. Hiermee kan de investering terugverdiend worden en afhankelijk van de genomen maatregel uiteindelijk ‘geld opleveren’.
Belangrijk hierbij is wel welke maatregelen de overheid neemt m.b.t. terugleververgoedingen, kosten voor het gebruik van het energienetwerk, teruggave energiebelasting en alle andere bestaande en toekomstige financiële maatregelen die invloed hebben op de energiekosten van een Nederlander met een koophuis.
De oorspronkelijke publicatie van dit bericht was in 2018. Het artikel is in september 2020 bijgewerkt. De Vastelastenbond houdt de ontwikkelingen in de energiemarkt nauwlettend in de gaten en bericht regelmatig over de energietransitie. Lees nu ook andere berichten over verduurzamen, het klimaatakkoord en alternatieven voor gas:
Stadswarmte, blokverwarming en warmtewet
Zo ga je van energielabel C naar B
Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.
Volgens berekeningen van VEH stijgt de belasting op de gemiddelde gas- en stroom rekening in 2019 met 25%. Dit gaat om ruim 150 euro voor een gemiddeld gezin. De energiebelasting op gas stijgt en e...
Lees meerAanbieders van zakelijke energie benaderen vaak ZZP’ers en andere kleine zelfstandigen die bij de KVK staan ingeschreven op hun huisadres voor een energiecontract. De Vastelastenbond waarschuwt ...
Lees meerEnergieleverancier Greenchoice heeft concurrent Qurrent overgenomen. De ACM moet nog wel akkoord gaan met de overname. De bedrijven streven ernaar om uiterlijk 1 oktober samen te gaan, afhankelijk ...
Lees meerHalverwege juli is het klimaatakkoord gepresenteerd. In dit akkoord staan afspraken die de overheid, consumentenverenigingen, het bedrijfsleven en milieuorganisaties gemaakt hebben over het klimaat e...
Lees meer
Reacties
Detz
Heeft er al iemand aan gedacht wat al die warmtepompen met de aarde doet en wat gebeurd er met de grond onder ons als we al die warmte weghalen??
ik geloof niet dat dat al is onderzocht.
Bertus Bauer
Het is allemaal uitgedacht door mensen die financieel geen pijn hebben. Wij hebben door ijverig sparen en uit te kijken waar je je geld aan besteedt ons huis kunnen kopen. Nu, terwijl wij van ons pensioen genieten, worden er weer allerlei maatregelen uitgedacht die veel geld kosten dat wij niet hebben. Wij kunnen absoluut geen zonnepanelen of een warmtepomp aanschaffen. En het smoesje dat je de investeringen er met 10-12 jaren er weer uit hebt geldt voor ons zeker niet omdat wij beiden ver over de 80 zijn. Het andere smoesje dat later als het huis door de erfgenamen verkocht wordt het huis daardoor meer waard zou zijn gaat helemaal niet op. Als Den Haag nu eens het geld van de dividendbelasting daar aan besteedt zouden heel veel mensen daarmee geholpen worden en gelukkig mee zijn.
Wim
Wat denken ze wel in Den Haag,dat wij ook nog een potje geld kunnen vinden?als zij wat willen,hebben ze altijd nog wel ergens geld achterover gedrukt (bij de kleine man,want die zijn er het meest van)om een gat te vullen.toen het gas kwam moest iedereen over op gas en we gingen letterlijk en figuurlijk aan,t gas,transport kosten energie belasting btw en ga zo maar door.van de week werd geopperd dat iedereen moet stoppen met roken en van dat geld moest je de warmtepomp en zonnepanelen maar kopen.wat denken ze wel,moet je eens kijken wat er gebeurt komende winter,dan worden mondkapjes uit gedeeld omdat je niet meer buiten kan komen van de openhaarden die branden.ze konden beter een wat meer aan de arme Nederlanders denken die dit land hebben opgebouwd en nu mogen stikken.die kunnen dit niet betalen alles is uitgeknepen, pensioenen AOW en de zorgpremie en eigenrisico ,we zouden 10 euro meer gaan betalen maar dat viel mee het waren er maar€4,50 wat een meevaller en je hoort geen mens meer,zo worden we bij de beer gedaan.
P engelman
ik ben momenteel een boerderij aan het herbouwen en moet alles opnieuw aanleggen;
vloerverwarming, electra, water en gas?
Moeten we nog met gas rekening houden?
Een warmtepomp is door de ligging van de boerderij(vlak achter een dijk) geen optie door
de waterregulering in de dijk. Zonnepanelen en collectoren zijn een alternatief. Maar wat is nu wijsheid? Ik kan niet wachten met de aanleg tot 2021 dus wat te doen nu?
Don Arnoldus
Ik ben 71 jaar en woon in een koopwoning in Noord-Holland. Mijn huis is al redelijk geïsoleerd, maar ik stook nog op aardgas. Om te beginnen wil ik zonnepanelen aanschaffen en een kooktoestel op elektra. Er wordt steeds in publikaties geschermd met aantrekkelijke subsidies, maar die worden niet verstrekt aan mensen van mijn leeftijd. De oudjes moeten dus alles voor 100% alleen ophoesten. Reden voor mij om de ontwikkelingen maar even af te wachten, want de gemeente waar ik woon (Langedijk) heeft nog geen beleid bepaald omtrent de energietransitie. Mijn financiële mogelijkheden als AOW-er met een klein pensioen zijn immers beperkt.
Chris Loock
Ik vraag me serieus af of er bij een palletkachel wel zo'n schone lucht naar buiten komt . En als iedereen aan de palletkachel gaat waar moet dat hout dan vandaan komen??
Diny
Hoe moeten ouderen deze abnormale investering opvangen en nooit meer terug verdienen. Al 10 jaar geen indexering op hun pensioen ontvangen, geen extra inkomen (werk) kunnen derven, geen hypotheek krijgen om het huis aan te passen, laat staan energie zuinig te laten maken, op zichzelf moeten blijven wonen met extra zorgkosten. De kosten van zonnepanelen die na 10 jaar vervangen moeten worden wegens verminderde opbrengst, warmtepomp en andere bijkomende kosten financieel opvangen. Klap op de vuurpeil de WOZ verhoging voor de rest van je leven voor jou goede medewerking.De enige oplossing is; huis verkopen aan mensen die het wel allemaal kunnen en willen bekostigen en terugverdienen. Want als je over de 70 bent gaat dat allemaal niet meer lukken. Maar ja, waar moet ik dan wonen? Er zijn ook geen geschikte huizen voor deze groep. Het zal mijn tijd wel duren, ik doe niet mee. Waterstof ? Wie weet is er nog redding voor mij.
Ast
Wij ons best doen voor het milieu maar ik ben nu al een aantal keer in Gambia geweest en daar is een vervuiling dat wil je niet weten. Daar rijden auto’s die Europa afdankt en alles rookt en stinkt tot en met. Zo zijn er dichterbij ook nog veel landen die veel meer uitstoot hebben maar er niets aan (kunnen) doen. Dat gaat ook allemaal de lucht in en waait overal heen en wij moeten het oplossen en er voor betalen. Regering, maakt niet uit wie er zit allemaal 1 pot nat.
cjm drs geurts van kessel
Goed en informatief. Ik heb een redelijk goed geisoleerd huis in Zeerijp. Het aardgasgebied en bevingsgebied dus. Zeker er zijn maatregelen nodig. Heb zelf al zonnenpanelen en zal er in de toekomst nog meer bijplaatsen. Voorstel geef alle huizen in het bevingsgebied gratis een alternatief voor het gas. Laat de provincie Groningen het goede voorbeeld geven en er nu mee starten. Zodat we niet zelf meewerken aan het gasverbruik.!!!!
vhj
ze hebben weer geld geroken de regering er wordt dikwijls over de duurste oplossing gesproken terwijl het ook anders kan zo is mijn dochter van 32 jaar uit het leven gestapt werken en niet toekomen om alles te betalen in haar brief stond in dit land valt toch niet meer te leven wel bedankt VVD jullie hebben miljarden verdient met al die gas enzovoort en nu met de vinger naar de burger wijzen wie is hier verantwoordelijk voor ? Wisten jullie dat jaarlijks 8000 miljard doorgesluisd wordt naar de paradijseilanden via de Nederlandse postbusadressen en dan kijkt de regering en de belastingen naar de andere kant we weten van niks we hebben niets gezien wie moet dan voor de kosten opdraaien wie heeft het milieu verpest en ziet de groot vervuilers worden niet aangepakt en betalen behoorlijk heel wat minder voor het gasverbruik en doen leuk verder sorry voor mijn taalgebruik wat een hypocriete hufters !
Johan van der Wulp
Ik woon in een monument , vrijstaand met enkel glas en geen spouwmuur .
Zonnepanelen mogen niet op het dak denk dat ik weinig keus heb !
D K
Het is toch zo, ""Wie bepaald, die betaald"" Dus overheid , ken je verantwoording.
Ans
Beste redactie,
Wij hebben een eigen woning ben nu bijna 70 jaar en nu wil onze regering hebben dat wij geld gaan opnemen om te inversteren in onze woning met zonnepanelen, etc.
Ze zijn niet goed wijs in den Haag want wat lees ik nu, Aardgas levert de grootste bijdrage aan de fossiele inzet voor elektriciteitsproductie. (rapport CBS)Van 1998 tot en met 2007 werd 60 tot 70 procent van de fossiele elektriciteit uit aardgas
opgewekt. Vanaf 2008 tot en met 2011 lag het percentage boven de 70 procent. Dit had
mede te maken met het in gebruik nemen van nieuwe gasgestookte centrales met een hoog
elektrisch rendement. Doordat aardgas duurder werd daalde in 2012 en 2013 het aandeel
weer tot 65 procent.
Ook uit steenkool wordt een aanzienlijke hoeveelheid elektriciteit opgewekt. Van 1998 tot
2011 daalde het percentage van 31 procent tot 22 procent van de fossiele elektriciteit. Door
het dure aardgas en relatief goedkoper wordende steenkool steeg het steenkoolaandeel in
2012 en 2013 weer tot 30 procent.
Wat willen ze nu eigenlijk? Er wordt over de wereld alleen maar meer en meer gas gebruikt en wij moeten er van af! belachelijk.
henk
ja we zullen het er mee moeten doen
Ozzy
Op dit moment is er geen goed alternatief voor de vervanging van cv-ketels. Alle (elektrische) alternatieven halen het niet (qua watertemperatuur). Voor de elektrische alternatieven betaal je hoge investeringskosten, maar zuiniger is het niet. Integendeel zelfs. Diverse warmtepompsystemen schakelen bij vorst uit, dus die vallen ook af.
De komende jaren worden bestaande technieken beter en komen er wellicht nieuwe ontwikkelingen/technieken op de markt die interessant kunnen zijn. Een van die ontwikkelingen is CH4. Waterstof en koolstofdioxide gecombineerd wat zich nagenoeg hetzelfde gedraagt als aardgas. De moderne ketels kunnen dit al aan (alleen opnieuw afstellen) en je kunt gebruik maken van het bestaande gasleidingnet. Dit is een CO2-neutraal systeem en mijn inziens op dit moment het beste (toekomstig) alternatief.
Evelyn Mangold
Bijna alles kost energie en dat kost nu eenmaal geld.
Dat de regering de burger op kosten gaat jagen is een verhaal zo oud, ook dat is nu eenmaal zo, zal niet veranderen, maar ik denk dat uiteindelijk niemand zonder energie komt te zitten, ook niet als je deze investeringen niet gelijk kunt ophoesten, wij zijn overgeschakeld op een pelletkachel voor verwarming en zonnepanelen voor elektriciteit en tevens elektrische verwarming voor de badkamer, werkt prima en ja, dat is een investering, maar veel en veel minder dan een wamtepomp in ons geval. Het verhaal van zonnepanelen die in de loop van de tijd minder gaan opbrengen is waar, echter, waar je ook voor kiest, alles slijt en heeft onderhoud nodig. Als we het goed hebben gedaan zijn we binnenkort onafhankelijk van vadertje staat op het gebied van energie. Voor degene die nu komen met het verhaal dat er bomen worden gekapt voor pelletkorrels, het is afval van de kap. Wat je ook doet, je vreet altijd een stukje wereld op, als je dat niet wilt, moet je in een hutje op de hei, maar ja we passen ook niet allemaal op dat kleine stukje hei.
anton luyten
pas in 2040 gaat de regel in en daar ik er nu 67 ben en hoop oud te worden dan kan ik er dus nog 22 jaar doen over een leuk bod als gas vervanger,ook zolang op je eigen wonen kost geld ze moeten maar zorgen voor vervangende ruimte voor mijn gezins woning zodat ik er wil ruilen.
nu kost het me nog te veel geld om aan al de wensen te voldoen
Klaas Groen
Dat we als land al bekend zijn als gekke henkie die het beste jongetje van de klas wil zijn, heb ik al zelf de nodige maatregelen genomen. Medio 2012 zonnepanelen (2950 kWh)(onlangs nog ruim €800 BTW terug ontvangen) op dak laten plaatsen doe inmiddels al voor een groot deel zijn terugverdiend, in 2015 2 airco units laten installeren (1 in de woonkamer en 1 in de ouderslaapkamer) die dus koelen en verwarmen.
Daarnaast in in 2016 een Pelletkachel met subsidie aangekocht.
Al met al het gasverbruik (met zijn belachelijk beprijzing) teruggebracht van 2300 m3 naar 600m3). De volgende stappen die ik nog ga nemen is het afvoeren van de CV-ketel (incl. Afsluiting van het net) en daarvoor in de plaats een warmwaterboiler plaatsen (zoals ik nu ook ervaar in mijn pariculiere vakantiehuis in Frankrijkrijk) en in overige ruimten mogelijk voorzien van electrische kacheltjes (zover noodzakelijk in b.v. De badkamer etc.). Al met al vraagt dit de nodige investeringen maar dat kun je in gedeelten doen en is zeker niet zo duur als b.v. Een warmtepomp van € 25.000 - € 30.000!!!!!!
Wim Blume
Voorlopig zie ik de hele milieuproblematiek als een grote geldklopperij, te vergelijken met de milleniumbug. Het kan niet ontkent worden dat het klimaat verandert, maar wie zegt nu dat wij daar de oorzaak van zijn? Er zijn altijd ijstijden geweest maar ook tropische tijden. Toen waren er geen mensen en ook geen CO2 uitstoot. Misschien lieten de dinosaurussen winden net als tegenwoordig de koeien?
W.J. Ilbrink
Mochten we zo extreem op kosten gejaagd worden zet ik wel een palletkachel in huis of een eigen gastank aan huis.
Laat ze de echte CO2 uitstoot maar eens aanpakken, scheepvaart/luchtvaart/industrie.
Maar dat doen ze niet, ivm financiele belangen. Dus moet de burger het maar weer lijden
Tom
Nancy Hamer-Rietveld: Het klimaatakkoord van 2015 heeft niets met links of rechts te maken en buitendat hadden we in 2015 een rechtse regering (rechts beleid) in Nederland.
Ook andere EU landen, die in 2015 aan het akkoord hebben meegedaan, hadden ook niet allemaal linkse regeringen.
Dit is puur kretelogie !!!!
Nick
Een warmtepomp is in onze boerderij van 1900 totaal niet rendabel en ook niet rendabel te maken. Blokverwarming is al helemaal niet van toepassing. En dan? Gaat de regering dan weer boetes opleggen? Enige optie zou voor dit soort boerderijen zijn: platgooien en een nieuw pand neerzetten (dat vervolgens ca. elke 10-15 jaar complete gerenoveerd kan worden waarschijnlijk....)
Zonnepanelen is al moeilijk, maar wil ik best aan. Alleen jammer dat nu voor de nodige bouwkundige werkzaamheden waar geen subsidie voor te krijgen is geen aannemer te vinden is die tijd/zin heeft ...
Maria Besemer
Wij wonen in Papendrecht en deze gemeente heeft het allemaal niet erg begrepen. Wij willen graag zonnepanelen, maar dat kan niet omdat er teveel boom voor staat. De gemeente is niet van plan om mee te werken, dus wij kunnen het bekijken. Ik span me nergens meer voor in en zie wel hoe het komt.
Papendrecht loopt in zo'n beetje alles achter de feiten aan....DUS......ik ben benieuwd.
Peter Pan
Wat een zootje vooroordelen, Marc. Je schrijft:
"Pfff....wat een gezeur om subsidies. Vier keer per jaar op vakantie, grote brandstofslurpers voor de deur, en shoppen alsof je nog niet genoeg hebt." (einde citaat)
Alsof iedereen 4 x per jaar op vakantie kan. Absurd gewoon. Zelf ga ik eerder eens in de 10 jaar op vakantie. Shoppen doet menigeen zo min mogelijk en spaargeld is ook allang op. En wat die brandstofslurper betreft, die heb ik al jaren geleden vervangen voor een heel klein model.
En dan schrijf je:
"Energie kost nu eenmaal geld maar er is ook geld op te besparen."" (Eine citaat)
Dat is wat we al jaren doen, betalen en besparen. Investeren en extra belastingen betalen. Energie en milieu zijn een soort financiële zuignappen die altijd en overal geld voor de economie opleveren, maar het is nooit genoeg.
Vervolgens schrijf je:
"Kijk eens naar buiten. Het leven is keuzes maken. Investeren in energiemaatregelen is besparen in de toekomst. Alle kleine beetjes helpen om klimaatverandering te remmen. "
Over welke kleine beetje heb je het? Ik heb al voor 30.000 nieuwe ramen geïnvesteerd, inmiddels 2 zuinige CV-ketels (samen 3000), 12 zonnepanelen (6000), islolatie (4000), helaas bleek het niet genoeg. De CV-ketels zijn blijkbaar niet zo zuinig als ze steeds beloofden, en nu zo'n beetje iedereen dubbele ramen heeft, moeten het 3 dubbele ramen worden. Zonnepanelen blijken trouwens steeds zwakker te worden in plaats van beter, zodat ze minder energie opnemen
En dan zeg je:
"Vanaf 2021 weet je wat je gemeente aan maatregelen neemt en welke mogelijkheden je hebt om je huis en je water te verwarmen. Tegen die tijd moet je huis voldoende zijn geïsoleerd. Succes!" (Einde citaat)
Succes met wat? Oh, succes met nog meer (verplichtte) investeringen bedoel je. Nou bedankt dan. Hou allewn in gedachten dat financiële investeringen voor regeringen nooit genoeg zullen zijn. Na de eerste generatie warmtepompen, komen de verbeterde versies die vast en zeker nog beter werken en veel minder kabaal zullen maken en minder stinken, en ja, men is dan verplicht om die te kopen. Op naar de vele generaties milieu-sekte-volgelingen, die zullen blijven werken en betalen voor zogenaamde zinvolle milieumaatregelen.
AZ
Ik heb een koopflat (hoekwoning). Binnenkort komen ze een nieuwe HR ketel plaatsen. Dat is op dit moment al een heel gedoe. Ik stap over van VR. Dit heeft tot gevolg dat ik toestemming vd VVE nodig had om een adequate rookgasafvoer te maken (gat in de muur) en loopt er straks een gele pijp (waterafvoer) dwars over het plafond in mijn woonkamer. De installatiemonteur vertelde me als ik zou moeten overstappen naar een warmtepomp me dit 50.000 euro zou kosten. Dit is natuurlijk belachelijk. In jaren 60 woningen stond de gaskachel in de woonkamer waar ook het rookkanaal is.
StefB
Helemaal eens met Marc. Alles is hebben, hebben en hebben! We hebben het toch goed, nietwaar? Waarom dan dit gezemel?
anje timmer
Overgaan op waterstofgas dat dmv electrolyse uit water kan worden gemaakt. Er ontstaat dan tevens zuurstof. Bij de verbranding van waterstofgas ontstaat weer water. Er kan voor transport gebruik worden gemaakt van het bestaande netwerk, alleen het verbrandingssysteem in de apparatuur moet worden aangepast. Lijkt me redelijk haalbaar en de klimaatdoelen wat betreft CO2 worden met gemak gehaald
emil
Ron en Willen: jullie bijten de keutel aan het juiste eind: NL loopt voorop en trekt zich van de burgers geen reet aan. En eenmaal op weg: " tja, er is geen weg terug'; dokken dus .......
Vastelastenbond
Op dit moment is daar nog niets over bekend. Zodra dit bekend is zullen wij u daarover berichten.
Marc
Pfff....wat een gezeur om subsidies. Vier keer per jaar op vakantie, grote brandstofslurpers voor de deur, en shoppen alsof je nog niet genoeg hebt. Energie kost nu eenmaal geld maar er is ook geld op te besparen. Kijk eens naar buiten. Het leven is keuzes maken. Investeren in energiemaatregelen is besparen in de toekomst. Alle kleine beetjes helpen om klimaatverandering te remmen. Vanaf 2021 weet je wat je gemeente aan maatregelen neemt en welke mogelijkheden je hebt om je huis en je water te verwarmen. Tegen die tijd moet je huis voldoende zijn geïsoleerd. Succes!
Thea
Wat gebeurt er met de woningen die aangesloten zijn op de stadsverwarming?
Wij hebben stadsverwarming , een warmtepomp en zonnepanelen.
Daarnaast nog een duurzame houtkachel.
Hans Rietveld
Mag ik vragen hoe het dan met de WOZ waarde gaat.
Gemeente kan dat dan meenemen in de WOZ waarde . Is hier iets over bekent.
Vastelastenbond
Beste Roy,
Op dit moment is er geen subsidie voor elektrische vloerverwarming. Alleen als men de vloerverwarming aanstuurt met een warmtepomp is er subsidie mogelijk voor de warmtepomp, voor de vloerverwarming zelf niet. Of er ooit een subsidie komt voor deze manier van verwarmen is niet bekend, maar de verwachting is dat deze er niet komt.
Vastelastenbond
Beste Wim Frisart en Ron Mast,
Nederland wil inderdaad het klimaatakkoord nastreven en soms zelfs voor(op) lopen. Zolang andere landen hieraan niet of maar deels meedoen is het inderdaad de vraag hoeveel zin dit heeft. De Nederlandse overheid zal dus niet alleen zelf goede plannen moeten maken, maar ook andere landen moeten aansporen om dit te doen. Daarnaast is het zo dat het meetpunt in het klimaatakkoord van Parijs op 2030 ligt. Ieder land maakt dus zelf de komende jaren keuzes om dit te bereiken.
Marinus
Laten we niet te snel op de zaken vooruitlopen. Het kan altijd nog mogelijk zijn, om met een kleine aanpassing, gas te importeren. Het kan ook nooit zo zijn, dat je gedwongen wordt b.v, 25.000 euro uit te geven die je gewoon niet hebt.
Dus eerst maar eens rustig afwachten en zeker niet teveel speculeren!!!!
nancy hamer-Rietveld
compleet geschift ,weer zo/n uitvinding van de linkse club ,zorg eerst een voor de autochtone inwoner ,want de meeste inwoners zijn echt niet in staat en bereid deze hobby's te financieren
Wim Frisart
Beste redactie, jammer dat u geen antwoord geeft aan Ron Mast. Want hij legt wel de vinger op de zere plek. Kom zojuist terug van een reis door Griekenland en zie daar voorlopig geen enkele beweging in de richting van de klimaatakkoorden van Parijs. En dat is nog maar 1 land in de EEG. Heel veel andere landen staan ook niet te trappelen!! Ik weet wel één moet de eerste zijn, maar waarom moeten wij altijd voorop lopen, temeer daar wij als inwoners van dit fantastische land uiteindelijk de rekening gewoon voor onze kiezen krijgen. Ik wil het voorlopig hierbij laten. Groet
Jan
Subsidi voor een ketel voor vloerverwarming elke ketel is goed voor vlloerverwarming,1400 euro en je bent klaar daar hoeft geen subsidie voor,terwijl een warmte pomp minimaal €15,000kost ja dat vind ik gewoon niet leuk meer ze moeten gewoon op waterstofgas gaan en de bestaan de gasleidingen gebruiken,want anders is dat ook weg gegooid geld,en zonde van de grondstoffen die daarvoor gebruikt zijn,als het nou 5 duizend euro max kost is het nog te doen,vind ik nog steeds een hoop geld ze moeten het gewoon aantrekkelijker maken voor de wpomp als die pomp goedkoper is dan een ketel stapt iedereen snel over,
De chauffeur
De regering kan 1.000.000en besparen door verkeers en andere hufters van de straat te halen.
Niet door ze altijd in de lik te gooien maar ze "desnoods van jongs af aan" te (her) opvoeden.
Er gaat onnoemelijk veel geld "door putjes en pijpjes" verloren door en voor dit soort mensen.
Roy
En hoe zit het met electrische vloerverwarming? Zit, of komt, daar nog subsidie op?
Ton Aalmans
Waarom duwt de overheid geen geld in de ontwikkeling van een goed functionerende warmtepomp met een fatsoenlijke watertemperatuur van 70-80 graden. Dan kan een HR ketel een op een uitgewisseld worden met een WP en zinken de kosten aanzienlijk.
L van Vessem
Energie besparen bestaat uit verschillende stadia. Ten eerste maximaal isoleren.
Bij vloerverwarming dus ook onder de grond.
Als je over gaat op vloerverwarming, dan moet je automatisch een lagere watertemperatuur voor dat verwarmingsgedeelte hebben.
Neem je dan in de rest van je huis ook radiatoren voor lage watertemperatuur, dan kun je je verwarmingsketel ook op een lagere temperatuur in stellen.
Dit allemaal als voorbereiding op de transitie.
De warmte pompen zullen ongetwijfeld goedkoper gaan worden als er veel van verkocht gaan worden.
De warmte pompen hebben ook extra energie nodig om te kunnen draaien. Daarvoor zijn steeds sterker verbeterende zonnepanelen goed geschikt.
Maar de goedkopere zonnepanelen, de goedkopere warmte pompen en dalende prijzen van grondwarmtepompsystemen late nog even op zich wachten tot de overheid dwingende besluiten heeft genomen.
De terug verdien tijd zal ook beïnvloed worden door de stijgende energie prijzen, want wegvallende omzet wil men toch op een andere manier binnen harken bij de energieleveranciers. En met de wegvallende energiebelasting opbrengst zal door de overheid wel een en ander aan trucs uitgehaald gaan worden om dat te compenseren. Te beginnen met een forse stijging van energie belasting per 2019
Hanneke
Da tax op gas en electriciteit gaat al hard omhoog in 2019. Kunnen ze daar geen subsidie van af halen om eerst maar eens alle huizen te issoleren
Vastelastenbond
Beste Ja Spreeuwers,
Er is geen subsidie voor vloerverwarming. Voor een warmtepomp die op de vloerverwarming aangesloten kan worden is wel subsidie mogelijk.
In uw geval blijft u gas gebruiken en de overheid wil hier juist vanaf, daarom zal er in de toekomst ook geen subsidie komen voor een gasgestookte vloerverwarming.
Willem Rutte
Even een reactie op het verhaal van Ron.
Ron je hebt helemaal gelijk. Het is eigenlijk heel simpel die minister kwibus heeft er voor gezorgd dat er minder gas uit de grond komt, maar zit nog vast aan de contracten met het buitenland waaraan een bepaalde hoeveelheid geleverd dient te worden en wie is in dit geval weer de pispaal de gewone burger want daar is geen gas meer voor.
Het wordt tijd dat die VVD-stemmers wakker worden want deze regering helpt het hele land naar de kloten.
De elektriciteit moet opgewekt worden en waar gebeurt dit meestal mee met gas en zo is het cirkeltje weer rond de burger op extra kosten jagen om niks. Ben het zo spuug zat hier maar wat wil je als een geschiedenis leraar met de scepter zwaait. Die wil zelf geschiedenis maken als de leider die er niks van bakten.
Ron Mast
Tja, het is overduidelijk, woningeigenaren en huurders worden op extreme kosten gejaagd. Overal in de wereld schakelt men over op gas, maar Nederland moet voorop met nieuwe aanpak. Te dol voor woorden. Miljarden kubieke meters gas voor een habbekrats aan het buitenland verkocht en niks gespaard. Noorwegen heeft het beslist slimmer aangepakt. Het is duidelijk wie gaat dát allemaal betalen? Kijk maar eens in de spiegel. Nederland het braafste kindje van de klas, maar ze noemen ons wel gekke Henkie. Benieuwd wat Den Haag gaat doen na al die dolle plannen. Je wordt misschien pas blij en rijk met een hutje op de hei, maar dan krijg je vast schone lucht belasting op het bord.
Spreeuwers
Ik vindt het goed idee maar hoe zit het dan als je de benedenverdieping gaat voorzien van vloerverwarming dat zijn wij van plan in 2019 dat scheelt zowie zo heel veel gas verbruik en we wonen twee onder één dak .wekoken al elektrische de douche is al voorzien van vloerverwarming.
Mijn vraag is zit er ook supsidie op het aanschaffen van vloerverwarming, want je zit al wel gouw op een bedrag van meer dan tweeduizend euro en dat is een hoop geld ,als ze graag willen dat wij als bevolking met ons milieu goed omgaan dan vindt ik dat er ook wat tegen over moet staan wat kosten betreft dat is mijn mening.Graag hoor ik van jullie met vriendelijke
Groetjes.
Ja.Spreeuwers.
Plaats een reactie