Nederland maakt zich aan de hand van de overheid en milieuorganisaties op voor een grote energietransitie. Een belangrijke stap hierbij is gasloos wonen. Het beste alternatief hiervoor is volgens de o...
Lees meer“Wij helpen je graag met je vaste lasten”
Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!
Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond
Gemiddelde besparing bij het isoleren van je woning
Gemiddelde opbrengst bij Zonnepanelen
Huurwoningen in Nederland zullen de komende tientallen jaren verder verduurzaamd worden. Dit is de wens van de overheid die wil voldoen aan de afspraken van het wereldwijde klimaatakkoord uit 2015. Belangrijk hierbij is het terugdringen van de CO2-uitstoot. Een van de maatregelen die genomen wordt in Nederland is dat alle huizen gasvrij worden. Dit betekent dus ook dat iedere huurwoning in Nederland aangepast moet worden.
Nederland gasloos maken zorgt ervoor dat er een aantal maatregelen genomen dienen te worden. Dit begint met het (beter) isoleren van alle huizen, een alternatief vinden voor de verwarming van de huizen en het plaatsen van zonnepanelen om zo stroom op te wekken. Daarnaast is het goed ventileren van de woning belangrijk, zeker als er alleen elektrisch gestookt wordt.
De meeste huurhuizen in Nederland, zeker die voor 1982 zijn gebouwd, zijn niet of onvoldoende geïsoleerd. Hierdoor verdwijnt veel warmte onnodig snel uit de woning. Er wordt dus eigenlijk teveel energie verbruikt en hierdoor zijn er ook extra kosten. Isoleren zorgt dus niet alleen voor minder verbruik, maar ook voor lagere kosten. Vaak nemen woningbouwverenigingen het initiatief voor verduurzamen van huurwoningen. Je kunt ook zelf al actie ondernemen door al maatregelen te nemen om je gasverbruik te verlagen.
Als Nederland in 2050 de gaskraan dichtdraait dient ieder huurhuis in Nederland op een duurzame manier verwarmd te kunnen worden. Dit kan onder andere door middel van een warmtepomp of blok/stadsverwarming.
De landelijke overheid wil dat gemeenten in 2021 bekendmaken welke maatregelen zijn per wijk/stadsdeel gaan nemen en welke de consument zelf moet nemen. Daarnaast geldt bij huurwoningen dat de eigenaar zelf maatregelen gaat nemen. Met woningcorporaties zijn hierover al afspraken gemaakt. Met particuliere verhuurders helaas nog niet.
Het gebruik van een warmtepomp zorgt voor meer stroomverbruik. De stroom opwekken kan middels zonnepanelen die op het dak van de huurwoning gelegd worden.
De genoemde maatregelen kun je als huurder zelf nemen, maar dit is in veel gevallen niet aan te raden. Je bent immers geen eigenaar van de woning en profiteert alleen van deze maatregelen zolang je de woning huurt.
Veel huurders zijn in deze dan ook afhankelijk van de keuzes van de overheid en/of verhuurder. Per verhuurder zijn de plannen anders. Huurders die geïnteresseerd zijn in de plannen van de verhuurder m.b.t. verduurzaming kunnen altijd navraag doen bij de verhuurder. De kosten voor het verduurzamen zijn in eerste instantie voor de verhuurder. Terwijl de opbrengsten voor een groot deel ten goede komen aan de huurder. Er is nog niet bekend in hoeverre een verhuurder de genomen maatregelen mag doorberekenen in de huurprijs.
De Vastelastenbond blijft de ontwikkelingen voor huurders volgen en bericht hierover op haar blog. De overheid is ook nog in overleg met consumentenorganisaties, milieugroeperingen en het bedrijfsleven over de energietransitie en de invloed hiervan op (huur)woningen. De verwachting is dat in december hierover meer bekend wordt.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.
Nederland maakt zich aan de hand van de overheid en milieuorganisaties op voor een grote energietransitie. Een belangrijke stap hierbij is gasloos wonen. Het beste alternatief hiervoor is volgens de o...
Lees meerIn het klimaatakkoord is opgenomen dat Nederlanders een gunstige lening kunnen afsluiten voor het verduurzamen van het huis. Daarnaast wordt gesproken over extra lenen bij een hypotheek. In plaats v...
Lees meerNa maanden van onderhandelen zijn de hoofdlijnen van het nieuwe Nederlandse klimaatakkoord gepresenteerd. Doelstelling van het akkoord is om te zorgen dat in Nederland in 2030 de helft minder C02...
Lees meerNa maandenlange onderhandelingen zijn de politieke partijen VVD, CDA, D66, CU, GL, SP en PVDA erin geslaagd om een akkoord te bereiken over een klimaatwet. Dit is de eerste Klimaatwet in Nederland en ...
Lees meer
Reacties
Willem Wollinga
Ons woning is niet geïsoleerd, zelf heb ik mijn voor en achterdeur aan de binnenkant al voorzet glas gezet, maar dat werk ook niet goed.
En het spouwglas in de woning is van de eerste isolerende glas, dus veel te dun en de ramen beslaan gewoon aan de binnenkant.
en schimmel op de binnenspouwmuren.
waar de woningbouw ook niets aan doet.
h-plashi
het is heel goede idee maar ik kan niet op dit beslissen
dank u zeer
j g hartgers
bedankt voor de nuttige informatie en wachten af
j g hartgers
bedankt voor de nuttige informatie en wachten af
jcm grieten
hebben jullie de reactie gelezen van de Hr peter 23-9-2018
die goede man zou eens een hand tekenactie moeten gaan houden misschien dat mijnheer wiebes dan wakker word
want het komt er uiteindelijk hier op neer dat jan met de pet weer zoals altijd gaat betalen
of zijn er die daar anders over denken klein voorbeeldje GRONINGEN
Johan Fakkeldij
Een fijn artikel waar meerdere mogelijkheden om het gas de deur uit te doen worden genoemd.
Maar wat als je een particuliere verhuurder hebt die al 10 jaar niets aan onderhoud doet.
Zou deze verhuurder die elk jaar de huur maximaal verhoogd zonder noodzakelijk onderhoud ook maar 1cent gaat uitgeven zonder dwang vanuit de regelgever.
Ben er van overtuigd dat het er niet van gaat komen.
Ot Jongstra
Mooie info maar
Kan hier weinig mee
Bob Donker
Daar ik veel in het buitenland verblijf heb ik een relatief laag gas verbruik,Maar als ik daarben valt het mij wel op dat de mensen die op het platte land wonen,bijna iedereen op elektr koken gebruikt,maar het stoken gaat op hout,hoe gaat onze oplichters bende die ons op alle manieren het geld uit onze zak haalt,die vier maken onze staat anti democratie,s maar een ieder neemt dat maar klakkeloos aan LEVE DE ARMOE EN KIES RUTTE
Marion
De kosten moet voor huurder maximaal gelijk blijven of verbeteren. De duurzaamheidsmaatregelen mogen verrekend worden in bedrag wat apart van de huur moet zijn. Dit omdat de huursverhoging niet over het bedrag van de duurzaamheidsmaatregelen mag gaan.
Bv ik betaal nu 20 euro per maand aan zonnepanelen apart van de huur. Betaal wel 30 euro minder aan stroom per maand!
Ver zijn de vergaande maatregelen van nul op de meter zon grote investering dat je beter nieuwe huizen kan bouwen. Helaas zit de bouwwereld ook op slot bij gebrek aan mankracht.....
Bert
Inderdaad zeer nuttig ????????????????Nu alleen de woning bouw nog , zeer slecht wat dat betreft in Zutphen , schande ????
Trees Van Kordenoordt
Bedankt voor deze info .
Maar ook de reacties zijn zeer informatief de overheid zou deze reacties ook moeten lezen er zitten veel nuttige bij
Peet Vanderelst
Is de optie schaliegas helemaal los gelaten?
F. van der Vorm
De gemeente Breda benaderd. Zij geven toe dat zonnepanelen moeilijk aan te vragen zijn. Daar zou ik een lening moeten aanvragen, terwijl de volgende bewoner ze zou kunnen overnemen. Zelf woon ik in een kleinschalig appartementencomplex, maar wel op de bovenste verdieping met een vliering. Mijn dak is dus uitstekend geschikt voor zonnepanelen. Ook de stand van de woning ten opzichte van de zon is goed. Het is wachten....
hoi, Wim
Bedankt voor dit belangrijke bericht we blijven het volgen.
Hagenaars AM
Het lijkt er op dat NL. weer haantje de voorste wil zijn. Milieuproblematiek aanpakken is prima, maar er worden nog steeds auto's gemaakt met een hoog verbruik,snelheid op de weg is op veel plaatsen 130 km per uur i.p.v. 100,produceren nog steeds veel kunstof(proef met herbruikbare kunstof flessen voor bv wasverzachter en vloeibare zeep is men gestopt,enzovoort.... en electra vervuild ook.Ben benieuwd....Nederland wil.....?
Diny
Hele nuttige informatie.
Zal dit zeker blijven volgen!!
Keep up the good work!
Vastelastenbond
Hoi Gwen,
Op dit moment is dat nog niet bekend. Zodra daar meer over bekend is zullen wij dit met onze leden delen.
Met vriendelijke groet,
Peggy
Vastelastenbond
L.Goegoesjvili
Bedankt voor de nuttige informatie over onze huurhuizen. Ik vind het fijn om hierop de hoogte van te houden
Gwen
Hoe gaat het in de stad als je boven elkaar woont met verwarmen, dan is de warmtepomp geen optie....verder is de bouw van 1920 dus enkelsteensmuur, komt er dan isolatie buitenlaag ?
Diny De Bruijn
Ik wil zo graag het gas uit mijn huis
Maar wij zitten hier ook met blok verwarming en daar zitten die beruchte warmte meters op
Nou heb ik nooit de verwarming aan altijd ramen en deur open en nog betaal ik me groen en geel en andere stoken zich gek wat toen het zo warm was werd er gewoon gestookt het leek hier buiten wel IJmuiden zo veel rook kwam er uit de schoorstenen op de flats
marianne
ik kan me nog herinneren toen mijn ouders van butaan? naar aardgas over gingen er ook van alles opnieuw aangeschaft moest worden omdat aardgas veel heter? was, volgens mij kregen ze toen een compensatie. dat zou nu toch ook kunnen voor de minima.
Jolan
Inderdaad leuk al die plannen maar er moet dan oook elektrisch gekookt worden. Ik heb n niet t geld liggen voor een nieuw fornuis. Overheid ver int en de gemeentes moeten t weer oplossen. Dat wordt weer een drama.
S. Rozendal
een aparte versie voor VVE's zou wenselijk zijn. Men wil in de VVE waar ik woon geen zonnepanelen plaatsen, omdat de opgewekte stroom alleen voor het VVE-verbruik (lift, garagedeuren, lampen) geldt.
Terwijl de daken voldoende zouden kunnen zijn voor het verbruik van de woningen zelf.
pieter van brakel
reactie op hardij . krachtstroom is tegenwoordig niet nodig de pirelex stekker voor inductie koken werken tegen woordig met 2x220 volt er is dan wel in de groepenkast aanvoer 40ampere nodig! meestal is het daarna 3x25 ampere tussen schakelaar .
Youri Carma
Dit is een politiek ingegeven en geen rationale beslissing want de grondstof gas is overal in overvloed aanwezig en dus een zeer goedkope energie bron met name als het per leiding vervoert kan worden en is bovendien zeer milieu vriendelijk. Het is dus een volstrekt belachelijke beslissing om gas te bannen. We gaan hiermee onzelf flink in de vingers snijden met zeer negatieve gevolgen in de toekomst.
Desiree de Boer
Vind het een heel nuttig en interessant artikel. Gelukkig woon ik al vele jaren in Purmerend dus vanaf dat ik ik kwam wonen kook ik electrisch omdat wij sinds jaren 80 stadverwarming hebben. Toch ben ik het eens met die Henk die een reactie plaatste betreffende op kosten jagen van de mensen doordat ze een nieuw fornuis moeten kopen. Er zijn genoeg mensen die van een uitkering moeten leven en geen geld hebben om te sparen om een nieuw fornuis te kopen. Oplossing: 1-malig bedrag schenken bij je huidige uitkering die je ontvangt om een nieuw fornuis te kopen.
A. Hardij
Op de reactie van Henk 13/9 valt nog bij op te merken dat indien men over moet gaan op elektrisch koken er een andere elektra aansluiting dient te komen en men moet rekening houden met de aanvraag voor kracht stroom , anders slaan de zekeringen steeds door . Let ook op die punten
Jan
vriendelijk bedank voor deze inlichting,
Pia
Bedankt voor de nuttige tips die jullie geven.
Goede duidelijke informatie.
Bedankt
H.H. Brandse
Men praat tegenwoordig veelvuldig over een warmtepomp, maar over de technische
mogelijkheden wordt nog te weinig gesproken.
Als gepens. verwarmings technicus en klimaat adviseur kan ik melden dat e.e.a niet zo eenvoudig is n.l.
De eindtemperatuur van een warmtepomp is nu nog te laag en aan de andere zijde van de warmtewisselaar,de condensor, de aanvoer voor de c.v. installatie nog lager.
Dit houdt het volgende in:
Vloerverwarming volgens het oude mengsysteem zullen niet goed meer verwarmen omdat men hier een hogere aanvoertemperatuur, c.v. zijdig, nodig heeft.
De meng verhouding is hier 1:5.
Oude konvectorputten zullen onvoldoende warmte afgeven, ook vanwege een te lage aanvoer temperatuur uit de warmtewisselaar. De lucht circulatie uit de put is afhankelijk van de watertemperatuur.
Radiatoren die gedemensioneerd zijn op een watertemperatuur van 90-70 gr.C zullen bij -10Gr.C. de woning onvoldoende verwarmen.
Bovenstaande problemen heb ik al ervaren bij de invoering van de HR-ketel, hier kon men nog ingrijpen ten koste van het HR-principe maar bij een warmtepomp kan dat niet.
Mijn advies is : denk goed na.
Henk
Ik vind dit allemaal heel erg mooi maar de mensen worden wel op kosten gejaagd want je moet wel een ander fornuis kopen om elektrisch te koken wie gaat dat allemaal bekostigen want er zijn genoeg mensen die dat niet kunnen wordt daar wel rekening mee gehouden .
Karin
Bedankt voor de informatie over onze huurhuizen i.v.m de verandering van straks geen gas meer.
Vind het fijn om ons hierop de hoogte van te houden.
Groetjes Karin
Peters
Vind niet dat in de sociale woningwet woningen indien men over gaat van gas op electrisch de kosten doorberekend mogen worden aan de bewoners. Een verhuurder moet innovatief blijven denken. De huizen up to date houden en niet alleen de huur vangen maar blijven investeren . Zo blijft zijn bezit waardevast ipv in waarde te dalen. Dat kan staps gewijs. En mogelijk is er iets terug te krijgen via de belastingen omdat het met de duurzaamheid en millieu vriendelijkheid te maken heeft? Als electrisch koken duurder is moet in de sociale sector dat gecompenseerd worden om zo mensen met een laag inkomen niet te belasten dat zou samengetrokken kunnen worden met de reeds bestaande huursubsidies daar kan dan een tegemoet koming gegeven worden. Om het zo betaalbaar te houden. Ook bij mensen met een laag inkomen met een koophuis moet men compenseren omdat men ook reeds het onderhoud van het huis zelf moet bekostigen en aldus ook al deze veranderingen. Boven een modaal inkomen hoeft dat niet . Het is echt dedoeld mensen met een laag inkomen of aow te compenseren opdat zij niet onnodig in de problemen komen. Dat zou ook voor de zorg moeten blijven gelden. Hogere lasten dan ook meer zorgtoeslag . Mensen met kinderen worden anders zorg mijders en gaan zelf ook niet meer naar een arts . En dat is niet goed. Mw.HW.Peters
Cees Verschoor
Ik vind het hele goede informatie en kijk uit maar de ontwikkelingen en wat de wooncorporatie er
over te melden heb
Peter
Bedankt voor dit interessante artikel. Blijf ons op de hoogte houden. Prima!!
Plaats een reactie