Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

Energiebedrijven liegen over steenkool

Maandag 17 maart 2008 10:03Margot Boesveld

 

Energiebedrijven liegen als ze beweren dat nieuwe kolencentrales schoon zijn. Dat stelt Greenpeace op basis van het rapport De wereld achter kolenstroom, dat is opgesteld door onderzoeksbureau Profundo. ,,Er zit een smerige wereld achter de winning van kolen”, zegt Meike Baretta, campagneleider klimaat en energie van Greenpeace Nederland. ,,Nederlandse energiebedrijven zeggen dat hun kolen 'schoon' zijn. Dat is niet alleen hier in Nederland een leugen maar ook in de landen waar steenkool vandaan komt.” Uit het in opdracht van Greenpeace uitgevoerde onderzoek blijkt volgens de milieuorganisatie dat ,,de 8,5 miljoen ton steenkool voor kolencentrales in Nederland wereldwijd een spoor van vernieling achterlaat''. De meeste steenkool voor Nederlandse centrales komt uit mijnen in Zuid-Afrika, Colombia en Indonesië. In Zuid-Afrika worden natuurgebieden bedreigd en lijden inwoners van mijnbouwregio's onder geluid-, water en luchtvervuiling. Zuid-Afrikaanse werknemers in de mijnbouw lopen een acht keer zo groot risico op een dodelijk ongeval in vergelijking met een collega in Canada. In Colombia komt vooral dagbouw voor. De belangrijkste winlocatie, El Cerrejón Norte, is een van de grootste dagbouwmijnen ter wereld, en heeft volgens het Profundo-onderzoek ‘ een desastreuze invloed op zijn natuurlijke omgeving’ . Rivieren in de omgeving zijn ernstig vervuild, bossen gekapt en burgers verjaagd uit hun woonomgeving om groei van de mijnactiviteiten mogelijk te maken. Indonesië kampt met soortgelijke problemen als gevolg van mijnbouw. Greenpeace heeft een open brief gestuurd aan topman Joost van Dijk van energieproducent E.ON. Dat bedrijf wil een kolencentrale bouwen op de Maasvlakte. De milieuorganisatie wil dat E.ON en andere energieconcerns openheid geven over de achtergrond van kolen. Verder pleiten ze voor een stop op investeringen in kolenstroom. Energiebedrijven kunnen hun geld volgens Greenpeace beter steken in het ontwikkelen van zonne-energie, windparken, warmtekrachtcentrales op aardgas en duurzame biomassa. ,,We gaan het rapport bestuderen en komen op een nader te bepalen moment met een reactie'', reageert een E.ON-woordvoerder. ,,Dit hadden we niet verwacht. Een maand of twee geleden hebben we nog gesproken met Greenpeace.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over