Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

Eigen risico voor de zorg naar 350 euro

Woensdag 23 mei 2012 14:20Margot Boesveld

 

Het eigen risico voor de zorg gaat waarschijnlijk naar 350 euro, maar lagere inkomens zullen daarvoor wel via een andere weg worden gecompenseerd. Dat is, althans volgens bronnen op het Binnenhof, een van de uitkomsten van de uitwerking van het eind vorige maand gesloten akkoord over de begroting voor volgend jaar.

'Niet onverwacht' Deze stijging van het eigen risico in de zorg van 220 naar 350 euro is pittig, maar geen donderslag bij heldere hemel. Dat zei Wilna Wind, directeur van patiëntenkoepel NPCF woensdag. Ze hoopt vooral dat de huisarts niet wordt meegenomen in het eigen risico.

Huisarts De huisarts zit nu niet in het eigen risico. Een bezoek kost de patiënt dus niets. ,,Als je die daar wel in opneemt, zullen zeker mensen met lage inkomens minder snel langsgaan. Je krijgt uitstelgedrag en dat kan uiteindelijk tot extra kosten leiden. De huisarts is bij uitstek iemand die doorverwijst naar de juiste zorg of zegt dat je het nog even kan aankijken'', vertelt Wind.

Als mensen besluiten een bezoek aan de huisarts uit te stellen of zelfs helemaal te laten zitten, kan dat ertoe leiden dat er niet wordt ingegrepen bij een serieuze aandoening. ,,Daardoor zouden de kosten alleen maar stijgen'', betoogde Wind.

Wat is dat eigen risico eigenlijk en voor wie geldt het? Iedereen boven de 18 jaar heeft een verplicht eigen risico bij zijn of haar zorgverzekering. Dat wil zeggen dat het eerste deel van de ontvangen zorg zelf wordt betaald.

Bij sommige zorgverzekeraars is het mogelijk om het eigen risico te verhogen, de maandelijkse premie is dan lager. Dit is bijvoorbeeld aantrekkelijk voor met name jonge mensen, die nauwelijks ziek zijn.

Niet alle zorg valt overigens onder het verplichte eigen risico. Huisartsbezoek, verloskundige zorg en kraamzorg, borstkankeronderzoek en de griepprik voor risicogroepen vallen (op dit moment) allemaal onder de basisverzekering.

ANP

Hoe denkt u over deze stijging van het eigen risico en wat zijn volgens u de gevolgen? Laat het hieronder weten.  

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over