Afgaand op hun begroting verwachten gemeenten 11,3 miljard te innen aan heffingen en belastingen. Van de drie belangrijkste gemeentelijke heffingen stijgt de opbrengst van de afvalstoffenheffing en r...
Lees meer“Wij helpen je graag met je vaste lasten”
Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!
Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond
Jouw vaste lasten onder één dak
Besteed je energierekening en verzekeringen aan onze experts uit en profiteer altijd van de beste prijs en dekking! Geen gedoe en meer vrije tijd voor:
(of €150,- p.j.)
Ook Vereniging Eigen Huis (VEH) zegt dat de onroerendezaakbelasting (ozb) dit jaar hoger uitvalt dan in december nog werd gedacht. De gemiddelde stijging bedraagt 5,3 procent, in december kwam de vereniging na een steekproef nog uit op iets meer dan 3 procent.
Koploper is de provincie Noord-Holland. De gemeente Opmeer voert een stijging in de onroerendezaakbelasting van 41 procent door. Dat betekent dat huiseigenaren in deze gemeente gemiddeld 121 euro meer gaan betalen.
Ook in Amsterdam en Oostzaan stijgt de OZB meer dan 20 procent. In Amsterdam betekent dat een stijging van gemiddeld 33 euro. En er zijn meer gemeenten waar de onroerendezaakbelasting in 2021 meer dan 20 procent stijgt.
Er zijn overigens ook gemeenten waar huiseigenaren minder onroerendezaakbelasting (ozb) gaan betalen: in Venlo 6 procent minder, in Goeree-Overflakkee, Weesp, Ommen en Oosterhout ten minste 2 procent minder.
De gemeenten zeggen tegen VEH dat ze niet anders kunnen. Volgens hen stijgen de kosten voor de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning en de jeugdzorg elk jaar met 7 procent. Gemeenten zeggen daardoor gedwongen te worden om hun inkomsten te vergroten via de ozb.
VEH vindt dat geen goede zaak. "Daarom doen wij een dringend beroep op het kabinet om afspraken te maken over aanvullend budget om zo nieuwe lastenverzwaringen te voorkomen." De vastelastenbond schreef daar vorig jaar al een artikel over: WMO en heffingen mokerslag voor gemeenten.
Ook bij deze belasting zijn de verschillen tussen gemeenten groot. In Baarn stijgt de afvalstoffenheffing voor meerpersoonshuishoudens (gezinnen) bijvoorbeeld met ruim 57 procent, een verhoging van 143 euro. In de gemeenten Haren en Ten Boer betalen inwoners dit jaar respectievelijk 118 procent en 49 procent meer. Dat is een gevolg van de bestuurlijke samenvoeging met de stad Groningen. In de provincie Zeeland valt de stijging van de afvalstoffenheffing mee. In Borsele gaat de afvalstoffenheffing 'slechts' 5,5% omhoog tegenover een stijging van 12,4% in Zeeland.
In Noord-Brabant is het verschil velen malen groter. Daar betaal je in gemeente Oss volgend jaar 38,7% meer, terwijl 10 km verderop in Grave de afvalstoffenheffing voor 2021 jusit met 8 procent naar beneden gaat. Ook in provincie Drenthe zijn de verschillen fors. Zo betaalt een meerpersoonshuishouden in Westerveld € 224,- (een stiging van 17,9%) terwijl in Midden-Drenthe ze heffing 37 euro goedkoper wordt (daling van 12 procent).
Oorzaak van de stijging van de afvalstoffenheffing is de hogere belasting, die gemeenten betalen voor het storten en verbranden van afval. De rijksoverheid wil hiermee recycling bevorderen. Je kan hier meer over lezen in het blog of de nieuwe diftar en afvalllenstofheffing regels.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.
Afgaand op hun begroting verwachten gemeenten 11,3 miljard te innen aan heffingen en belastingen. Van de drie belangrijkste gemeentelijke heffingen stijgt de opbrengst van de afvalstoffenheffing en r...
Lees meerVeel gemeenten liggen onder vuur vanwege de grote stijging van lokale woonlasten (ozb, rioolheffing en afvalstoffenheffing). Van de lokale belastingen vormt de ozb veruit de grootste inkomstenbron. ...
Lees meerBijgewerkt op 5-10-2020 Alle huishoudens, eigenaren én huurders, betalen afvalstoffen- en rioolheffing aan hun gemeente. De afvalstoffenheffing gaat in 2021 in de meeste gemeenten omhoog. ...
Lees meerEnergiebelasting en Opslag Duurzame Energie (ODE) | Hoe ziet je energierekening er in 2021 uit Ook in 2021 bestaat het percentage van je energierekening voor 46,5% uit belastingen die je moet bet...
Lees meer
Reacties
Grevelt
Is wel heel triest! De regering bezuinigd op echt alles !!! Wordt miljarden aan het buitenland gegeven maar eigen land wordt bewust in de tang gehouden!!! Maaaaaar, wij mogen alle tekorten met belasting verhoging weer ophoesten!!! Bedankt waardeloze egoistische Rutte kliek
Ingrid Luth te Hofste
Wat is dit toch een ramp jaar ze pakken op alle kanten ons pensioen nu weer af.Is het niet door de gemeente dan door de belastingen.SCHANDALIG ONS pensioenen krijgen er niets erbij maar wel alles zelf betaald in het verleden.Dieven zijn het .
t.broekhuijsen
Er komen diverse verhogingen uit de bus. Het is me duidelijk, dat de gemeente de noodzakelijke gelden nodig heeft, maar nu wordt alles verhoogd. De WOZ en het afval. Ook de maatschappelijke ondersteuning en de jeugdzorg.
Kunt u niet zorgen voor een redelijke en eerlijke spreiding?
Chrit Leenders
Tja die jeugdzorg en ander zorgkosten terug naar de gemeenten met vermindering van de subsidie. Dat was toch oorspronkelijk het werk van die VVD -ers in de VNG en in de regering....tja...
peter
OZB weg, ingezetenen belasting terug: iedereen betaalt dan mee!
Nijboer
De gemeente,s gaan over de rug van huiseigenaren hun huishoudboekje kloppend maken. Een ieder doet zijn best om zich staande te houden, maar de woonlasten worden voor heel veel mensen veel teveel. Wanneer stop dit, of moet iedereen naar de voedselbank.
A. Broeders
Waarom ik en met mij heel veel andere telkens weer worden verrast met verhogingen die van de gemeenten of belastingen komen !
Wij kunnen dit niet op blijven hoesten, ben gepensioneerd dus qua inkomen gaan we alleen maar achteruit en de kosten alleen maar omhoog !
Daar heb ik geen 50 jaar voor gewerkt ! Ik ben er klaar mee, dat wil ik maar even zeggen !
kf van wingerden
Triest dat wij moeten mee betalen aan de jeugdzorg. Is het niet een verkeerd beleid door de gemeente?
Wij hebben er niet om gevraagd dat er steeds meer jeugdzorg nodig is?
Verhaal het op de genen die de oorzaak zijn van meer jeugdzorg maar niet op alle burgers.
Nu kunnen wij er voor betalen en hebben dat ook niet veroorzaakt dat er zoveel jeugdzorg nodig is.
Het beleid zal anders moeten en dat begint al bij de gemeente een ander beleid.
Henk Bakker
niet alleen de woz waarde stijgt maar de rioolheffing stijgt in zutphen met bijna 60%
Ten Brinke
Poe het is wel heftig voor een gemeente met zoveel taken. De burger moet betalen voor de voorzieningen van de stad, dat begrijp ik. Maar om dat de onroerendezaakbelasting (ozb) omhoog te gooien? Of is dat het enige middel dat er voor de gemeente is?
Plaats een reactie