Update: 28-10-2021: Inmiddels is de leveringsvergunning van Welkom Energie ingetrokken. Dat betekent dat het contract van de 90.000 klanten wordt stopgezet. Tot 1 december 2021 geldt een overgan...
Lees meer“Wij helpen je graag met je vaste lasten”
Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!
Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond
Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.
Regel het directEnergie Vanzelf Geregeld
Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!
Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).
De gastekorten zorgen niet alleen voor hoge energierekeningen, maar ook voor leveringsproblemen. Recentelijk stuurde energiemaatschappij Enstroga een brief naar zijn klanten met het verzoek om mee te gaan met een forse tariefstijging. Als men niet akkoord gaat met het aanbod, volgt een eenzijdige opzegging. Volgens publieke toezichthouder Autoriteit Consument & Mark (ACM) is deze gang van zaken niet rechtsgeldig.
Woordvoer Tjitte Mastenbroek van het ACM laat weten dat het verhogen van de tarieven in een lopend energiecontract niet mag. Dat geldt ook voor het eenzijdig opzeggen van de overeenkomst: “Het is voor energieleveranciers niet toegestaan om de levering zomaar te beëindigen. Als wij signalen krijgen dat bedrijven dit toch doen of dreigen te doen, spreken wij ze hier op aan. Consumenten kunnen in zulke gevallen ook onze voorbeeldbrief gebruiken om bezwaar te maken.”
Als consumenten toch een brief krijgen dat hun leverancier de levering stopzet, is er geen reden voor paniek. “In Nederland word je, zeker in de wintermaanden, niet zomaar afgesloten”, verduidelijkt Mastenbroek. “Er zal altijd eerst contact volgen vanuit je netbeheerder die aangeeft dat je een energieleverancier moet zoeken. Wij raden consumenten aan om hun huidige leverancier er (nogmaals) aan te herinneren dat ze een rechtsgeldig contract hebben en dat de leverancier die niet zomaar eenzijdig mag beëindigen of hogere tarieven mag opleggen.”
Mochten consumenten er niet uitkomen met hun leverancier, dan biedt de website van ACM uitkomst. Op deze pagina krijgen klanten advies van de toezichthouder. “Als de netbeheerder daadwerkelijk contact met de consument opneemt over het zoeken van een nieuwe energieleverancier, dan raden wij aan om ook bij de netbeheerder aan te geven dat je al een rechtsgeldig contract hebt en dat de netbeheerder dit kan nagaan bij de energieleverancier”, besluit de woordvoerder.
De Vastelastenbond ontving recentelijk bericht van een klant waarin stond dat Enstroga eenzijdig het energiecontract wilde beëindigen. De reden voor deze opzegging zijn de hoge gasprijzen. Klanten wordt geadviseerd om een andere energie-aanbieder te kiezen of om akkoord te gaan met de forse prijsstijgingen. De Consumentenbond heeft hier ook weet van en tikte naast Enstroga ook DBG Energie op de vingers, omdat zij dezelfde praktijken bezigen. “Onbestaanbaar,” zegt directeur Sandra Molenaar van de Consumentenbond.
De consumentenorganisatie vindt het niet te rijmen dat DGB Energie vaste contracten wil beëindigen wegens gestegen gasprijzen. Als klanten niet meegaan in de tariefverhoging volgt contractbeëindiging. De energieleveranciers zijn een verplichting aangegaan en daar hebben ze zich aan te houden. “Prijsschommelingen zijn een onderdeel van het bedrijfsrisico.” Consumenten kunnen ook een klacht indienen bij de Geschillencommissie.
De energiemarkt verkeert in zwaar weer. Energieleveranciers weren nieuwe klanten, omdat ze de gaslevering niet kunnen waarborgen. Kleinere maatschappijen staan zelfs op omvallen. Zo wordt Welkom Energie – dat een negatieve solvabiliteit heeft – overgenomen door Eneco. Wegens gastekorten is er sprake van schaarste en worden de energietarieven flink verhoogd.
Het demissionaire kabinet vindt de huidige situatie in de energiemarkt zo alarmerend dat er een financiële compensatie wordt opgezet. Met deze compensatie worden de stijgende energiekosten deels opgevangen. De Vastelastenbond houdt de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. Op deze pagina lees je al ons nieuws over de energiemarkt.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.
Update: 28-10-2021: Inmiddels is de leveringsvergunning van Welkom Energie ingetrokken. Dat betekent dat het contract van de 90.000 klanten wordt stopgezet. Tot 1 december 2021 geldt een overgan...
Lees meerEnergieleveranciers weren klanten om leveringszekerheid te waarborgen. Momenteel is er sprake van een omgekeerde wereld in de energiebranche. Zoals de Vastelastenbond al eerder voorspelde, komt ...
Lees meerLaatste Update 5-10-2021 12.57 uur Stijgende energietarieven zorgen voor problemen bij energieleveranciers met weinig financiële buffers. Vooral kleine energiemaatschappijen hebben het moeilijk. De...
Lees meer De Nederlandse gasvoorraad is behoorlijk laag en door deze schaarste krijgen we met prijsstijgingen te maken. Zo gaat de belasting op aardgas vanaf 1 januari 2022 met twee eurocent per kubieke...
Lees meer
Reacties
Smits
Ik lees net dat Welkom energie wordt overgenomen door Eneco. Dit is mijn tweede energie leverancier al die failliet gaat . Destijds Flexenergie ook al. Kreeg mijn teveel aan energie betaald niet terug 312 Euro. Zal me nu ook wel weer geld kosten. Ik vind dat de consument hiertegen beschermt moet worden.
Alstrom
Ik ben klant bij Welkom Energie en mijn contract loopt tot maart 2022. Ik wil niet door Eneco worden overgenomen, althans niet tegen de tarieven van Eneco want er zijn andere energie bedrijven die beter of goedkoper zijn. Wat kan ik doen?
Hoogland
Het is bijzonder eenzijdig van deze maatschappijen. Dezelfde maatschappijen hanteren een boetesysteem als de consument wil opzeggen.
Plaats een reactie