Gemeenten tasten in het duister: Zonnepanelen wel of geen invloed op WOZ waarde? De samenhang in het WOZ-beleid van Nederlandse gemeenten in het meetellen van zonnepanelen is ver te zoeken. Gemeen...
Lees meer“Wij helpen je graag met je vaste lasten”
Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!
Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond
Bespaar met de Vastelastenbond op al je vaste lasten. De gemiddelde besparing op al je vaste lasten is:
Grootschalige zonneparken zijn de volgende stap in de energietransitie. Ook zijn collectieve windmolens of aandelen in een windmolen erg in trek. Maar wat als de wind niet waait en de zon niet schijnt? Wegen de voordelen op tegen de nadelen? Zijn er alternatieven? Er zijn veel vragen over wind- en zonne-energie en hoe we daar mee om moeten gaan. We zetten een aantal vragen en antwoorden voor u op een rij, zodat u zelf kan oordelen of wind- en zonne-energie de moeite waard is of niet.
Vereniging de Vastelastenbond zet een aantal vragen op een rij.
Bij windenergie wordt energie opgewekt door de beweging van de rotorbladen. Een generator zet deze beweging vervolgens om in elektriciteit. Een windmolen begint stroom te leveren bij windkracht twee. Met behulp van een omvormer wordt de stroom naar midden- of hoogspanningsniveau omgezet waarna de elektriciteit zijn weg vindt naar het net. Vanuit het net wordt het naar uw woning getransporteerd. Bij windkracht 6 bereikt de windturbine doorgaans het maximale vermogen. Gemiddeld kan een windmolen genoeg stroom opwekken om 2.000 huishoudens van stroom te voorzien. Het aantal turbines is de afgelopen jaren afgenomen, maar het vermogen is juist gestegen. Dat komt omdat er een aantal grotere turbines zijn geplaatst. In 2017 werd 957 megawatt (MW) opgewekt door windmolens in zee. In 2023 staat er voor minimaal 4.450 MW vermogen aan windmolens op zee. Er staan vier windparken op de Noordzee: Gemini Windpark, Luchterduinen, Prinses Amaliawindpark en Egmond aan zee (OWEZ). In totaal staan hier 289 windmolens met een vermogen dat goed is voor 957 MW.
Er komen 2 windparken van elk minimaal 700 MW in het gebied Borssele. Goed voor een stroomcapaciteit van 1,5–2 miljoen huishoudens. Er komen nog 3 windparken van minimaal 700 MW op 18,5 kilometer voor de Hollandse Kust. Deze zijn in 2021, 2022 en 2023 gereed.
Zonne-energie wordt opgewekt door zonnepanelen te gebruiken. Een zonnepaneel bestaat uit kleine zonecellen met een laagje silicium. Het zonlicht veroorzaakt door dat laagje een elektrische spanning, ook wel fotovoltaïsche reactie genoemd. Deze spanning wordt naar een omvormer gestuurd die het omzet naar wisselstroom. Meer dan de helft van de zes miljard euro subsidie die begin 2017 beschikbaar was voor duurzame energie werd toegekend aan zonneprojecten. Ook hier zijn weer voor- en tegenstanders. 10 procent van de Nederlandse landbouwgrond zal moeten worden gebruikt als zonnepark, een gebied groter dan het IJsselmeer. Alleen zo zou Nederland zijn klimaatdoelen van 2050 kunnen halen.
Voordelen |
Nadelen |
|
Windenergie |
Geen CO2 uitstoot Duurzaam Hoog rendement |
Hogere kosten/ relatief duur Klimaat en windafhankelijk Geluidshinder Horizonvervuiling |
Zonne-energie |
Geen CO2 uitstoot Lange levensduur (ca. 20 jaar) |
Hoge investeringskosten Afname rendement |
Volgens deskundigen een belangrijk vraagstuk en een van de grootste uitdagingen van de energietransitie: Dunkelflaute: Donker en windstil, de nachtmerrie voor zonne- en windenergie. Dit is op te lossen door:
Verbindingen met het buitenland: Bij weinig wind, zullen we groene energie moeten importeren vanuit het buitenland.
Omdraaien van aanbod vraag principe. Dat betekent dat apparaten afgestemd worden op de hoeveelheid aanbod. Is er voldoende aanbod op de markt, dan kunnen we bepaalde apparaten gebruiken
Verduurzaming heeft effect op natuur en milieu. Er zal veel landbouwgrond aangesproken moten worden om zonneparken te realiseren. De aanleg van weides vol zonnepanelen op onze akkerbouwgrond kan negatief effect hebben voor het leven in en op de bodem. Zonlicht en regen kan de bodem niet meer bereiken en dit heeft grote gevolgen voor insecten en weidevogels, die toch al zwaar onder druk staan. Want ook windturbines zijn niet veilig voor vogels en zo kleven er volgens experts nog een aantal nadelen aan verduurzaming. Er zijn verschillende actiegroepen van ecologen en natuurbeschermers. Er wordt nadrukkelijk verzocht om de zonneparken als eerst aan te leggen bij snelwegen, bedrijfsterreinen en op oude vuilstortplekken en niet op landbouwgrond. Daarnaast drijven de stijgende grondprijzen de kosten op en dus gaat er onnodig veel subsidie heen. Er zijn voor beide kanten veel voor- en tegenstanders te vinden.
Er zijn alternatieven. Kernenergie, waterkracht (hydro- elektrische energie), waterstof en geometrie zijn veel genoemde alternatieven. De kosten van het opwekken van kernenergie zijn vrij laag in verhouding met de andere methoden en het is altijd beschikbaar. In Nederland zijn twee kerncentrales gebouwd waarvan alleen de centrale is Borssele nog in werking is. Borssele voorziet in vier procent van de Nederlandse stroomproductie. afvoeren van het radioactieve afval, uranium kan opraken en de gezondheidsrisico’s maakt kernenergie geen populaire energiebron. Daarnaast heeft ook Nederland in Amerongen een sluis- en stuwcomplex met een hydro-elektrische centrale waar gebruik wordt gemaakt van waterkracht.
Waterstof: Het gebruik hiervan is beperkt tot grote steden en industriegebieden omdat er veel energie vrijkomt. Een groot voordeel van deze methode is natuurlijk dat er totaal geen schadelijk afval overblijft en er op de wereld voldoende zeewater is om deze methode blijvend te kunnen toepassen. Ook is het een totaal veilig proces, mocht er iets mis gaan in de centrale waar dit proces toegepast wordt, dan stopt deze centrale direct. Een interessant artikel over waterstof staat op de website van HIER:
Wilt u meer weten over waterstof, dan kunt u ook dit rapport van Tomas Mathijsen, Ingrid Giebels, Peter-Paul Smoor lezen.
Duurzame energie is een complexe materie omdat er aan elke energiebron voor- en nadelen zitten. Er is niet één bron dat dé oplossing biedt voor de toekomst. Het is goed om zelf te investeren in een eigen bijdrage.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.
Gemeenten tasten in het duister: Zonnepanelen wel of geen invloed op WOZ waarde? De samenhang in het WOZ-beleid van Nederlandse gemeenten in het meetellen van zonnepanelen is ver te zoeken. Gemeen...
Lees meerNederland krijgt steeds meer zonnepanelen. In de eerste helft van het jaar werden 2,3 miljoen panelen geplaatst. Dit is een record. De verwachting is dat de groei de komende maanden aanhoudt. De pa...
Lees meerDe bescherming van Europese zonnepanelen producenten komt te vervallen. De Europese Commissie heeft besloten om de importheffing af te laten lopen. Hierdoor is het mogelijk om de Chinese zonnepanelen ...
Lees meerZonnepanelen kunnen ervoor zorgen dat 50% van de huidige Nederlanderse elektriciteitsbehoefte duurzaam wordt opgewekt. Tot deze conclusie komen onderzoekers van Deloitte. In totaal is er 892 vierkante...
Lees meer
Reacties
Desiree
Ach de regering heeft het niet zo op het milieu. Als waterstof eigenlijk het beste alternatief is warom dan niet gelijk hiermee aan de gang maar geerst geld wegsmijten aan 2 andere alternatieven waarvan zij dachten dat het een goed idee was? Zoalds ook over electrische auto's. Waarom deze tussenstap? Een auto kan ook op water rijden en zelfs op zout water! (zeewater). Denk ook eens aan de branstofcel. Waarom eerst investeren in electrische auto's i.p.v meteen de brandstofcel auto's? Hoe willen ze alle accu's van electrische auto's latebn opladen? We hebben nu al parkeerplekken tekort. Hoe wil je alle aansluitingen realiseren voor palen om deze auto's te laten opladen? Daar hebben ze nooit over nagedacht! Alles is te doen om de fabrieken te laten draaien die ze maken en de consumenten op kosten jagen. Als ierdereen uiteindelijk electrisch rijdt komt men met weer een ander alternatief die we moeten aanschaffen dus weer geld in het laadje brengt aan de overheid en multinationals. Wat te denken over het afval? De electrische auto's moeten ook weer vernietigd worden! Men denkt niet ver vooruit! Regeren is vooruit zien maar dat kan deze regerering niet en de vorige ook niet. Nederland denkt nooit in'"groot" maar dat moet in alle tijden wil je het redden. Zonnepanelen hebben alleen rendement als de zon schijnt en die hebben we hier bijna niet. Die panelen zijn alleen van nut in zonnige landen maar niet hier. Windmolens in zee aan de kust? Hebben ze nog niets geleerd van de Denen? Die hadden ze als eerste maar kwamen er achter dat het zoute water de molens aantastte (corosie en roest ) en te duur werden in onderhoud en ermee stopten ze in zee te plaatsen. Niet leren van anderen en maar doorgaan met hun idee en plan.
Plaats een reactie