Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar met Duurzame oplossingen

Bespaar met Duurzame oplossingen

Gemiddelde besparing bij het isoleren van je woning

€450,- p.j.

+

€840,- p.j.

Gemiddelde opbrengst bij Zonnepanelen

Meer informatie

Duurzaamheid, klimaat en energie | Groene gemeenten

Dinsdag 13 maart 2018 17:10Margot Boesveld
Hoe duurzaam is uw gemeente?

Hoe duurzaam is uw gemeente?

Dagelijks worden we met onze neus op de feiten gedrukt als het gaat om de klimaatverandering en smelting van de ijskappen. Verduurzaming staat hoog op de (politieke) agenda en is gezien de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart  een actueel onderwerp. Nederland telt 338 gemeenten die allen op een eigen manier willen bijdragen aan een duurzame samenleving. Het is niet allemaal kommer en kwijl. Zo is bijvoorbeeld de luchtkwaliteit in de afgelopen 10 jaar wél verbeterd. Maar is er nog veel te behalen op het gebied van CO2 uitstoot. Er zijn nog veel stappen te zetten.

Verduurzamen van klein naar groot

Verduurzaming is er in allerlei vormen en maten. Zo kunnen we allemaal een steentje bijdragen aan een beter milieu. U kan zelf beginnen met kleine bijdrages door bijvoorbeeld uw afval te scheiden of de verwarming een graadje lager te zetten. Ook zijn er veel huishoudens bezig met zonnepanelen en of een warmtepomp. Ook de gemeenten en de overheid investeren in het klimaat. 

Gemeenten geven in het kader van duurzaamheid subsidies en vergunningen om bepaalde maatregelen te nemen. Ook geven ze zelf het goede voorbeeld door te investeren in projecten. Door de grote diversiteit is er ook een groot scala aan maatregelen wat genomen kan worden. Bij de ene gemeente zullen er projecten rond zelfopwekking worden gestimuleerd, bij de ander rond energiebesparing en bij een derde rond energiezuinige nieuwbouw. Of een combinatie hiervan. Kanttekening: Vrijwel iedere gemeente heeft enthousiaste doelstellingen geformuleerd, maar niet duidelijk heeft gemaakt hoe ze er willen komen. Er is geen duidelijk tijdsplan en de financiën die moeten worden aangewend zijn nog niet voldoende doorgerekend. 

Hoe duurzaam is uw gemeente?

Voor elke Nederlandse gemeente valt een rekensom te maken om er achter te komen hoeveel schone energie moet worden opgewekt. Er wordt dan eerst gekeken hoeveel energie bespaard zou kunnen worden door alle woningen te gaan isoleren. Ook wordt berekend hoeveel energie opgewekt kan worden als alle daken worden volgezet met zonnepanelen. Daarna blijft er meestal nog 60% energie over die duurzaam moet worden opgewekt. Stichting Duurzame Samenleving onderzoekt op basis van 24 criteria de gemeenten in Nederland op het gebied van Duurzaamheid. Gemiddeld scoren de 388 gemeenten op het gebied van het milieu het slechtst op kwaliteit van de natuur, uitstoot van het broeikasgas CO2 uit woningen en op waterkwaliteit. Veel beter zijn de resultaten bij energiegebruik en energiebesparing in woningen. U kunt ook op de website van uw gemeente kijken welke projecten er op het gebied van duurzaamheid, klimaat en energie zijn.

Klimaatneutraal bouwen hoog op de agenda, windmolens minder interessant

Het klimaat is een populair onderwerp voor veel lokale politieke partijen. De VVD-afdelingen van diverse gemeenten willen bijvoorbeeld nieuwe woningen bouwen zonder aansluiting op het aardgas. Dit publiceerde Trouw na een analyse van verkiezingsprogramma’s in tientallen gemeenten. Alle politieke partijen willen energieneutraal worden, echter concrete maatregelen worden niet genoemd in de verkiezingsprogramma's. Er wordt veel ingezet op zonne-energie, aardwarmte wordt niet uitgewerkt. Ook nieuwe woningen zouden al per direct klimaatneutraal moeten worden gebouwd menen veel partijen, terwijl dat officieel pas vanaf 2021 hoeft, alleen wordt dit in verkiezingsprogramma's niet goed benoemd hoe men dat wil bewerkstelligen. 

Top 10 meest duurzame gemeenten:

Welke gemeente is er actief op het gebied van duurzaamheid, energie en klimaat? Hieronder de top 10. 

  1. Waddeneilanden

6

  • Texel

5,7

  • Vlieland

6,4

  • Terschelling

6,3

  • Ameland

6,1

  • Schiermonnikoog

5,9

  1. Rozendaal

6,5

  1. Nunspeet

6,4

  1. Staphorst

6,3

  1. Littenseradiel

6,2

  1. Putten

6,2

  1. Scherpenzeel

6,2

  1. Zeewolde

6,1

  1. Castricum

6

  1. Veere

6

Hernieuwsbare energie en CO2 uitstoot per provincie

 Groene gemeente                                                        CO2 uitstoot

Meer over duurzaamheid

Duurzame energie

De lokale partijprogramma’s zijn nog nooit zo groen geweest.  

Duurzaam leven praktische tips

Bronnen voor dit artikel

RVO: Warmte atlas: http://rvo.b3p.nl/viewer/app/Warmteatlas/v2

http://www.nationaleenergieatlas.nl/

http://www.nederlandduurzaam.nl/vergelijking2017/#/scores

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Duurzaamheid

Verduurzaming in Nederland. Zo ga je zelf aan de slag

Groen en duurzaam leven | makkelijke praktische tips

Dinsdag 24 september 2019 10:10

Ruim veertig organisaties, waaronder de overheid, werkgevers, vakbeweging, natuur- en milieuorganisaties, maatschappelijke organisaties en financiële instellingen, hebben zich aan het Energieakkoord ...

Lees meer
Warmtepomp, pelletkachel en andere duurzame energiebronnen?

Warmtepomp, zonneboiler of pelletkachel rendabel of niet?

Zondag 16 april 2017 12:05

Duurzaamheid staat anno 2017 hoog op de agenda van Nederlandse huishoudens.  Veel mensen zijn bezig met het ‘vergroenen’ van hun woning en kiezen dan vaak voor isolerende maatregelen...

Lees meer
Subsidie op isolatie verlengd. Dat is goed nieuws voor de huiseigenaar...

Subsidie op isolatie verlengd!

Zondag 12 februari 2017 08:53

Veel woningbezitters ervaren een drempel om te investeren in de isolatie van hun huis. Subsidie werkt drempelverlagend en de aanvragen zijn de afgelopen vijf maanden – mede door het toekennen va...

Lees meer