Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar op al je vaste lasten

Bespaar met de Vastelastenbond op al je vaste lasten. De gemiddelde besparing op al je vaste lasten is: 

€1.000,- p.j

Meer informatie

Deze vragen worden het meest gesteld over zonnepanelen

Dinsdag 22 augustus 2023 07:04Frank van de Ven
Mocht je jouw zonnepanelen willen reinigen, gebruik dan alleen water en vermijd schoonmaakmiddelen. Zeep kan de panelen beschadigen.

Mocht je jouw zonnepanelen willen reinigen, gebruik dan alleen water en vermijd schoonmaakmiddelen. Zeep kan de panelen beschadigen.

Zonnepanelen zijn een slimme manier om je energierekening te verlagen. In dit blog lees je waarop je moet letten als je zonnepanelen wilt kopen. Ook krijg je antwoord op de vijf meest gestelde vragen over deze systemen.
 

1. Hoe onderhoud ik mijn zonnepanelen?

In principe hebben zonnepanelen weinig onderhoud nodig. Controleer regelmatig of je systeem nog goed werkt. De omvormer heeft een minder lange levensduur dan de panelen en is na tien tot vijftien jaar aan vervanging toe. De panelen schoonmaken, is niet nodig omdat we in een regenachtig land wonen. Mocht je ze toch willen reinigen, gebruik dan alleen water en vermijd schoonmaakmiddelen. Zeep kan de panelen beschadigen.
 

2. Wat gebeurt er met de opgewekte energie?

De opgewekte elektriciteit is direct bruikbaar. Deze opgewekte elektriciteit wordt toegevoegd aan het elektriciteitsnetwerk van jouw woning.
 

3.Wat gebeurt er met overtollige elektriciteit?

Overtollige elektriciteit wordt aan het openbare elektriciteitsnet teruggeleverd, zodat je rendement op jouw zonnepanelen kunt behalen. Als er geen, of niet voldoende vraag, is (van apparaten) dan wordt de te veel opgewekte elektriciteit teruggeleverd aan het openbare elektriciteitsnet.
 

4. Waar moet ik op letten bij de aanschaf van zonnepanelen?

Als je in de oriëntatiefase zit, moet je op deze punten letten:
 
  • Is jouw dak geschikt voor zonnepanelen?
  • Check hoeveel energie zonnepanelen kunnen opwekken en hoe het zit met de teruglevering van de opgewekte energie.
  • Onderzoek de kwaliteit van de panelen en keurmerken.
  • Zoek uit wat de kwaliteit van de omvormer is.
  • Kijk naar het totale kostenplaatje dus check wat je betaalt voor de gehele installatie inclusief omvormers, kabels en bevestigingsmateriaal.
  • Wat is de garantie van de leverancier?
  • Vraag een expert om antwoord op je vragen te geven.
     

5.Wat is de levensduur van zonnepanelen en omvormers?

Zonnepanelen hebben een gemiddelde levensduur van circa twintig jaar. De omvormer gaat vaak minder lang mee dan de panelen. Er komt warmte vrij waardoor slijtage plaatsvindt. Een omvormer heeft een levensduur van ongeveer tien tot vijftien jaar. Dat is ongeveer de helft van de levensduur van zonnepanelen. Let bij de aanschaf op de garantietermijn en de kosten voor een nieuwe omvormer.


Meer informatie

Meer weten over zonnepanelen? Maak een berekening op onze site om te kijken of het de moeite waard is voor jou. Nodig een adviseur bij je thuis uit voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Advies aanvragen
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Zonnepanelen

In dit blog leggen we uit waarom een persoonlijk adviesgesprek met een adviseur echt een must is!

Waarom je een adviseur op de koffie moet vragen als je zonnepanelen overweegt

Dinsdag 15 augustus 2023 07:42

‌Als je zonnepanelen wilt aanschaffen, is het verstandig om een  adviseur uit te nodigen. Je kunt al je vragen stellen, krijgt advies op maat en komt niet voor onaangename verrassingen te ...

Lees meer
De stroom die bezitters van zonnepanelen terugleveren, is een activiteit die belast is met btw.

Kom nu in actie als jij de btw op jouw zonnepanelen terug wilt!

Vrijdag 02 juni 2023 09:39

‌De Belastingdienst geeft aan dat consumenten die afgelopen kalenderjaar zonnepanelen kochten en daarover 21 procent btw moesten betalen nog tot 30 juni hebben om dit bedrag terug te vragen. Om...

Lees meer
Het doel van Zelf Besparen is om hun klanten volledig te ontzorgen. Dat is ook de missie van de Vastelastenbond en daarom is de samenwerking opgezet.

Vastelastenbond ziet samenwerking met Zelf Besparen zonnig in

Woensdag 10 mei 2023 12:11

‌Voortaan kun je voor zonnepanelen bij onze partner Zelf Besparen terecht. De Vastelastenbond is in zee gegaan met dit bedrijf uit Duiven. Hoog tijd voor een voorstelrondje! Adviseur Aarief Wei...

Lees meer
Bij de zoektocht naar een nieuwe partner is niet over één nacht ijs gegaan. Na een aantal verkennende gesprekken kwam Zelf Besparen als beste partij uit de bus.

Vastelastenbond heeft nieuwe partner voor zonnepanelen

Dinsdag 02 mei 2023 10:53

‌De Vastelastenbond en Zelf Besparen slaan de handen ineen en breiden het assortiment aan zonnepanelen uit. Dit betekent dat de keuze op het vlak van zonnepanelen vergroot is. Uiteraard is Zelf B...

Lees meer