Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Kies voor de thuisbatterij.

Afspraak maken

Kies voor de thuisbatterij.

Thuisbatterij

Maak optimaal gebruik van je zelfopgewekte zonne-energie en kies voor een thuisbatterij. Je opgewekte stroom opslaan en verdien door slim te handelen met je thuisbatterij.

Meer informatie

De thuisbatterij; opslaan, besparen en verdienen op de energie van morgen

Donderdag 28 november 2024 12:02DirkJan Wolfert
De thuisbatterij is de volgende stap in de energietransitie.

De thuisbatterij is de volgende stap in de energietransitie.

In een wereld die steeds meer inzet op duurzame energie, worden thuisbatterijen steeds populairder. Ze bieden huishoudens niet alleen meer controle over hun energieverbruik, maar dragen ook bij aan een lagere energierekening. Maar wat is een thuisbatterij precies, en waarom zou je er een moeten aanschaffen? In dit artikel bespreken we de voordelen van thuisbatterijen en waarom het een slimme investering is voor huishoudens met zonnepanelen.

Wat is een thuisbatterij?
Een thuisbatterij is een accu dat elektriciteit kan opslaan, meestal afkomstig van zonnepanelen. Overdag, wanneer de zon schijnt en zonnepanelen energie opwekken, wordt deze vaak niet direct gebruikt. De energie die je meer opwekt dan dat je gebruikt wordt opgeslagen in de thuisbatterij. 's Avonds (of op bewolkte dagen), wanneer de zonnepanelen minder of geen energie opwekken, kan de opgeslagen elektriciteit uit de batterij worden gebruikt.

Lagere energiekosten
Een van de grootste voordelen van een thuisbatterij is dat het je daarmee je energierekening verlaagt. Met een batterij kun je de overtollige zonne-energie die je overdag produceert opslaan en later gebruiken, in plaats van deze terug te leveren aan het net voor een lagere vergoeding. Zeker als de salderingsregeling eindigt betekent dat dat terugleveren nagenoeg niets oplevert.

Bovendien krijg je bij een thuisbatterij een dynamisch energiecontract en heb je goedkope uren (als de zon schijnt of het hard waait) en duurdere uren (weinig zon en wind). Met een thuisbatterij sla je goedkope elektriciteit op en deze gebruik je tijdens dure uren; dat levert extra besparing op.

Meedoen aan energiehandel
Met de opkomst van duurzame energie hebben we veel energie, maar niet noodzakelijk op de momenten dat we deze energie nodig hebben. Dat betekent dat we deze energie willen vasthouden in bijvoorbeeld een thuisbatterij en gebruiken op momenten dat er een te kort is of stroom duur is. Dit systeem kunnen we ook inzetten om mee te handelen. We laden de thuisbatterij vol als de stroom goedkoop of zelfs gratis is en verkopen (ontladen) deze als de prijs hoog is. Dit betekent dat huishoudens met thuisbatterijen hier veel aan kunnen verdienen.

Het proces van kopen en verkopen is volledig geautomatiseerd door slimme energiemanagementsystemen, waardoor je optimaal profiteert van prijsverschillen zonder handmatig in te grijpen.

Onbalans en netondersteuning
Je kunt je thuisbatterij beschikbaar stellen aan energieleveranciers of netbeheerders om deel te nemen aan onbalansbeheer. Dit betekent dat de batterij automatisch wordt opgeladen of ontladen om pieken en dalen in het net te helpen opvangen. Hiervoor ontvang je een vergoeding, waardoor je batterij een extra inkomstenbron wordt.

Duurzaamheid en milieuvriendelijkheid
Een thuisbatterij is duurzaam en helpt om je ecologische voetafdruk te verkleinen. Door zelfopgewekte zonne-energie optimaal te benutten, verminder je je afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. De elektriciteit die je opslaat en gebruikt is hernieuwbaar, wat betekent dat je bijdraagt aan de vermindering van CO2-uitstoot en de strijd tegen klimaatverandering.

Toekomstbestendig wonen
De energietransitie is in volle gang, en overheden stimuleren steeds meer het gebruik van duurzame energiebronnen. Met de toenemende populariteit van elektrische auto's, warmtepompen en slimme energienetwerken wordt de vraag naar flexibele energieoplossingen steeds groter. Een thuisbatterij maakt je huis toekomstbestendig door je te helpen efficiënter om te gaan met energie en beter voorbereid te zijn op nieuwe technologieën en regelgeving.

Conclusie
Een thuisbatterij biedt tal van voordelen: lagere energiekosten, verdienen aan energiehandel of onbalans, duurzaamheid en toekomstbestendig wonen. Hoewel de investering hoog kan lijken, biedt het aanzienlijke besparingen en een positieve impact op het milieu.

Als je al zonnepanelen hebt of overweegt om ze aan te schaffen, is het zeker de moeite waard om te kijken naar een thuisbatterij. Het is een investering in een duurzame toekomst die niet alleen goed is voor jouw portemonnee, maar ook voor de planeet. Kortom, de thuisbatterij is dé energieoplossing voor moderne huishoudens.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Stoker

Kosten van de thuisbatterij en wat is de capaciteit
Levertijd 
Wat moet r allemaal gebeuren om thuisbatterij te monteren 
Vr gr

Vrijdag 29 november 2024 10:34

Plaats een reactie

Lees meer over Thuisbatterij

Ontdek de voordelen van een thuisbatterij

Wat moet je weten over een thuisbatterij?

Dinsdag 08 oktober 2024 08:33

Een thuisbatterij, ook wel bekend als thuisaccu, slaat energie op om deze op een later moment te gebruiken of terug te leveren aan het elektriciteitsnet. Dit is vooral nuttig in combinatie met zonnepa...

Lees meer
Is een thuisaccu rendabel?

Is een thuisbatterij rendabel?

Vrijdag 17 mei 2024 14:24

‌Er is steeds meer vraag naar thuisbatterijen om (zonne)energie op te slaan. Maar is deze investering ook financieel rendabel? Hoe werkt een thuisbatterij? Een thuisbatterij slaat de over...

Lees meer