“Wij helpen je graag met je vaste lasten”
Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!
Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond
Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten
Gemiddelde besparing op al je vaste lasten
Je wil, wanneer de vorst haar intrede doet, niet voor verrassingen komen te staan. Daarom is dit een goed moment om kritisch te kijken naar jouw Cv-ketel. Maar liefst 73% van uw gasrekening wordt bepaald door het verbruik voor verwarming. Hoeveel gas je verbruikt hangt erg af van jouw cv-ketel. Daarom is het goed om allereerst naar jouw Cv-ketel te kijken, maar vergeet natuurlijk ook uw energiecontract (stroom en gas) en uw energieverbruik niet.
Meer dan 90% van Nederland kiest voor een Combi Cv-ketel. De hr-ketel is het meest populair. Wat is het verschil? Door het hoge rendement is dit vaak de beste optie voor je portemonnee én voor het milieu. In dit artikel aandacht voor de Hr-ketel, waar moet je op letten en welke maatregelen kun je nog meer treffen om zuiniger én warmer deze koude maanden door te komen.
Er zijn verschillende stappen die u kunt doorlopen bij het kiezen van jouw Cv-ketel.
Je gaat een langdurige relatie aan met de Cv-ketel. Namelijk zo’n 15 jaar. Jouw type woning (appartement, tussenwoning etc.) blijft hetzelfde, maar het is goed om na te denken over de woonsituatie. Komen er kinderen bij? Of gaan er juist kinderen uit huis? Is het huis goed geïsoleerd en hoeveel warmte wil je tegelijk gebruiken (kraan én verwarming).
De benodigde capaciteit van een cv-ketel wordt bepaald door de inhoud van de woning dat verwarmd moet worden. De gemakkelijkste rekensom is: vloeroppervlakte totale woning maal 60 Watt. Voorbeeld: bij een totale vloeroppervlakte woning van 150 m2 x 60 Watt = 9000 Watt, heb je een vermogen van 9 kW nodig. Bij de specificaties van de ketel kun jede minimum en maximumcapaciteit terugvinden.
De CW waarde staat voor comfort warm water. Achter de waarde staat een cijfer tussen 1 (laag comfort) en 6 (hoog comfort). Bij elke waarde hoort een andere prestatie. Hoe hoger de CW-waarde hoe sneller warm water uit de douchekop of badkraan stroomt. Je kan onderstaande richtlijn aanhouden:
Type woning |
Warm water |
Douche/bad |
Stortdouche |
CW waarde |
Appartement |
Ja |
Ja |
Nee |
CW3 |
Tussenwoning |
Ja |
Ja |
Nee |
CW4 |
Tussenwoning |
Ja |
Ja |
Ja |
CW5 |
Hoekwoning |
Ja |
Ja |
Nee |
CW5 |
Vrijstaande woning |
Ja |
Ja |
Ja |
CW5 of CW6 |
*u kunt geen rechten ontlenen aan bovenstaand richtlijnen.
Gebruik je de Cv-ketel alléén voor de verwarming, voor warm water of voor beiden? Wanneer je wilt kunnen douchen op hetzelfde moment dat er wordt afgewassen met warm water? Kies dan voor een combiketel met een hoge CW-waarde (CW4 of CW5)
Nadat je een nieuwe hr-ketel heeft aangeschaft kan het ook geen kwaad om te kijken naar
Een goed werkende Cv-ketel valt of staat bij goed onderhoud. Heb je een nieuwe Cv-ketel, dan volstaat een 2-jaarlijkse controle. Meer weten over onderhoudscontracten? Lees verder. Of bekijk een overzichtslijst van bedrijven en de kosten van de onderhoudscontracten.
Wil je optimaal gebruik maken van uw Cv-installatie kies dan voor een modulerende thermostaat. Zo is de cv-ketel nog zuiniger, omdat deze thermostaten ‘zelflerend’ zijn en weten hoe hard ze moeten werken om een bepaalde temperatuur te bereiken. Vereniging de Vastelastenbond deed onlangs nog onderzoek naar de slimme thermostaten. Zo weet je of dit voor jou een goede keuze is of dat een klok thermostaat ook volstaat. Lees meer over de (slimme) thermostaten.
Wil je het aanschaffen van een nieuwe Cv-ketel nog even uitstellen? Dat kan, maar dan is het wel prettig om te weten dat de huidige ketel nog even mee gaat.Je kunt met een aantal simpele stappen zelf de ketel checken.
In de regel dient een cv-ketel na 12 tot 15 jaar te worden vervangen. Als jouw cv-ketel 15 jaar of zelfs ouder is, dan is decv-ketel verre van energiezuinig. Een goede reden om voor een nieuwe cv-ketel te gaan. Je kunt ook eerder voor het vervangen van je oude cv-ketel kiezen. Bijvoorbeeld omdat de cv-ketel eerder kapot gaat, om een optimaal rendement uit de cv-ketel te halen of om de waarde van jouw woning te verhogen. Of je cv-ketel toe is aan vervanging, kun jehet beste door de leverancier van de ketel of een erkende installateur laten controleren.
Dit is erg verschillend per merk en type. Over het algemeen moet je denken aan een bedrag tussen de € 1500,- en € 2000,- voor het aanschaffen én installeren van een Hr-ketel.
Een combiketel die veel warm water kan leveren, heeft een grote verwarmingscapaciteit nodig, vaak groter dan nodig is om je huis te verwarmen. Zo’n overcapaciteit voor verwarming kan leiden tot extra gasverbruik, zeker als instellingen van de ketel, thermostaat en radiatoren niet optimaal zijn.
Niet alleen jouw gezinssamenstelling kan op termijn veranderen ook de samenstelling van aardgas verandert in 2021. De huidige gasfornuizen, gaskachels en andere -toestellen zijn afgestemd op het aardgas dat we nu hebben. Niet op de toekomstige gassamenstelling. Het is nog niet bekend wat de samenstelling van de toekomstige gas-mix wordt. Omdat cv-ketels een gemiddelde levensduur van 15 jaar hebben, is het verstandig nu al rekening te houden met deze wijziging. Daarom moeten cv-ketels sinds kort geschikt zijn voor zowel hoog- als laagcalorisch gas. Je kunt hier alvast rekening mee houden door te kiezen voor een ketel die eenvoudig omgeschakeld kan worden. Vraag daarnaar bij jouw installateur.
Dit artikel is samengesteld door Vereniging de Vastelastenbond in september 2017
Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.
Reacties
Johan
Chris
Omdat techniek en ontwikkelingen niet stilstaan.
20 jaar geleden was een HR ketel nog lang niet zo zuining als de hedendaagse ketels.
Dit heeft niks met slijtage te maken maar gewoon met technische ontwikkelingen.
Kijk naar auto's; een auto van 20 jaar geleden verbruikt ook meer benzine als een vergelijkbaar model van tegenwoordig.
Albert den Hartog
Ik heb een CV van 21 jaar oud. Altijd onderhoud laten plegen. Jaarlijks verbruik altijd minder als 1000m3. Soms zelfs minder als 200m3 door stoken met houtkachel.
Gewoon doorgaan totdat deze CV het begeeft of
vernieuwen?
Goedemiddag, Wanneer u een nieuwe CV ketel aansluit gaat u uiteraard besparen op uw energierekening. Maar u kunt er ook voor kiezen om het nog een aantal jaar uit te stellen wanneer uw monteur aangeeft dat de ketel nog in goede staat is.
Jan
Een cv-ketel repareren of vervangen, dat is de vraag. Mijn cv-ketel is maar een paar jaar oud en kan nog wel even mee. Vergeet ook niet dat verouderde cv-ketels soms nog wel jaren meekunnen. Mijn cv-ketel laat ik inderdaad goed onderhouden. Dit verlengt de levensduur.
http://www.comfort-installatietechniek.nl/nieuwe-cv-ketel-haarlem
Vastelastenbond
Beste Chris,
Bedankt voor uw reactie. Allereerst is het heel goed om stipt te zijn met het onderhoud van uw CV-ketel. 15 jaar is natuurlijk een gemiddelde en er zijn natuurlijk uitzonderingen. Redenen om na ca. 15 jaar, ondanks goed onderhoud, te kiezen voor een nieuwe Cv-ketel zijn:
• Nieuwe zuinigere modellen op de markt. Verbeterde comfort en goedkoper;
• Slijtage van onderdelen en kosten reparaties;
• Gasverbruik oude ketel ligt vaak hoger. Een oude ketel gebruikt 15 tot 20 procent meer gas;
• Stroomverbruik oude ketel ligt ook hoger. Een nieuwe ketel gebruikt ca. 20% minder stroom.
De Cv-ketel slijt over de jaren. Bewegende delen krimpen en zetten uit en op een gegeven moment komt er een keerpunt dat het onderhoud en of (elk jaar) onderdelen vervangen in verhouding duurder zijn dan een nieuwe ketel plaatsen.
Technologie staat niet stil en er zijn de afgelopen jaren nieuwe modellen op de markt gekomen. Deze Hr-ketels zijn technisch steeds beter, zo kan de kamertemperatuur constanter gehouden worden en kan er sneller warm tapwater geleverd worden. Ook de onderdelen zijn technisch beter. Cv-ketels worden makkelijker in elkaar gezet, zodat het onderhoud en reparaties eenvoudiger zijn en dus goedkoper.
Senders
Een artikel over cv en de toekomst is niet compleet met een hoofdstuk over de warmtepompketel! zie bv https://www.welkombijnefit.nl/nl
Dit is maar een voorbeeld; maar als je zonnepanelen hebt is het een uitstekende aanvulling op je energiebesparing!
Joop Verdoorn
Het lijkt me handig om de ambitie van de overheid te noemen, die "van het aardgas af wil".
Chris
Waarom: "Als uw cv-ketel 15 jaar of zelfs ouder is, dan is uw cv-ketel verre van energiezuinig"?
Als de HR-ketel 15 is en altijd goed onderhouden, wat slijt er zo erg dat hij echt onzuinig wordt en over hoeveel procent onzuiniger spreken we dan? Is bijvoorbeeld een ouderwetse kachel zuiniger of net zo zuinig?
Plaats een reactie