Grote hoeveelheid collectieve zorgpolissen vervalt per 1 januari 2019 Diverse gemeentepolissen/collectieve verzekeringen komen eind 2018 te vervallen. Doel van de gemeentepolis is dat vooral mensen...
Lees meer“Wij helpen je graag met je vaste lasten”
Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!
Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond
Door over te stappen van zorgverzekeraar
Gemiddelde besparing door gebruik te maken van een voordeligere zorgverzekering
Met een collectieve zorgverzekering ben je duurder uit. De collectieve verzekering is in opspraak. Ruim 30% van de Nederlanders heeft nog steeds een collectieve zorgverzekering. Vaak via het werk, de gemeente, vereniging of onderwijsinstelling. Er zijn in totaal ruim 50.000 collectieve zorgpolissen. Is de collectieve verzekering nog wel van deze tijd? Minister Tamara van Ark (Medische Zorg en Sport) maakt een eind aan collectiviteitskortingen op de basiszorgverzekering.De collectieve nepkorting verdwijnt in 2023 helemaal en dat zet veel mensen aan het denken. 'Zal ik nu toch maar de overstap maken'. Ons devies: Vergelijken kan nooit kwaad.
Een collectieve verzekering is niet voordeliger. Daarnaast zijn collectieve zorgverzekering weinig transparant. Des te meer reden om vraagtekens te zetten.
Door hoge kortingspercentages lijkt het alsof je een gunstige verzekeringspremie heeft, maar in de praktijk blijkt dat verzekeraars eerst de basispremie verhogen, om vervolgens een ogenschijnlijk ‘hoge’ korting te bieden. Dat betekent dat je onder aan de streep wellicht meer betaalt dan wanneer je individueel een zorgverzekering had geregeld.
Minister Bruins wil graag een eerlijke en controleerbare markt en heeft daarom besloten om een maximum te stellen aan de kortingspercentages. Volgens de Zorgverzekeringswet mogen verzekeraars maximaal 10% korting geven op de basisverzekering. Vanaf 2020 mag dit volgens minister Bruins nog maar maximaal 5% zijn. Op aanvullende pakketten geldt de beperking van 10% niet. Bij aanvullende pakketten geldt vaak hoe uitgebreider (en duurder) het pakket, hoe hoger het kortingspercentage. De korting kan oplopen tot meer dan 20%.
Staar je niet blind op deze kortingspercentages, maar kijk vooral welke zorg je nodig hebt en welke premie daar bij past.
Een collectieve zorgverzekering sluit vaak niet aan bij uw persoonlijke zorgbehoefte. Sterker nog; u bent vaak oververzekerd. Dat komt omdat een collectieve verzekering door een werkgever of vereniging voor alle medewerkers wordt onderhandeld. Deze pakketten zijn vaak uitgebreider dan de reguliere pakketten, maar daardoor ook duurder. Dat betekent dat er vergoedingen in zitten die u niet nodig heeft, maar waar u wel voor betaalt. Omdat het aanbod van uw werkgever zeer beperkt is, is de kans groot dat er een andere verzekeraar een aanbod heeft dat beter bij uw zorgwensen past.
Er worden voor het jaar 2021 meer overstappers verwacht. Dit komt onder andere doordat de collectieve zorgverzekering negatief in het nieuws gekomen is. Ook zijn er een aantal verschillende zorgverzekeraars die stoppen met collectieve verzekeringen. Hierdoor zijn meer mensen met een collectieve zorgverzekering geneigd om over te stappen.
Dit artikel is voor het eerste geschreven in 2018 en in 2020 aangepast.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.
Grote hoeveelheid collectieve zorgpolissen vervalt per 1 januari 2019 Diverse gemeentepolissen/collectieve verzekeringen komen eind 2018 te vervallen. Doel van de gemeentepolis is dat vooral mensen...
Lees meerNaar verwachting gaan er ca. 1,25 miljoen Nederlanders overstappen. Dat is bijna 7,5% van de verzekerden. Opvallend is dat steeds meer ouderen gaan wisselen van zorgverzekeraar. Daar wordt e...
Lees meerDe jaarlijkse zorgkosten stijgen in 2019 per volwassene met 240 euro. Dat komt doordat de tarieven van behandelingen stijgen en de lonen van het personeel in de zorg omhoog gaan. Daarnaast nemen d...
Lees meer€ 10,- per maand, dat is de stijging voor de verplichte zorgverzekering in 2019. In totaal betaalt een Nederlander € 124,- meer dan dit jaar. Hogere lonen en prijzen in de zorg zijn de oorza...
Lees meer
Reacties
J.M.Laurense
Beste Mensen,
Graag zou ik willen weten of Mindfulness in jullie in het pakket zit, en dat je dat niet van je eigen risico moet betalen.
Hoe is dat bij jullie?
Graag hierover een berichtje a.u.b.
Groeten, J.M.Laurense
Goedmorgen,
In onze zorgvergelijker kan u kijken welke verzekeraar Mindfulness vergoedt.
Met vriendelijke groet,
Vastelastenbond
tra gros
wij kregen vroeger van iak onze losec muppet 40 vergoed nu zitten wij bij ander zorg en we moeten dit zelf betalen om dat de apotheek zegt dat het andere het zelfde is heb daar geen baad bij en betaal al 3 jaar zelf de losec muppet 40
brief van de dokter mee gegeven maar ze blijven weigeren
Reactie Vastelastenbond:
Wat vervelend. Wellicht kan u nu een verzekeraar zoeken die het gewenste medicijn wel vergoedt.
W.Goerdin
beste mensen,
Ik heb een voorstel van Menzis gekregen met een PMA-collectiviteitsverzekering . Geldt uw negatieve opmerkingen ook voor de PMA-collectiviteitsverzekering. Menzis heeft de samenwerking met FNV-collectiviteit m.i.v. 2019 opgezegd maar wel de PMA collectiviteit behouden.
Graag uw reactie.
Met vriendelijke groet,
w.goerdin
Goedemiddag,
U kunt het voorstel dat u heeft ontvangen van Menzis vergelijken met de andere zorgpremies. Op deze manier kunt u controleren of een andere zorgverzekering voor u voordeliger is.
Dirk
Achmea Zilveren kruis heeft twee ziekenhuizen failliet laten gaan. Dat is marktwerking. Stap dan massaal over van Achmea naar Univé zorg. Dat kon voor de consument wel eens zeer gunstig zijn en minder gunstig voor Zilveren kruis.
J.Joore
Ik ben nog collectief verzekerd bij VGZ via mijn oude werkgever maar ben nu gepensioneerd en 77 jaar evenals mijn echtgenote.
Ik ben bang om over te stappen vanwege onze leeftijden, dat wij niet meer volledig verzekerd kunnen worden ( uitsluitingen )
Zelfs als ik bij VGZ de collectiviteit er af zou halen en opnieuw zelfstandig een verzekering aanvraag, in de vorm van een omzetting, weet ik niet of wij volledig verzeker zullen worden. Hoe moet ik dit aanpakken ?
Goedemiddag, bedankt voor uw blogreactie. Wanneer de zorgverzekeraars de premie bekend hebben gemaakt plaatsen wij een vergelijker op onze website. Het ligt eraan of u zich voor bepaalde zorg extra wilt verzekeren. Het kan zijn dat de zorgverzekeraar een gezondheidsverklaring van u nodig heeft. Dit wordt van te voren aangegeven. Heeft u hierbij hulp nodig bel ons gerust.
Simon
Ik heb mij altijd al afgevraagd waarom er geen aparte verzekering is voor mannen en vrouwen
de haan
aangeven welke werkgever, gemeente of andere instelling schermt met trucage premies.
Plaats een reactie