“Wij helpen je graag met je vaste lasten”
Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!
Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond
Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten
Gemiddelde besparing op al je vaste lasten
Minister Brinkhorst van Economische Zaken wil de splitsing van de energiebedrijven doorzetten. De recente ontwikkelingen op de Europese energiemarkt hebben de noodzaak van de zogeheten splitsingswet volgens hem eerder groter dan kleiner gemaakt.
Zaterdag kondigde de Franse regering aan dat het staatsbedrijf Gaz de France overgenomen zou worden door de onderneming Suez om zo een overname door het Italiaanse Enel te blokkeren. In Spanje doet de regering er alles aan om overname van Endesa door het Duitse Eon te voorkomen.,,Dit zijn precies de ontwikkelingen die ik voorspeld heb,'' zei minister Brinkhorst dinsdag. ,,De splitsingswet is nodig om de consument te beschermen, om te waarborgen dat voldoende geïnvesteerd wordt in de netwerken en zo de zekerheid van levering van energie veilig te stellen.''Brinkhorst wil de energiebedrijven opsplitsen in een commercieel bedrijf dat de energie levert en een publiek bedrijf dat het netwerk in handen houdt. Dat publieke bedrijf moet dan verschillende leveranciers toelaten op de netwerken, zodat de consument kan profiteren van de concurrentie.Nuon-Topman Van Halderen herhaalde maandag de kritiek van de energiebedrijven, dat Nederlandse bedrijven wel moeten splitsen en buitenlandse niet. De opgesplitste Nederlandse leveringsbedrijven worden volgens hem hapklare brokjes voor buitenlandse concerns die op overnamepad zijn.Minister Brinkhorst ziet fusies van grote energieconcerns in Europa als onvermijdelijk en denkt dat er slechts een handvol overblijven. ,,Het Spaanse Endesa is alleen veel en veel groter dan Nederlandse bedrijven als Nuon, Essent, Eneco en Delta samen,'' aldus Brinkhorst.Hij erkent dat buitenlandse bedrijven hier hun gang kunnen gaan - een groot deel van de elektriciteitsproductie in Nederland is al in Belgische en Duitse handen - terwijl het voor Nederlandse bedrijven moeilijk is elders aan de slag te gaan. ,,Dat is het verhaal van de muis en de olifant.''Het beleid moet wat Brinkhorst betreft gericht zijn op ,,concurrentie op de netwerken''. Volgens Brinkhorst is dan niet het goede antwoord intrekken van de splitsingswet, maar een scherpe mededingingswet en streng toezicht door de Nederlandse Mededingingsautoriteit.Europese concurrentie op de energiemarkt wil de D66-bewindsman allereerst bevorderen door het tot stand brengen van een Noord West Europese energiemarkt. Daarvoor is onder meer nodig dat er voldoende interconnectie - het op elkaar aansluiten van de netwerken - komt.Brinkhorst benadrukt dat de splitsingswet de eigenaren van de energiebedrijven, die provincies en gemeenten als aandeelhouders hebben, niet verplicht tot verkoop van de leveringsbedrijven. Het is aan de eigenaren zelf om daarover te beslissen. ANP
Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!
Plaats een reactie