Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

Bedrijven slaan handen ineen voor opslaan duurzame energie

Maandag 25 september 2017 13:30Margot Boesveld

De bedrijven die in Nederland verantwoordelijk zijn voor de levering van gas en elektriciteit slaan de handen ineen om schone energie uit zon en wind te kunnen opslaan. Omdat zon en wind zich niet laten sturen is de opslag van schone energie cruciaal voor de overgang van fossiele naar schone energie. Maar er zit ook een grote kanttekening aan dit verhaal.

Omzetten elektriciteit naar waterstof

Opslag van schone energie is de grote uitdaging voor bedrijven en overheden. Overtollige elektriciteit zou omgezet kunnen worden in waterstof. Waterstof kan gebruikt worden als brandstof voor auto's, bussen, vrachtwagens en de industrie, maar kan ook later weer omgezet worden in elektriciteit. De Gasunie stapt daarom in een consortium van elektriciteitsnetbeheerder Tennet dat samen met Duitsland en Denemarken alle windmolenparken op de Noordzee aan elkaar wil koppelen via een kunstmatig eiland op de Doggersbank. De Gasunie moet op het eiland een deel van de windenergie om gaan zetten in waterstof. Dit groene gas zou zoveel mogelijk via bestaande gasleidingen aan land moeten worden gebracht. Het initiatief, waar ook Groot-Brittannië, België en Noorwegen aan moeten gaan deelnemen, wordt gesteund door de Europese Commissie. Er wordt ca. 200 miljoen in deze experimenten geïnvesteerd. Een goed idee? Of is het nog te vroeg?

Opslag in Zuidwending, Groningen

In het Groningse Zuidwending bij Veendam werken Gasunie en Tennet al samen aan een fabriek waar zonne-energie en windenergie vanaf volgend jaar worden omgezet in waterstof. De waterstof  kan, net als aardgas, opgeslagen worden in lege zoutkoepels. Het zout uit de koepels wordt even verderop in Delfzijl gebruikt in de chemische fabriek van AkzoNobel. De 'groene' elektriciteit die de Gasunie gaat gebruiken is onder meer afkomstig uit een eigen park met zonnepanelen.

Kanttekening en verspilling

Waterstof creëren uit elektriciteit is met de huidige technologie een zeer inefficiënt proces. In het beste geval blijft 70% van de oorspronkelijke energie in de vorm van waterstof over. En ook bij het omzetten van waterstof naar elektriciteit gaat veel energie verloren. Grosso modo blijft aan het einde van het hele proces 40% van de oorspronkelijke energie over. (bron: Greenchoice)

Meer windparken nodig

Uit onderzoek in opdracht van Tennet blijkt dat er de komende tientallen jaren nog veel meer windmolenparken op de Noordzee moeten komen om aan de doelen van het klimaatakkoord van Parijs te voldoen. Investeren in groene energie opwekken zou de eerste prioriteit moeten hebben en waterstof als energieopslagmedium zou een last-resort situatie moeten zijn. Via kabels onder de zeebodem leveren landen nu stroom aan elkaar maar dat kan efficiënter als die elektriciteit al vanaf zee naar de eindgebruiker wordt gestuurd. Ook hier zal de komende jaren in geïnvesteerd moeten worden. 

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over