Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Meld je aan voor eengratis adviesgesprek

Bespaar € 200,- op Verzekeringskosten

Heb je vragen over
jouw verzekeringen?

Onze adviseurs helpen je graag en kijken naar de mogelijkheden in een gratis adviesgesprek. Houd je huidige polissen bij de hand en plan een gesprek in op jouw voorkeurstijd.

Meer informatie

Alles wat je moet weten over onderverzekerd zijn, maar nooit durfde te vragen!

Maandag 01 mei 2023 16:06Frank van de Ven
Voorkom dat je 'onderverzekerd' bent en lees de tips van onze verzekeringsadviseur Amber.

Voorkom dat je 'onderverzekerd' bent en lees de tips van onze verzekeringsadviseur Amber.

De Vastelastenbond krijgt veel vragen over verzekeringen en veel van die vragen (en antwoorden) zijn te mooi om niet te delen. Onze verzekeringsadviseur Amber van Beers gaat in dit blog dieper in op het ‘onderverzekerd zijn’, premiestijgingen én het verschil tussen schade en onderhoud.


Wat houdt een garantie tegen onderverzekering precies in?

“Een garantie tegen onderverzekering is de garantie dat je verzekeraar bij schade het werkelijke schadebedrag vergoedt. Ook als je verzekerd bedrag te laag blijkt te zijn! Je verzekeringsmaatschappij maakt een schatting van je verzekerd bedrag op basis van de door jou of je tussenpersoon aangeleverde informatie. Denk dan aan de inhoud van je huis en het soort woning. Maatschappijen bieden in dit geval garantie tegen onderverzekering omdat zij de schatting van het verzekerd bedrag hebben gemaakt. Jij als klant kunt er in dit geval niets aan doen als het verzekerd bedrag te laag blijkt te zijn. De schade boven het verzekerd bedrag, wordt in dit geval gewoon uitgekeerd door de maatschappij.”


Hoe wordt zo’n schatting gemaakt?

“Verzekeringsmaatschappijen kunnen op verschillende manieren het verzekerde bedrag bepalen. De ene verzekeraar werkt met een herbouwwaardemeter, de andere maatschappij bepaalt het bedrag op basis van een adresscan. Bij duurdere woning wordt garantie afgegeven op basis van een taxatierapport.”


Hoe wordt voorkomen dat de verschillen tussen schattingen en de werkelijkheid niet te veel oplopen?

“Een vraag die we vaak krijgen, is of de hoogte van het verzekerd bedrag niet omhoog moet. Huizen worden meer waard en de loon- en materiaalkosten stijgen. Zijn door deze ontwikkelingen geen aanpassingen van het verzekerd bedrag nodig? Het antwoord is nee. Maatschappijen kijken jaarlijks naar de hoogte van alle uitgekeerde schades en de garantie tegen onderverzekering. Zijn de tarieven nog toereikend of moeten de verzekerde bedragen omhoog? Als bij veel schades blijkt dat het verzekerde bedrag niet toereikend is, zullen de verzekerde bedragen worden verhoogd. Daarnaast kennen veel verzekeraars standaard al een jaarlijkse indexering om dit probleem voor te zijn. Verzekeraars houden zelf de vinger aan de pols.”


Welk misverstand wil je uit de wereld helpen?

“Er zit een duidelijk verschil tussen verkoop- en herbouwwaarde. Als iemand morgen 3 ton neerlegt voor je woning terwijl de vraagprijs gisteren nog 2,5 ton was, wil dat niet zeggen dat je herbouwwaarde ook hoger zou moeten zijn.  De prijs van jouw woning is bij de verkoop inclusief grond. Als jouw huis volledig afbrandt, hoef jij de grond niet opnieuw te kopen. Alleen het huis moet herbouwd worden. Onder een woning wordt het huis inclusief bijgebouwen verstaan. Eigenlijk alles wat vastzit aan je woning en wat je bij een verhuizing niet meeneemt, wordt daaronder verstaan. De keuken, badkamer en rolluiken zijn daar goede voorbeelden van. Alle losse spullen, denk aan meubels, vallen onder de inboedelverzekering.”


Wat is een andere vraag die je vaak hoort?

“Er is een groot verschil tussen schade en onderhoud. Als je een keukenkastje opentrekt en er valt per ongeluk een zware pan op je kookplaat waardoor deze breekt dan ben je daarvoor verzekerd. Als je cv-ketel het na jaren trouwe dienst ineens begeeft, krijg je daar geen vergoeding voor. Dat onderscheid begrijpen niet alle mensen. Vergelijk het met een paar schoenen dat na een intensief dragen op is. Schoeisel geef je ook niet op bij je verzekering, want dat is gewone slijtage. Een ketel die ‘op is’ valt ook onder normaal onderhoud en valt dus niet onder de dekking. Mocht een ketel stuk gaan waardoor je muren of plafond van je woning beschadigen, dan spreek je over gevolgschade. Dit is in veel gevallen wel verzekerd.”


Hoe zit het eigenlijk met zonnepanelen? Is dat inboedel of opstal?

“Zonnepanelen worden vaak als onderdeel van de opstalverzekering gezien. Zonnepanelen zijn tegenwoordig bij veel verzekeraars standaard meeverzekerd. Er zijn verzekeraars waarbij je panelen kosteloos zijn meeverzekerd, maar er zijn ook verzekeraars waarbij je, tegen een kleine premietoeslag, je jouw zonnepanelen kunt meeverzekeren.  Wil je zeker weten dat je zonnepanelen zijn meeverzekerd, vraag dit dan na bij je tussenpersoon!”


Hoe zit het nu precies met het eigen risico?

“De meeste verzekeraars hanteren geen eigen risico of alleen bij storm. Soms kun je een eigen risico afkopen door een hogere premie te betalen. Dat is iets wat wij afraden. Stel dat je maandelijks 5 euro meer betaalt om je eigen risico af te kopen dan betekent dit dat je 60 euro per jaar meer kwijt bent aan je verzekering. Het eigen risico ligt vaak tussen de 150 en 500 euro. Als je een aantal jaren niets declareert, betaal je onnodig veel voor je verzekering. Je kunt beter het eigen risico laten staan en die maandelijkse 5 euro in je zak houden. De besparing op je premie is een zekerheid, of je een stormschade gaat krijgen, weet je niet op voorhand.”

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Verzekeringen | Afspraak maken

Als je op wintersportvakantie gaat, is het belangrijk om goed na te denken over een reisverzekering. In onze podcast vertelt verzekeringsadviseur Amber van Beers er meer over.

Ga stressvrij op reis met een reisverzekering die bij jouw vakantie past

Maandag 03 april 2023 08:52

‌ De vakantieperiode breekt aan dus wordt het tijd om een reis te boeken én een bijpassende verzekering af te sluiten. Er komt nog heel wat kijken bij het afsluiten van een reisverzekering en d...

Lees meer
Als je op vakantie gaat, is een reisverzekering afsluiten zeer verstandig.

Voorkom vakantiestress met onze handige tips!

Dinsdag 18 april 2023 07:58

‌Vakantie is leuk maar soms ook stressvol. Heb ik het gas uitgezet, staat de slaapkamerlamp nog aan en is de deur eigenlijk wel gesloten? Deze vragen wil jij jezelf niet stellen als je na een lan...

Lees meer
Weet jij welke kosten worden gedekt bij een reisverzekering en wat kun je beter wel of niet kunt declareren?

Dit zijn de vijf meest voorkomende vakantieschades in eigen land

Donderdag 13 april 2023 07:45

‌Als je in het buitenland vakantie viert, is het logisch om een reisverzekering af te sluiten. Ook als je ervoor kiest om niet over de grens te gaan, is het verstandig om een reisverzekering af...

Lees meer
Weet jij waarop je moet letten als je een reis boekt?

Een goede reisverzekering geeft rust

Woensdag 12 april 2023 08:09

‌Veel mensen zijn bezig met het plannen van een vakantie. Als je dat doet, is het belangrijk dat je goed nadenkt over het afsluiten van een reis- of annuleringsverzekering. Zulke verzekeringen ...

Lees meer