Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op Verzekeringskosten

Bespaar € 200,- op Verzekeringskosten

Verzekerd Zonder Zorgen

Besteed je verzekeringen aan onze experts uit en profiteer altijd van de beste dekking! Geen gedoe en meer vrije tijd voor:

€10,- p.m.
(of €100,- p.j.)

Meer informatie

Afschrijving beïnvloedt uitkering verzekering

Dinsdag 03 september 2024 11:55Teun van Uijtregt
Uitkering verzekeraar lager door afschrijving

Uitkering verzekeraar lager door afschrijving

In Nederland heeft bijna 95% van de huishoudens een inboedelverzekering. Deze verzekering dekt schade aan persoonlijke bezittingen in huis, zoals meubels en elektronica. Dit is anders dan een opstalverzekering, die schade aan de woning zelf, zoals muren en daken, dekt. De term woonverzekering is een overkoepelende naam voor beide verzekeringen. Het is belangrijk op te merken dat een inboedelverzekering niet altijd de volledige nieuwwaarde van beschadigde spullen vergoedt vanwege afschrijving.

Wat is afschrijving?
Afschrijving betekent dat de waarde van spullen afneemt naarmate ze ouder worden. Net zoals een nieuwe auto direct na aankoop minder waard wordt, geldt dit ook voor meubels en elektronica. Een televisie van €2.500 verliest bijvoorbeeld meteen waarde zodra deze thuis wordt neergezet. Verzekeraars gebruiken afschrijvingslijsten om jaarlijks een bepaald percentage van de waarde van eigendommen af te trekken. Deze lijsten zijn meestal te vinden in de polisvoorwaarden of op de website van de verzekeraar.

Vergoedingen bij schade
Bij schade kijkt de verzekeraar naar de nieuwwaarde, dagwaarde, of reparatiekosten van de spullen. Als reparatie mogelijk en betaalbaar is, gebeurt dit eerst. Als de reparatiekosten hoger zijn dan de dagwaarde, wordt de dag- of nieuwwaarde uitgekeerd. De dagwaarde is de waarde van het voorwerp vlak voor de schade. Meestal wordt de nieuwwaarde vergoed als het voorwerp nog minimaal 60% van zijn oorspronkelijke waarde heeft; anders wordt de dagwaarde vergoed.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Verzekeringen

Keyless entry achilleshiel veel voertuigen

Beveiliging van auto's met keyless entry-systeem ontoereikend

Dinsdag 03 september 2024 11:18

‌Bijna alle auto's met een sleutelloos vergrendelsysteem, oftewel keyless entry, blijken gemakkelijk toegankelijk voor derden. Volgens een onderzoek van de ADAC (vergelijkbaar met de Nede...

Lees meer
De hypotheekrentes zijn opnieuw aan het dalen.

Daling hypotheekrentes goed nieuws

Dinsdag 27 augustus 2024 13:49

‌ Hypotheekrentes zijn afgelopen week gedaald naar het laagste niveau sinds begin 2024. Voor wie de hypotheekrente twintig jaar wil vastzetten, is het gemiddelde tarief nu 4,08 procent. Dit is 0...

Lees meer
Zorg dat u op de hoogte bent van de uitvaartpolis van uw dierbaren

Uitvaartpolis kwijt? Vijf nuttige tips!

Dinsdag 27 augustus 2024 13:23

‌ Het kan gebeuren dat je de gegevens van een uitvaartpolis kwijtraakt of niet weet of een overleden dierbare een uitvaartverzekering had. In zulke gevallen start een zoektocht naar duidelijkhei...

Lees meer
Weet wat te doen als je jouw sleutels verliest.

Sleutels kwijt? Dit moet je wel én vooral niet doen

Donderdag 22 augustus 2024 15:03

Ben je je sleutels kwijtgeraakt en moeten de sloten vervangen worden? Dan kunnen de kosten hiervoor variëren tussen de 100 en 350 euro. Gelukkig kun je mogelijk een deel van deze kosten terugkrijge...

Lees meer