In Duitsland kun je nu bij Lidl zonnepanelen kopen voor een zacht prijsje, en vanaf volgende week zijn ze ook in Nederland verkrijgbaar. Lidl is niet de enige supermarkt die goedkope en zelf te inst...
Lees meer“Wij helpen je graag met je vaste lasten”
Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!
Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond
Bespaar met de Vastelastenbond op al je vaste lasten. De gemiddelde besparing op al je vaste lasten is:
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) signaleert dat sommige consumenten met zonnepanelen, die jaarlijks meer stroom terugleveren dan ze verbruiken, bij enkele energieleveranciers netto meer moeten betalen voor deze extra teruggeleverde elektriciteit.
De Tweede Kamer heeft daarom in het wetsvoorstel voor de nieuwe Energiewet een verbod op negatieve terugleververgoedingen opgenomen, mede met het oog op de energietransitie. De ACM gaat hierover in gesprek met de sector.
Consumenten en zakelijke kleinverbruikers met zonnepanelen kunnen op de jaarafrekening de afgenomen elektriciteit salderen met de teruggeleverde stroom. Als er meer wordt teruggeleverd dan verbruikt, hebben ze recht op een redelijke vergoeding. Energieleveranciers bepalen deze vergoeding zelf.
Terugleverkosten
Sinds dit jaar rekenen veel leveranciers echter kosten voor het terugleveren van elektriciteit aan het net, de zogenoemde terugleverkosten. Bij sommige leveranciers is de terugleververgoeding na salderen lager dan de terugleverkosten, wat resulteert in een netto negatieve vergoeding. De ACM gaat deze kosten en vergoedingen nader onderzoeken.
De ACM voerde eerder dit jaar een onderzoek uit naar de tarieven van vier grote energieleveranciers en concludeerde dat deze niet onredelijk waren. Sindsdien zijn de terugleverkosten echter marktbreed gestegen. Daarom zal de ACM extra aandacht besteden aan de hoogte van deze kosten in haar tarieventoezicht.
Onderzoek naar modelcontracten
Daarnaast zal de ACM de tarieven van modelcontracten onderzoeken. Deze standaardcontracten met variabele tarieven moeten door alle energieleveranciers worden aangeboden. Omdat leveranciers bij modelcontracten terugleverkosten mogen doorberekenen, hebben veel leveranciers de vaste leveringskosten verhoogd, wat leidt tot hogere tarieven voor zowel consumenten met als zonder zonnepanelen. De ACM onderzoekt daarom of het modelcontract een redelijk alternatief blijft en overweegt wijzigingen vanwege de nieuwe Energiewet, waaronder de mogelijkheid om terugleverkosten in rekening te brengen bij modelcontracten.
Heb je zonnepanelen en wil je altijd het beste contract, neem dan contact op of meld je aan voor Energie Vanzelf Geregeld.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.
In Duitsland kun je nu bij Lidl zonnepanelen kopen voor een zacht prijsje, en vanaf volgende week zijn ze ook in Nederland verkrijgbaar. Lidl is niet de enige supermarkt die goedkope en zelf te inst...
Lees meerEen dreigende kaalslag onder installateurs van zonnepanelen in Nederland roept vragen op over de toekomst van zonne-energie. Energieprijzen zijn gedaald en de salderingsregeling loopt op zijn einde....
Lees meerOndanks dit verzet verdwijnt de salderingsregeling nu op 1 januari 2027. Dit besluit staat in de budgettaire bijlage van het onderhandelaarsakkoord, zonder verdere toelichting. Het oorspronkelijke p...
Lees meer Het uitvallen van zonnepanelen komt steeds vaker voor op zonnige dagen doordat het elektriciteitsnet de overvloed aan groene stroom niet kan verwerken en de netspanning te hoog oploopt. Vorig ...
Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!
Plaats een reactie