Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

ACM: forse stijging nettarieven

Dinsdag 24 september 2024 08:52Teun van Uijtregt
ACM verwacht forse stijging nettarieven

ACM verwacht forse stijging nettarieven

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) waarschuwt voor een forse stijging van de tarieven voor het gebruik van het elektriciteitsnet in de komende 25 jaar. Huishoudens en bedrijven zullen aanzienlijke kostenstijgingen ervaren, wat het belangrijk maakt dat deze kosten eerlijk worden verdeeld.

Verhoging
Voor 2025 voorspelt de ACM een stijging van ongeveer 11% in de tarieven voor elektriciteits- en gastransport, wat voor een gemiddeld huishouden neerkomt op een verhoging van circa €60 per jaar.

Netbeheerders
De ACM bepaalt jaarlijks de tarieven voor netbeheerders en ziet erop toe dat deze niet hoger zijn dan nodig om investeringen, onderhoud en kapitaalkosten te dekken. Hierbij geldt het principe dat gebruikers betalen voor de kosten die zij veroorzaken. Dit moet zorgen voor een eerlijke, transparante en efficiënte verdeling van de kosten.

Grootverbruikers
Uit onderzoek blijkt dat de totale kosten voor het elektriciteitsnet zullen stijgen van €7 miljard naar tussen de €18 en €25 miljard per jaar in 2050. Voor een gemiddeld huishouden betekent dit een toename van de transportkosten van €250 naar tussen de €600 en €800 per jaar. Ook grootverbruikers zullen te maken krijgen met een verdubbeling of verdrievoudiging van de kosten.

Investeringen
Deze tariefstijgingen zijn het gevolg van de benodigde investeringen in het elektriciteitsnet, vooral vanwege de energietransitie. De overstap naar duurzame energie en de groeiende productie van elektriciteit uit wind- en zonne-energie vereisen een forse uitbreiding en verzwaring van het netwerk.

Flexibel
Grootverbruikers kunnen een korting krijgen tot 65% als zij flexibel gebruikmaken van hun aansluiting. De ACM blijft toezicht houden op een eerlijke kostenverdeling en onderzoekt hoe ook energieproducenten kunnen bijdragen aan de netkosten. Bovendien pleit de ACM voor een gelijk speelveld binnen Europa door harmonisatie van nettarieven en regels.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Gasprijs stijgt hard door aanhoudende geopolitieke onzekerheid.

Gasprijzen ruim 30% gestegen door geopolitieke onzekerheid

Dinsdag 13 augustus 2024 13:18

‌De spanningen tussen Rusland en Oekraïne, evenals de situatie in Iran, zorgen voor onrust op de gasmarkt. De gasprijs ligt nu een derde hoger dan een maand geleden. Op de Amsterdamse groot...

Lees meer
Het verschil variabele energietarieven en vaste energietarieven is opgelopen tot meer dan duizend euro.

Persbericht: Prijsverschil energiecontract opgelopen tot meer dan 1000 euro

Dinsdag 09 juli 2024 20:28

Het verschil tussen een variabel energiecontract (modelcontract) en een vast energiecontract kan oplopen tot meer dan 1.000 euro op jaarbasis. Energieleveranciers waren stil rond 1 juli; het moment w...

Lees meer
Gebruik zonne-energie als de zon schijnt

Terugleverkosten minimaliseren? Zo gebruik je meer van je eigen zonne-energie

Dinsdag 25 juni 2024 12:05

Alle energieleveranciers rekenen op dit moment terugleverkosten aan bezitters van zonnepanelen. Wil je deze kosten minimaliseren? Dan moet je zoveel mogelijk van je eigen zonne-energie gebruiken. Hi...

Lees meer
Gasprijzen stijgen fors de laatste maanden

Gasprijzen bereiken nieuw hoogtepunt in 2024 door diverse factoren

Vrijdag 07 juni 2024 11:16

De afgelopen maanden stegen de gasprijzen aanzienlijk. De inkoopprijs voor energieleverancier (TTF-gasprijs) voor levering in 2025 bereikte meer dan 39 €/MWh, het hoogste niveau sinds december ...

Lees meer