Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar op al je vaste lasten

Bespaar met de Vastelastenbond op al je vaste lasten. De gemiddelde besparing op al je vaste lasten is: 

€1.000,- p.j

Meer informatie

Acht bespaartips voor het einde van het jaar

Donderdag 18 november 2021 11:37Frank van de Ven
Met deze acht bespaaradviezen druk je de kosten!

Met deze acht bespaaradviezen druk je de kosten!

Het einde van het jaar nadert en 2022 staat voor de deur. Een nieuw jaar betekent traditiegetrouw ook een nieuwe wetgeving. De Vastelastenbond zet een aantal tips voor je op een rij. Met deze acht adviezen ga je 2021 financieel voordeliger uit, omdat je aangifte voor de inkomstenbelasting lager uitvalt.


1. Koop iets duurs en verlaag je belasting

Denk je erover na om een dure auto te kopen of twijfel je nog over de aanschaf van dat dure sieraad? Je kunt uiteraard ook nog een bedrag aan het verduurzamen van je woning spenderen. Denk dan bijvoorbeeld aan woningisolatie. Door voor het eind van het jaar een dure aankoop te doen, daalt je vermogen en betaal je daar dus minder belasting over.

Als je spaargeld en vermogen aan beleggingen hoger dan 50.650 euro (voor fiscaal partners 101.300 euro) is, dan betaal je minimaal 0,56 procent belasting. Bezit je meer dan 1 miljoen euro aan spaar- en beleggingsgeld? Dan draag je 1,71 procent belasting af. Tot ongeveer 1 miljoen is dat vaak 1,35 procent.
 

2. Los je hypotheek af en sluit hem over

Als je het geld kunt missen, loont het de moeite om extra af te lossen op je hypotheek. Dit bedrag wordt anders meegerekend in box 3 als je vermogen. Door meer af te lossen, daalt de inkomstenbelasting die je moet betalen.


3. Schenk aan je (klein)kinderen

Jaarlijks is het mogelijk om een bepaald bedrag belastingvrij te schenken. Dit jaar ligt dat bedrag zo’n duizend euro hoger dan normaal. Dat komt door de coronapandemie. Je kunt  zonder voorwaarden 6.604 euro belastingvrij schenken aan je kinderen. Kleinkinderen kunnen zonder inmenging van de Belastingdienst zo’n 3.244 euro ontvangen.

Ook de 'eenmalig verhoogde vrijstelling' ligt in 2021 hoger dan gebruikelijk. Dat bedrag is ruim 26.000 euro voor kinderen tussen de 18 en 40 jaar. Voor een dure studie kun je zelfs 55.996 euro ophoesten als cadeau. Als die geldsom wordt gebruikt voor de aanschaf van een woning bedraagt de vrijstelling ruim 105.000 euro.


4. Spaar

Om iets meer financiële zekerheid te creëren bij twijfel over je pensioen, is het verstandig om extra geld opzij te zetten in de vorm van een lijfrente. De premie die je daarvoor betaalt, is tot een bepaald maximum aftrekbaar van je huidige inkomen. Dat scheelt in de inkomensbelasting. Ondernemers die zelf verantwoordelijkheid zijn voor hun pensioen, kunnen baat hebben bij een lijfrente.

5. Bekijk je rentemiddeling

Je hypotheek oversluiten, is ook een optie. Volgend jaar stijgt de hypotheekrente weer, dus is het nu nog een uitstekend moment om je voor langere tijd vast te leggen. Nu zijn de tarieven nog gunstig. Rentemiddeling houdt in dat je je huidige rentevaste periode openbreekt en dat je andere afspraken met jouw hypotheekverstrekker maakt. Dit is mogelijk zonder dat je ineens vervroegd de boeterente moet aflossen.

Bij rentemiddeling wordt de boeterente uitgesmeerd over de nieuwe rentevastperiode. Je hoeft het verschuldigde bedrag dus niet ineens af te lossen. Met deze regeling is een lagere hypotheekrente ineens bereikbaar voor een veel grotere groep. Het is dus zeker interessant om na te gaan of rentemiddeling voor jou mogelijk is.
 

6. Plan verkoop woning rond jaarwisseling  

Denk je erover na om je woning te verkopen, plan de overdracht dan heel secuur in. Woningverkoop kan namelijk financieel nadelig zijn als de overdracht bij de notaris voor 1 januari 2022 plaatsvindt. Als de ontvangen koopsom niet direct gebruikt wordt voor de aankoop van een nieuwe eigen woning, valt deze per 1 januari 2022 in box 3. Je kunt de belastingheffing in box 3 eenvoudig voorkomen door de overdracht te verplaatsen naar bijvoorbeeld 2 januari 2022.

Als je voor 1 januari 2022 je oude woning verkoopt en direct een nieuw huis aanschaft, dan valt de ontvangen koopsom niet in box 3. Deze planning komt heel nauw, dus zorg ervoor dat je goede afspraken maakt met de koper. De kans bestaat dat hij een tegenovergesteld belang heeft. 


7. Plan aanschaf woning rond jaarwisseling

Voor de verkoop van een woning geldt dat je goed moet nadenken over de datum van overdracht. Datzelfde verhaal gaat op voor de koop van een huis. Als je een woning koopt en deze (gedeeltelijk) met eigen geld betaalt, kan het financieel nadelig zijn om de overdracht na 1 januari 2022 af te ronden. Na deze datum behoort het eigen geld tot je vermogen in box 3. Je kunt de belastingheffing in box 3 gemakkelijk voorkomen door de overdracht te verplaatsen naar bijvoorbeeld 29 december 2021.

Deze datum van overdracht komt heel nauw, dus zorg ervoor dat je goede afspraken maakt met de verkoper. De kans bestaat dat hij namelijk een tegenovergesteld belang heeft. 


8. Kies voor Verzekerd Zonder Zorgen

Je kunt veel besparen op je (schade)verzekeringen. Door jaarlijks over te stappen, profiteer je van de laagste prijzen én welkomstkortingen. Veel mensen vinden het nogal een gedoe om verzekeraars met elkaar te vergelijken en de opzegging en overstap te regelen. Ook de betrouwbaarheid – of beter gezegd onbetrouwbaarheid – van vergelijkingssites is consumenten een doorn in het oog. Gelukkig kan het ook anders!

Door gebruik te maken van de service Verzekerd Zonder Zorgen geef je dat vervelende uitzoekwerk uit handen. Ervaren experts nemen jouw verzekeringen onder de loep en zorgen ervoor dat jij niet teveel betaalt. Deze dienstverlening van de Vastelastenbond is basis van een abonnementsvorm wat betekent dat we jaarlijks voor jou de beste prijs zoeken. Scheelt jouw weer tijd, irritatie en onduidelijkheid! Ga 2022 in zonder polis-stress!
 
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Bespaartips

Vakantie met elektrische auto. Waar vind je de laadpalen en wat kost laden in het buitenland

Met de elektrische auto op vakantie

Maandag 19 juli 2021 13:41

‌Ga je met de elektrische auto (EV) op vakantie? In aangrenzende landen zijn veel laadpunten te vinden. In Duitsland en Frankrijk is het netwerk van laadpalen best goed. Als je naar&n...

Lees meer
Breng je vaste lasten eens goed in kaart. Dat scheelt je minimaal een aantal tientjes per jaar.

Voorjaarsschoonmaak: In 7 stappen klaar voor de lente

Donderdag 08 april 2021 13:52

Om je om weg te helpen, hebben we een stappenplan voor je samengesteld op weg naar een fris en opgeruimd financieel overzicht. Stuur je ook een tip in?  ‌Weet je hoe het ...

Lees meer
Besparen met de thermostaat

Hoe stel je je thermostaat in? Slimme thermostaat of slim omgaan met je klokthermostaat?

Vrijdag 02 oktober 2020 12:59

De komende tijd is het nat. En kouder. Tijd om de verwarming weer aan te zetten. Hoe zorg je ervoor dat je er weer warmpjes bij zit, zonder dat je te veel warmte verspilt? Het gebruik van de verwarmi...

Lees meer
Bespaartips, huis isoleren of zelf energie opwekken met zonnepanelen

Besparen op je vaste lasten III: Slimme bespaartips (verduurzamen, isoleren, etc.)

Vrijdag 04 september 2020 07:54

DEEL 3: In het derde deel van de reeks 'Besparen op je vaste lasten' gaan we dieper in op hoe je door middel van (simpele) bespaartips je energierekening kan verlagen. Daarnaast schenken we ...

Lees meer