Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar op al je vaste lasten

Bespaar met de Vastelastenbond op al je vaste lasten. De gemiddelde besparing op al je vaste lasten is: 

€1.000,- p.j

Meer informatie

Aanschaf warmtepomp juist nu interessant

Donderdag 22 augustus 2024 15:20Teun van Uijtregt
Met een warmtepomp kun je flink besparen op je energiekosten.

Met een warmtepomp kun je flink besparen op je energiekosten.

Nu de verplichting tot het installeren van warmtepompen is komen te vervallen, zijn de prijzen aanzienlijk gedaald. Dit roept de vraag op of dit hét moment is om een warmtepomp aan te schaffen.

De vraag naar (hybride) warmtepompen steeg sterk na de Russische invasie in Oekraïne in februari 2022, legt Dick Reijman, woordvoerder van Techniek Nederland, uit. De invasie leidde tot extreem hoge aardgasprijzen, waardoor veel mensen op zoek gingen naar alternatieven zoals warmtepompen. De aankondiging van de toenmalige minister van Volkshuisvesting, Hugo de Jonge, dat huiseigenaren vanaf 2026 verplicht zouden worden om een hybride warmtepomp te installeren bij vervanging van hun cv-ketel, versterkte deze trend. Hierdoor oversteeg de vraag naar warmtepompen al snel het beschikbare aanbod, wat leidde tot leveringsproblemen en prijsstijgingen.

De situatie is inmiddels veranderd. Door de snelle reactie van de industrie worden er nu jaarlijks honderdduizenden warmtepompen geproduceerd, wat het aanbod heeft vergroot. Tegelijkertijd is de vraag afgenomen doordat de gasprijzen enigszins zijn gedaald en de verplichte aanschaf van een warmtepomp door het nieuwe kabinet is ingetrokken. Reijman constateert dat de vraag naar warmtepompen weer terug is op het niveau van vóór de oorlog in Oekraïne. Hierdoor zijn de prijzen gedaald, zijn er ruimere voorraden beschikbaar, en proberen nieuwe partijen met scherpe prijzen marktaandeel te veroveren.

Als consument profiteer je nu van prijzen die tot wel 25% lager liggen dan een jaar geleden, wat de terugverdientijd van een warmtepomp verkort tot vijf à zes jaar, ongeveer een jaar korter dan voorheen. Daarnaast zijn ook de wachttijden aanzienlijk afgenomen. Waar je na het begin van de oorlog in Oekraïne vaak langer dan zes maanden moest wachten, kan een installateur nu binnen twee à drie maanden een warmtepomp plaatsen. Gecombineerd met een voordelig energiecontract kun je op deze manier snel en eenvoudig besparen op je energie.

Volgens Reijman maken de lagere prijzen het financieel aantrekkelijker om in een hybride warmtepomp te investeren, en verwacht Techniek Nederland dat de vraag op korte termijn weer zal toenemen. Overweeg je een warmtepomp? Dan is dit inderdaad een gunstig moment om er een aan te schaffen.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Bespaartips

“Door al je vaste lasten onder de loep te nemen, kunnen je kosten gedrukt worden. Dat zet meer zoden aan de dijk dan besparen op je cadeaus”, zegt directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond.

Consument doet zichzelf ernstig te kort door alleen te besparen op cadeaus

Woensdag 15 november 2023 11:43

‌Volgens recent onderzoek van Accenture passen Nederlandse consumenten hun koopgedrag aan op de feestperiode. Er wordt door ruim de helft van de Nederlanders bezuinigd op cadeaus. Het is goed d...

Lees meer
Door de 50-15-5-regel te gebruiken, krijg je sneller inzicht in je inkomsten en uitgaven. Daarnaast zorg je ervoor dat je voorbereid bent op onverwachte kosten en lekker kunt doorsparen.

Ontdek hoeveel je kunt sparen én precies kunt besteden met de 50-15-5 methode

Maandag 23 oktober 2023 10:15

‌Het regelen van de vaste lasten is voor veel mensen een lastige klus nu brandstof, boodschappen, verzekeringen en de energierekening duurder worden. Door de 50-15-5-regel te gebruiken, krijg j...

Lees meer
?De inflatie koelt naar verwachting verder af, maar dat betekent helaas niet dat daardoor je boodschappen op korte termijn goedkoper worden.

Boodschappen ondanks inflatie niet goedkoper

Dinsdag 01 augustus 2023 09:07

‌De inflatie koelt naar verwachting verder af, maar dat betekent helaas niet dat daardoor je boodschappen op korte termijn goedkoper worden. Hoewel de energieprijzen zakken, geldt dat nog niet ...

Lees meer
Utrecht University School of Economics (U.S.E.) ontdekte dat mensen die kiezen voor betalen in hun eigen munteenheid - in plaats van de lokale munteenheid - niet alleen extra kosten betalen, maar soms 'ronduit worden opgelicht'.

Geld pinnen in het buitenland kost een fortuin

Vrijdag 02 juni 2023 15:22

‌Landen buiten de eurozone bieden je bij het pinnen soms de mogelijkheid om in je eigen munteenheid te betalen. Dat kost je echter wel (veel) geld blijkt uit onderzoek.   Utrecht Univer...

Lees meer