Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar op al je vaste lasten

Bespaar met de Vastelastenbond op al je vaste lasten. De gemiddelde besparing op al je vaste lasten is: 

€1.000,- p.j

Meer informatie

Honderdduizenden zonne-installaties ondervinden uitval tijdens de zonnigste dagen

Vrijdag 01 maart 2024 19:41DirkJan Wolfert
Zonnepanelen vallen uit tijdens zonnigste dagen

Zonnepanelen vallen uit tijdens zonnigste dagen

Het uitvallen van zonnepanelen komt steeds vaker voor op zonnige dagen doordat het elektriciteitsnet de overvloed aan groene stroom niet kan verwerken en de netspanning te hoog oploopt. Vorig jaar gaven ongeveer 200.000 zonne-installaties er regelmatig de brui aan, meer dan het dubbele van twee jaar geleden. Han Slootweg, directeur netstrategie bij netbeheerder Enexis, voorspelt dat het aantal installaties met uitval zal blijven stijgen.

De installaties schakelen uit wanneer de netspanning in de wijk hoger wordt dan 253 Volt, 10 procent boven de reguliere spanning van 230 Volt. Dit gebeurt uit veiligheidsoverwegingen om schade aan de omvormers te voorkomen of brandgevaar te vermijden.

Zonnepanelen leveren geen stroom meer zodra de omvormer uitvalt. Pas als de spanning in de wijk daalt, bijvoorbeeld omdat de zon minder fel schijnt of het elektriciteitsverbruik toeneemt, schakelen de omvormers weer in.

Vorig jaar ontvingen netbeheerders 15.000 klachten over te hoge spanning, wat leidde tot het uitvallen van zonnepanelen. Dit is meer dan een verdubbeling ten opzichte van 2021. Veel mensen met zonnepanelen realiseren zich niet dat hun installatie op de zonnigste momenten niet actief is, tenzij ze de opbrengst via de app controleren.

Problemen nemen toe door de toevoeging van 600.000 huizen met zonnepanelen in de afgelopen twee jaar. Momenteel wekken 2,6 miljoen woningen elektriciteit op via zonnepanelen. Hoe meer huizen in een straat of wijk zonnepanelen hebben, des te groter de kans op uitval door te hoge netspanning.

Han Slootweg waarschuwt dat het aantal installaties met uitval zal blijven toenemen. Het oplossen van storingen duurt bovendien langer, en het kan enkele zomers duren om problemen in de wijk te verhelpen.

Het aanpakken van het probleem is mogelijk door dikkere kabels in de grond te leggen of extra/zwaardere transformatorhuisjes te installeren. Het is echter niet voorspelbaar welke zonne-installaties en hoeveel ervan uitvallen in een bepaalde straat of wijk. De afstand tot een transformatorhuisje bepaalt mede de kans op uitval.

Er is geen financiële compensatie voor huishoudens met uitval, omdat het als 'overmacht' wordt beschouwd. Netbeheerders verzamelen gegevens van slimme meters om problemen aan te pakken en overwegen het net preventief te verzwaren.

Han Slootweg benadrukt dat de problemen geen reden zijn om af te zien van zonnepanelen. Het uitvaltijdperk is beperkt, en hoewel het verlies aan stroom te overzien is, is er geen financiële vergoeding voor de getroffen huishoudens. Hij moedigt ook aan om zonne-energie te gebruiken wanneer de zon schijnt om de uitval te beperken.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Zonnepanelen

Vraag naar zonnepanelen neemt toe

Steeds meer vraag naar zonnepanelen na besluit over salderen

Dinsdag 05 maart 2024 18:53

‌ De activiteiten van zonnepaneelinstallateurs zijn weer in volle gang. De vraag is afgelopen maand aanzienlijk gestegen na een eerdere daling, en de reden hiervoor is de politieke discussie r...

Lees meer
De handhaving van de salderingsregeling is zeker goed nieuws voor bezitters van zonnepanelen. Eigenaren van deze verduurzamingsmaatregelen mogen hun zelf opgewekte elektriciteit terugleveren aan het net.

In stand houden salderingsregeling zorgt voor hogere kosten huishoudens

Maandag 19 februari 2024 11:00

‌Het voorstel van demissionair minister Rob Jetten om de salderingsregeling voor zonnepanelen af te bouwen is afgekeurd door de Eerste Kamer. Goed nieuws voor bezitters van zonnepanelen, maar m...

Lees meer
Zonnepanelen zijn het afgelopen jaar flink goedkoper geworden, zodat de aanschaf in zes jaar kan worden terugverdiend blijkt uit onderzoek.

Milieu Centraal: zonnepanelen voordeliger, inleg sneller terugverdiend

Maandag 04 december 2023 11:45

‌Zonnepanelen zijn het afgelopen jaar flink goedkoper geworden, zodat de aanschaf in zes jaar kan worden terugverdiend. Milieu Centraal onderzocht de cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend...

Lees meer
Directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond: “Zonnepanelen zijn goedkoper dan ooit, de leveringstijden zijn extreem kort en je bespaart nog steeds op je energierekening.”

“Dit is juist het moment om zonnepanelen aan te schaffen!”

Dinsdag 07 november 2023 14:40

‌Het rommelt in de wereld van de zonnepanelen nu vrijwel alle energieleveranciers extra kosten in rekening brengen vanwege de salderingsregeling. Veel mensen twijfelen of de aanschaf van panelen ...

Lees meer