Eerder deze week kwam in het nieuws dat het planbureau een cruciale rekenfout gemaakt zou hebben bij het begroten van de verduurzamingsplannen van het kabinet. Vele kranten namen de berichten over wat...
Lees meer“Wij helpen je graag met je vaste lasten”
Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!
Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond
Gemiddelde besparing bij het isoleren van je woning
Gemiddelde opbrengst bij Zonnepanelen
Bij de verkoop van een woning is een energielabel verplicht. En als je isolerende maatregelen wilt of gaat uitvoeren of zonnepanelen hebt aangeschaft draagt dit ook bij aan een beter energielabel woning. Vanaf 1 januari 2012 verandert de regelgeving voor energielabels. Ben je van plan om je woning te gaan verkopen en heb je nog geen definitief energielabel? Zo ga je te werk. We geven antwoord op de volgende vragen.
Je kan op verschillende manier achter het energielabel van je woning komen. Zoek je energielabel is een handige website om erachter te komen welke energielabel jouw woning heeft en hoelang de energielabel geldig is. Heb je een nieuwe woning gekocht, dan is de oude bewoner (verkoper) verplicht je van het definitieve energielabel van de woning te voorzien. Woon je al langer op een adres dan kun je via de website van Milieu Centraal controleren welk (voorlopig) energielabel je woning heeft.
Heb je bijvoorbeeld vloerisolatie of je spouwmuur laten isoleren dan heeft dit een positief effect op je energieverbruik en dus op het energielabel van je woning. Ook als je zonnepanelen of een warmtepomp hebt laten installeren kun je een nieuw energielabel voor woningen aanvragen of het voorlopige energielabel omzetten in een definitief energielabel. Dit kan allemaal online. Hiervoor heb je wel een DigiD nodig.
Je kan een definitief energielabel online aanvragen:
Een energielabel is niet verplicht, behalve als je je huis wil verkopen. Als je je huis gaat verkopen en na controle blijkt dat je binnen 6 weken na de overdracht geen definitief energielabel had aangevraagd, ontvang je direct een boete van de toezichthouder Inspectie Leefomgeving en Transport. De hoogte van de boete is per 3 juli 2019 verlaagd naar € 170,- voor particulieren en € 340,- voor organisaties.
Een energielabel is 10 jaar geldig. Zorg dat je vóór het verlopen van het definitieve energielabel een nieuwe hebt aangevraagd. Mocht je energiebesparende maatregelen hebben getroffen die voor een beter energielabel kunnen zorgen, kun je ook tussentijds je energielabel vernieuwen.
Een voorlopig energielabel is gratis. Voor een definitief energielabel betaalt je administratiekosten van de erkend deskundige. Dat is vaak een paar tientjes. Maar let op: Vanaf 1 januari 2021 wordt deze regelgeving aangepast. Ben je van plan om je woning te gaan verkopen en heb je nog geen definitief energielabel? Ga dan zo snel mogelijk aan de slag met de aanvraag van het definitieve energielabel.
Per 1 januari 2021 (was voorheen 1 juli 2020) gaat de NTA 8800 in en wordt de systematiek voor het definitieve energielabel aangepast. De reden voor deze aanpassingen zijn:
Voor bestaande bouw zal het energielabel op basis van de BENG-2 indicator bepaald worden. Deze Europese regelgeving vereist dat de energieprestatie van een woning in kWh/m2 wordt uitgedrukt. De systematiek om dit te bepalen is dermate ingewikkeld dat een expert nodig zal zijn. Er is onderzoek gedaan naar alternatieven voor het VEL, waar geen expert aan te pas hoeft te komen, maar deze zijn er nog niet. Hierdoor wordt het huidige systeem afgeschaft. Doordat de expert op locatie moet komen, is de verwachting dat de verkoper meer kosten moet maken. Naar verwachting lopen de kosten voor huiseigenaren op tot 200 - 300 euro.
De nieuwe keuring wordt uitgesteld en gaat pas op 1 januari 2021 van kracht. Wil je een definitief energielabel of je huidige energielabel vernieuwen? Doe dat dan zo snel mogelijk. De geldigheid van de energielabels met de nieuwe meetmethode is ook 10 jaar geldig.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.
Eerder deze week kwam in het nieuws dat het planbureau een cruciale rekenfout gemaakt zou hebben bij het begroten van de verduurzamingsplannen van het kabinet. Vele kranten namen de berichten over wat...
Lees meerAbrupte stopzetting en strengere geluideisen gooien roet in het eten bij nieuwbouw. Nieuwbouwwoningen kunnen vanaf 1 januari 2020, dus komende maand, niet meer rekenen op de subsidie. Voor woningen di...
Lees meerNiet alleen de geldzorgen rondom verduurzaming veroorzaken kopzorgen, maar omdat vaak de ventilatie wordt vergeten, krijgen mensen ook letterlijk hoofdpijnklachten. Ventilatie is cruciaal, maar er wor...
Lees meerVoordat je een groot bedrag gaat uitgeven aan isolatie, ben je vast nieuwsgierig naar hoeveel subsidie je kunt krijgen. De subsidie voor twee isolerende maatregelen (SEEH) is afhankelijk van de i...
Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!
Plaats een reactie