Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

5000 banen weg bij Belastingdienst door automatisering

Woensdag 20 mei 2015 15:01Margot Boesveld

 

Er komt een grote reorganisatie bij de Belastingdienst waarbij vijfduizend functies komen te vervallen. Mensen die door de reorganisatie worden getroffen, krijgen elders bij de Belastingdienst of binnen de Rijksoverheid een andere baan aangeboden. Dat bevestigt het ministerie van Financiën dinsdag 19 mei na berichtgeving van de NOS. Gedwongen ontslagen worden uitgesloten, daarnaast gaat de fiscus de komende jaren 1.500 extra mensen aannemen voor gespecialiseerd werk als data-analyse.

Er werken momenteel zo'n 20.000 mensen bij de fiscus. Topman Peter Veld van de Belastingdienst vertrekt. In totaal vertrekken vijf van de huidige veertien directieleden. De reorganisatie is nodig omdat veel nieuwe computersystemen het rekenwerk en controles kunnen overnemen, daardoor is er minder personeel nodig.

Deze nieuwe manier van werken moet leiden tot minder belastingontduiking en preciezere belastingaanslagen. Dat moet de staatskas honderden miljoenen en mogelijk zelfs miljarden euro's per jaar opleveren.

Ingewikkeld

Een jaar geleden zei Eric Wiebes, staatssecretaris van Financiën, dat het Nederlandse belastingsysteem de afgelopen jaren veel te ingewikkeld is geworden voor burgers en bedrijven en niet meer uitvoerbaar is voor de Belastingdienst. Hierdoor is de kans op fouten toegenomen en de verleiding om fraude te plegen groter geworden. Daar kwam bij dat sommige systemen stamden uit 1968.

Er was volgens de bewindsman sprake van een ICT-achterstand, daarom wordt het systeem nu anders ingericht.

Bij de Belastingdienst komt dagelijks gemiddeld 1 miljard euro aan inkomsten binnen. Een systeem met een goede data-analyse kan veel sneller onbedoelde fouten en bewuste fraude opsporen. Volgens een extern onderzoeksbureau kan dat de fiscus over vijf jaar tussen de 750 miljoen en 2 miljard euro extra aan inkomsten opleveren.

'Fiscus moet niet meer voor ondoenlijke opgaven worden gesteld'Zie ook: Wiebes noemt Nederlands belastingsysteem 'onbeheersbaar'

Geschokt

CNV Overheid is geschokt over de aangekondigde reorganisatie. "We wisten dat het kabinet werkte aan een investeringsagenda voor de Belastingdienst", laat CNV-bestuurder Loek Schueler in een reactie weten. "Maar voor CNV betekent investeren dat er altijd geïnvesteerd moet worden in mensen. Als de uiteindelijke plannen bekend zijn, zullen we dit hier ook aan toetsen", aldus Schueler. De vakbondsvrouw wil opheldering van Wiebes en het hoofd van de Belastingdienst.

Kwalijk

FNV Overheid-bestuurder Mieke van Vliet zegt tegen NU.nl het kwalijk te vinden dat de werknemers van de Belastingdienst niet eerst persoonlijk op de hoogte zijn gebracht. "Als je wil dat werkgevers goed sociaal beleid voeren, moet je als Rijk het goede voorbeeld geven." Van Vliet verwacht dat vooral werknemers in lagere functiegroepen worden getroffen. Zij heeft dan ook weinig vertrouwen in het voornemen om ander werk te vinden binnen de overheid. "Ik heb er een hard hoofd in dat die belofte wordt nagekomen. Alle Rijksoverheden krimpen, juist in die lagere functiegroepen." Ze sluit acties niet uit. "Maar we moeten eerst formeel weten wat de plannen zijn", aldus Van Vliet.

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën betreurt het dat het personeel van de Belastingdienst via de media moest vernemen dat er een grote reorganisatie op komst is.
Dat schrijft hij woensdag in een brief aan de Kamer.

Wiebes betreurt voortijdige bekendmaking

Wiebes had eigenlijk volgende week de Kamer over de reorganisatie willen informeren. Maar dinsdag werd al bekend dat er vijfduizend banen bij de Belastingdienst zullen verdwijnen. "Ik betreur het dat een deel van de medewerkers zich overvallen zal voelen door de voortijdige berichtgeving", schrijft de staatssecretaris. Maar hij benadrukt dat er wel zaken moeten veranderen om met de beschikbare capaciteit zoveel mogelijk van de verschuldigde belasting te kunnen innen.

 

 

Door: NU.nl/ANP

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over