Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar op al je vaste lasten

Bespaar met de Vastelastenbond op al je vaste lasten. De gemiddelde besparing op al je vaste lasten is: 

€1.000,- p.j

Meer informatie

10 tips om zuiniger te rijden

Donderdag 11 april 2019 09:03Margot Boesveld
Zuinig rijden zo doe je dat.

Zuinig rijden zo doe je dat.

De kosten voor benzine of diesel vormen voor huishoudens een grote maandelijkse kostenpost. In de top 10 met vaste lasten staat deze last op 7. Daarom geven wij u graag 10 tips om te besparen op de brandstofkosten voor uw auto.

1. Pas uw snelheid aan

Het zuinigst rijdt u bij een snelheid van 80 kilometer per uur. Het verbruik neemt daarna extreem toe. Wie 130 rijdt verbruikt veel meer dan iemand die 80 of 100 rijdt. Het verschil in reistijd is vaak slechts een paar minuten.

2. Koop een zuinigere auto

Een kleinere auto verbruikt over het algemeen minder dan een grote. Daarnaast zijn de kosten voor wegenbelasting, verzekering, afschrijving en onderhoud in uw financiële voordeel. Kies dus voor een zuinigere auto als dat kan en bespaar zo op de brandstofkosten.

3. Zoek een goedkoper tankstation

De tankprijzen variëren niet alleen per dag, maar ook per pomp. Zeker langs de snelweg betaalt u veel meer dan in een dorp. Dit kan enkele euro’s per tank schelen. Per jaar gaat dit om honderden euro’s bij dagelijks autogebruik. In de appstore zijn daarnaast diverse apps te vinden die het goedkoopste tankstation in de buurt laten zien.

4. Ververs geregeld de olie

Een auto in goede conditie verbruikt minder brandstof. Zeker de motor is hierbij belangrijk. In het onderhoudsboekje is vaak te vinden om de hoeveel kilometer u de olie moet vervangen.

5. Houd de bandenspanning in de gaten

De bandenspanning is belangrijk, want op slappe banden verbruikt de auto meer benzine. Dit is hetzelfde als op de fiets waar u harder moet trappen als de banden slap zijn. Het advies is om een keer per twee maanden de bandenspanning te checken. Pomp de banden niet te hard op, maar houdt u aan het advies in het onderhoudsboekje.

6. Gebruik de airconditioning niet onnodig

De airco is in de zomermaanden heerlijk om aan te zetten, maar slurpt wel benzine. Onder de 50 kilometer per uur is het raampje open zetten voordeliger. Pas tussen de 50 en 60 kilometer per uur weegt de extra luchtweerstand niet meer op tegen het verbruik van de airco.

7. Rem minder

Het is beter om voldoende afstand te houden dan steeds te remmen. Laat eerst het gas los en rem alleen als het echt moet. Verder rijden vanuit 20 kilometer per uur is overigens ook goedkoper dan geheel stilstaan en dan weer (hard)optrekken.

8. Houd de motor in de versnelling

De auto verbruikt geen benzine als het gas losgelaten wordt. In zijn vrij of met de koppeling ingedrukt gebeurt dit wel. De motor remt zo mee waardoor ook nog eens de remmen minder belast worden.

9. Ontwijk de spits

Filerijden, een grote ergernis en ook nog eens een duur grapje. Steeds remmen, optrekken en weer remmen kost veel brandstof. Probeer de spits dus te vermijden.

10. Vermijd korte afstanden

Nederland kent de beste fietspaden van de wereld. Daarnaast zijn veel voorzieningen op loopafstand. Laat dus de auto vaker staan en ga met de fiets of lopend. De auto verbruikt met een koude motor bij een kleine afstand veel meer benzine of diesel.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Ben

Waarom geen hybride geadviseerd? Verbruikt minder brandstof en is veel schoner

Dinsdag 23 april 2019 19:31

John sekeon

Wij moeten alles zuinig, alles moeten wij voor de staat betalen..
Wij wonen in zogenaamde welvaren landen..
Zuinig, zuinig en zuinig

Zondag 21 april 2019 05:52

h.r.

op lpg rijden is goedkooper, de mensen schrikken van de inbouwkosten, maar na voldoende te rijden zijn de kosten eruit.

Donderdag 18 april 2019 15:29

J.c. de korte

Gebruik zo snel mogelijk de cruisecontrol. Is zuiniger en kan ook nog bekeuringen voorkomen.

Donderdag 18 april 2019 12:39

Paul

Voor bewoners bij grensgebieden tank in België of Duitsland. Rekenen ze nog normale prijzen.

Donderdag 18 april 2019 11:10

j.plomp

de overheid wil zo graag flexibel zijn ,laat ze ook maar flexibel zijn met de accijns op de brandstof.

Donderdag 18 april 2019 08:44

Geert

Goede informatie.

Donderdag 18 april 2019 07:52

Plaats een reactie

Lees meer over Bespaartips

Ongeacht de duurzame oplossing in de toekomst. De voorwaarde is dat uw huis goed geïsoleerd dient te zijn.

Zelf werken aan CO2-reductie? Ga isoleren!

Maandag 01 april 2019 15:04

De energietransitie is in volle gang maar veel huiseigenaren hebben bij het warmtevraagstuk (van het gas af) het idee dat de oplossingen op gebouwniveau nog een beetje voor de 'happy few'...

Lees meer
Begin april start hét seizoen voor voorjaarsschoonmaak weer. Benut deze gekke tijd en ga schoonmaken. Daar hoef je je huis niet voor uit!

Lente bespaartips | schoonmaak tips voor je huis

Vrijdag 13 maart 2020 12:00

Alles voor woningonderhoud, schoonmaaktips en bespaartips Bijgewerkt op 13 maart 2020 door Margot Boesveld - Begin april start hét seizoen voor buitenschilderwerk weer. Daarnaast zijn er, naa...

Lees meer
Particulier warmteplan stappenplan

Stappenplan Warmteplan Particulieren | Zo werkt dat!

Donderdag 07 maart 2019 15:45

Stappenplan Warmteplan Particulieren – Zo werk dat! Huiseigenaren twijfelen. Er is nog veel onduidelijkheid op het gebied van de energietransitie. Wordt u als woningeigenaar gedwongen om koste...

Lees meer
Woning voor 1982 isoleren

Woning voor 1982 isoleren

Dinsdag 25 september 2018 09:48

Woningen van voor 1982 zijn standaard slecht - of niet - geïsoleerd, waardoor je onnodig veel energie verbruikt. Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal heeft berekend dat in een niet-geïsolee...

Lees meer