Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar met Duurzame oplossingen

Bespaar met Duurzame oplossingen

Gemiddelde besparing bij het isoleren van je woning

€450,- p.j.

+

€840,- p.j.

Gemiddelde opbrengst bij Zonnepanelen

Meer informatie

10 tips om duurzamer te leven

Vrijdag 15 juni 2018 09:32Margot Boesveld
tips voor duurzaamheid

tips voor duurzaamheid

De overheid en milieuorganisaties zijn druk bezig met het terugdringen van de CO2-uitstoot. Hoe Nederland duurzamer gaat worden beschrijft men in het klimaatakkoord. Natuurlijk is het zelf ook mogelijk om een steentje bij te dragen. Daarom zet de Vastelastenbond de beste 10 tips om duurzamer te leven op een rij.

1. Koop alleen nog energiezuinige apparaten (bijvoorbeeld A++ witgoed)
Deze apparaten zorgen ervoor dat u minder stroom verbruikt. Gaat u een nieuw product kopen of vervangen kies dan voor een zuiniger model. Dit is duurzamer en scheelt u ook nog eens stroomkosten.

2. Isoleer uw huis
Door uw huis te isoleren hoeft u minder gas te verbruiken om het huis warm te houden. Dit vermindert de uitstoot van CO2 aanzienlijk. Daarnaast daalt uw energierekening.

3. Wek energie of warmte zelf op
Door energie of warmte zelf op te wekken uit natuurlijke bronnen, zoals zon en water, gebruikt u duurzame energie. Op de lange termijn is zonne-energie ook nog eens goedkoper dan de energie van de energieleverancier.

4. Reis vaker met het openbaar vervoer
Het openbaar vervoer wordt volledig elektrisch. De elektriciteit wordt vaak duurzaam opgewekt en is minder schadelijk voor het milieu. Op sommige trajecten is de trein ook nog eens sneller en/of goedkoper dan de auto.

5. Kies voor een alternatief bij korte afstanden
Afstanden onder de 20 kilometer kunnen prima met een (elektrische) fiets worden afgelegd. Door hiervoor de auto niet te gebruiken vermindert u de CO2-uitstoot.

Ook voor langere afstanden geldt dit principe. Bij afstanden onder de 1500 kilometer is het verstandiger om niet het vliegtuig te pakken. 

6. Eet minder vlees
Voordat vlees gegeten kan worden zijn er al veel broeikasgassen uitgestoten. Minder vlees eten is de makkelijkste manier om dat terug te dringen.

7. Repareer en recycle meer
Gooi producten niet weg, maar repareer of recycle deze. Hierdoor voorkomt u een geheel nieuw productieproces met alle uitstootgevolgen van dien.

8. Kies voor een duurzame energieleverancier
Sommige leveranciers wekken energie duurzaam op. Dit is altijd beter voor het milieu dan de grijze stroom die veel energieleveranciers aanbieden.

9. Sluit u aan bij een wind- of zoncollectief 
Met een wind-of zoncollectief zorgt u samen voor energie voor uw woning en dat uit natuurlijke bronnen, oftewel duurzame energie. Dit kan zowel als deelnemer als financier.

10. Gebruik alleen groene grondstoffen
Groene grondstoffen zijn hernieuwbaar en kunnen dus steeds opnieuw geproduceerd worden. De tegenstander fossiele grondstoffen zoals olie raakt uiteindelijk op. 

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Lammert

Even een opmerking over volledig elektrisch vervoer, dit is per definitie zeker niet minder schadelijk voor het milieu, de elektriciteit die hiervoor moet worden opgewekt moet worden getransporteerd naar de voertuigen Dit gaat verliezen opleveren. In een dieselmotor (sorry voor het vloeken in de milieukerk) wordt door het verbranden van fossiele brandstof mechanische energie opgewekt die al dan niet via een versnellingsbak direct naar de wielen wordt gebracht. Een beetje fatsoenlijke dieselmotor heeft een rendement van 30/35 %.
Bij geëlektrificeerd openbaar vervoer wordt eerst fossiele brandstof omgezet in warmte, vervolgens in mechanische energie, die weer omgezet wordt in elektrische energie. Dan moeten we die elektrische energie weer naar het voertuig zien te krijgen. om de verliezen zo beperkt mogelijk te houden eerst optransformeren naar hoogspanning, transporteren via het hoogspannings netwerk, vervolgens weer omlaag transformeren naar een bruikbare spanning die naar alle waarschijnlijkheid weer omgezet moet worden naar gelijkspanning, kortom verlies op verlies op verlies op etc. Als dit geintje ook nog toegepast moet worden op autobussen met accu,s wordt het plaatje nog negatiever. Met andere woorden er komt meer rook uit de pijpen van de centrales dan van alle diesel voertuigen bij elkaar.

Zaterdag 16 juni 2018 20:53

Jan Willem Heukels

Als je met de auto gaat, rij dan rustig in een hogere versnelling zonder dat je rechter voet, als een baksteen voelt. Stoplicht op rood, auto in de vrij of anders afremmen op de motor( minder remblokslijtage en banden slijtage). Je komt minder gespannen aan als je de tijd neemt om ergens te willen komen.

Zaterdag 16 juni 2018 12:53

Anke

Goed om dat rijtje aanbevelingen nog eens onder ogen te krijgen.

Zaterdag 16 juni 2018 10:01

Plaats een reactie

Lees meer over Duurzaamheid

Gasvrij wonen? Wethouders trekken aan de bel!

Financiële steun nodig voor gasvrije wijken

Vrijdag 04 mei 2018 12:14

De Nederlandse overheid wil alle huizen in Nederland op termijn gasvrij hebben. Echter de investeringen die gedaan moeten worden door consumenten zijn dermate hoog dat dit niet vanzelf gaat. Het aanpa...

Lees meer
smog alarm houtkachels schadelijk

Afschaffen van de houtkachel

Zaterdag 07 april 2018 15:49

Er is veel ophef over het stoken van hout en de gezondheid. Het kan overlast opleveren in de vorm van geurhinder, gezondheidsklachten en roetneerslag. Het Platform Houtrook en Gezondheid heeft daarom ...

Lees meer
Hoe duurzaam is uw gemeente?

Duurzaamheid, klimaat en energie | Groene gemeenten

Dinsdag 13 maart 2018 17:10

Dagelijks worden we met onze neus op de feiten gedrukt als het gaat om de klimaatverandering en smelting van de ijskappen. Verduurzaming staat hoog op de (politieke) agenda en is gezien de gemeenteraa...

Lees meer
Verduurzaming in Nederland. Zo ga je zelf aan de slag

Groen en duurzaam leven | makkelijke praktische tips

Dinsdag 24 september 2019 10:10

Ruim veertig organisaties, waaronder de overheid, werkgevers, vakbeweging, natuur- en milieuorganisaties, maatschappelijke organisaties en financiële instellingen, hebben zich aan het Energieakkoord ...

Lees meer