“Wij helpen je graag met je vaste lasten”
Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!
Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond
Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten
Gemiddelde besparing op al je vaste lasten
Sinds 1 juli 2004 mag u als Nederlandse consument zelf uw energieleverancier kiezen. Voor die tijd was er geen keuzevrijheid. Voor een leverancier was u afhankelijk van de regio waarin u woonde. Door de liberalisering van de energiemarkt hebt u die keuze wel. 10 jaar geleden zag ook Vereniging de Vastelastenbond het levenslicht. Ons bestaansrecht bij het tweede lustrum is onveranderd: u als consument adviseren bij deze keuze én u bijstaan bij klachten. Dat is hard nodig, want de liberalisering gaat gepaard met zowel pluspunten als verbeterpunten.
De liberalisering heeft u als consument veel gebracht. Door de toegenomen concurrentie kunt u anno 2014 uit meer dan 30 leveranciers kiezen. Bovendien kunt u eenvoudiger overstappen en dat scheelt in uw portemonnee. Sinds 2004 is ruim 55% van de Nederlandse huishoudens wel eens overgestapt naar een andere energieleverancier. Dit percentage groeit elk jaar. In 2013 heeft 12% van de Nederlandse huishoudens en bedrijven deze overstap gemaakt. 10 jaar geleden lag dat overstappercentage rond de 6%. In 2014 is 78% van de huishoudens (nog) niet overgestapt.
Vereniging de Vastelastenbond blijft kritisch kijken naar de energiemarkt. In onze ogen zijn er nog veel verbeterpunten. Allereerst is het belangrijk om consumenten bewust te maken. Bovenstaande cijfers illustreren namelijk ook dat bijna 45% nog nooit is overgestapt. Een eenvoudige rekensom leert dat sommige consumenten op jaarbasis € 390 euro te veel betalen. Verder zijn er te veel contracten in omloop en bestaan er geen harde richtlijnen voor de weergave van uw jaarnota. Deze onduidelijkheid zorgt voor verwarring. Met onderzoeken en persberichten brengen we deze verbeterpunten aan het licht. Hierbij krijgen we de steun van de Autoriteit Consument & Markt. Als onafhankelijke toezichthouder houdt de ACM de energiemarkt nauwlettend in de gaten en tikt energieleveranciers zo nodig op de vingers.
De energiemarkt verandert en Vereniging de Vastelastenbond verandert mee. Zo krijgen nieuwe klanten vaak een hoge korting, waar bestaande klanten de dupe van worden. Energieleveranciers willen deze korting immers terugverdienen. Onder het motto If you can’t beat them, join them heeft de Vastelastenbond een nieuwe dienst ontwikkeld: de Switch Service. Met deze service regelen we elk jaar automatisch uw overstap naar het meest gunstige energiecontract. De Switch Service is een sprekend voorbeeld van hoe we u de komende 10 jaar van dienst willen zijn: persoonlijk, op maat gesneden en met oog voor uw portemonnee.
Dirk- Jan Wolfert, oprichter Vereniging de Vastelastenbond
Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.
Reacties
Joos van Gestel
Als ik het wel heb, was het uitgangspunt van de Overheid om energie op de vrije markt te brengen, vermindering van energiekosten voor de consument. Is dat uitgekomen?
Joos
Is energie relatief goedkoper geworden door de vrije markt? Dat was toch het uitgangspunt?
A. van Velsen
Hartelijk gefeliciteerd.
Bedankt voor de service in de voorbije jaren. Ik was en ben er blij mee. Ga zo door. En op naar het volgende jubileum!
Lubach W.J
Zolang er nog grote welkomst premies worden gegeven.
Gebruik ik de switch service om over te stappen.
Want bij vergelijk op kWh en m3 is er niet een echt groot verschil tussen de aanbieders .
Het verschil zit in de vaste lasten die zij rekenen , daar zou echt ook iets aan gedaan moeten worden b.v. het vastrecht varieert van 23 euro tot aan 70 euro,. en als je de eindafrekening bekijkt dan zijn de vaste lasten incl Netwerkkosten een veelvoud van het verbruik.
Plaats een reactie